Cytrysia, Mruczek , Lucysia - Odeszła ['']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 10, 2010 22:56 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

Ja w swojej książce leków mam przy Theophyllinie dla kota 5 mg/kg masy ciała (2-3 razy dziennie). Taka dawka jest we wszystkich książkach weterynaryjnych, które mam pod ręką. Sprawdzałam też w banku danych weterynaryjnego uniwersytetu w Zurychu. To samo.

http://www-vetpharm.uzh.ch/wir/00000005/8559__F.htm

Jak klikniesz z lewej strony na Dosierung, są tam dawki. Dawki dla kota są zaraz na początku tabeli.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie sty 10, 2010 23:01 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

meggi 2 pisze:Majencjo dawka leku 150mg , kotka wazy okolo 5,5 kg obecnie.
Czy te objawy jakie napisalam to juz nie podchodzi pod objaw padaczkowy?

Podchodzi, ale należy założyć, że to od przedawkowania leku.
Podałaś jej całe te 150mg?
To teraz nie podawaj, musi po prostu to z niej zejść.
Wg tego, co napisała Tinka - powinnaś podać 1/6 tabletki.

Tinka - 2-3 razy dziennie te 5mg/kg masy, czy w podzielonych dawkach? Bo na Lucysię by było 25mg jednorazowo, czy w trzech częściach?
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Nie sty 10, 2010 23:05 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

Na tej stronie, co podałaś jest nawet 4mg/kg. Czyli Lucysia grubo za duzo dostała :(
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie sty 10, 2010 23:06 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

Katze - Theophyllin
intramuskulär
Bronchodilatation

- 4 mg/kg 2 × täglich (Plumb 1999)
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie sty 10, 2010 23:08 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

Dziewczyny dzieki :D , Lucy dostała od wczoraj 3 dawki po pól tabletki.
Nie wiem czy podac jej na noc czy lepiej nie , boje sie .
Ona nic nie je teraz ją karmie na siłe gerberkiem
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Nie sty 10, 2010 23:13 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

Agn pisze:Tinka - 2-3 razy dziennie te 5mg/kg masy, czy w podzielonych dawkach? Bo na Lucysię by było 25mg jednorazowo, czy w trzech częściach?

5mg/kg masy ciała 2-3 razy dziennie, tzn. maksimum 75 mg dziennie jak dla Lucysi.

mziel52 pisze:Na tej stronie, co podałaś jest nawet 4mg/kg. Czyli Lucysia grubo za duzo dostała :(
Dawka 4 mg/kg masy ciała to przy zastrzykach domięśniowych (są bardzo bolesne, tak jest tu napisane). Dawka 5 mg/kg masy ciała doustnie (dopyszcznie).
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Nie sty 10, 2010 23:19 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

meggi 2 pisze:Dziewczyny dzieki :D , Lucy dostała od wczoraj 3 dawki po pól tabletki.
Nie wiem czy podac jej na noc czy lepiej nie , boje sie .
Ona nic nie je teraz ją karmie na siłe gerberkiem

Ja bym nie podała. Te leki kumulują się w organizmie, pewnie dlatego dopiero po trzeciej dawce wystąpiły objawy przedawkowania.

Tinka07 pisze:
Agn pisze:Tinka - 2-3 razy dziennie te 5mg/kg masy, czy w podzielonych dawkach? Bo na Lucysię by było 25mg jednorazowo, czy w trzech częściach?

5mg/kg masy ciała 2-3 razy dziennie, tzn. maksimum 75 mg dziennie jak dla Lucysi.

Czyli te pół tabletki to ona powinna raz na dobę dostać.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Nie sty 10, 2010 23:25 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

Agn pisze:Czyli te pół tabletki to ona powinna raz na dobę dostać.
Tak, Agn, według ogólnych zaleceń maksymalnie 75 mg na dobę.

Tinka07

Post » Nie sty 10, 2010 23:37 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

Dziękuje bardzo :D
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Nie sty 10, 2010 23:49 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

Lucynka zdrowotnie załamała się, by teraz pięknie się podnieść :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Pon sty 11, 2010 8:15 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

kciuki dalej obecne :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

mar9

Od: Wto mar 22, 2005 14:47

Post » Pon sty 11, 2010 11:24 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

To jest tak- 4-5 mg na kg dotyczy dawki dożylnej lub domięśniowej. dawka doustna jest wyższa . Nie wiem jak u kotków bo u ludzi im mniejszy wiekowo- tym większa dawka doustna nawet do 25 mg/kg masy ciała w dwóch dawkach . Tabletki są w formie przedłużonej tak ze powinny byc podawane co 12 a nie 8 godzin. Lek w ampułkach może by podawany częściej.
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Wto sty 12, 2010 0:32 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - padaczka po Theospirexie ?

:(
Nie dość, że choróbska to jeszcze leki nękają Lucysię...

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: nie puszczam!
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Wto sty 12, 2010 8:53 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - Odchodzi ode mnie.

Z Lucysia tragicznie l
Wczoraj wieczorem byłam na dozylnej kroplowce, ale jest coraz gorzej.
Prawdopodobnie po Eugorolu jest podejrzenie że ma zapalenie mózgu.
Lezy bezwiednie, oddech ciezki, widze , ze coraz gorzej z nózkami tylnymi.
Zrenica powiekszona.
Chyba musze sie dziś z nia pożegnac :( :( :(
Sidze i rycze nnie dam sobie rady ze soba.
Czy ktos moze mi powiedziec ile kosztuje pochowanie w Koniku?
nie che jej wyzucac do smieci,
Ostatnio edytowano Wto sty 12, 2010 9:23 przez meggi 2, łącznie edytowano 1 raz
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Wto sty 12, 2010 9:19 Re: Cytrysia, Mruczek , Lucysia - Odchodzi .........

Błagam, nieeee... :( Niech los jeszcze sprawi Lucysiowy cud i da jej stanąć na łapki. Chciałabym byście miały przed sobą wspólne dni bez leków, bez wizyt, kroplówek. Za te piękne dni :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

To okropna bezsilność, nawet z pewnym buntem, że jak los może, dlaczego... że Lucysi się należy radość i wolność od tych świństw przeróżnych, a nie coś takiego. Głaskałam ją, mówiłam do niej, wtedy, gdy się spotkałyśmy. To taka dzielna spokojna koteczka, jakby wszystko rozumiała - taka mądra. Jej się jeszcze należą piękne dni!!!

Piszę PW
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

[poprzednia][następna]