Książki na Katowickie Niekochane cz. V - KONIEC!

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie sty 10, 2010 14:09 Książki na Katowickie Niekochane cz. V - KONIEC!

Witam serdecznie w kolejnej odsłonie bazarku książkowego.
Istotne informacje:

1. Książki są po jednokrotnym czytaniu.
2. Ceny wyjściowe stanowią przeważnie około 1/3 ceny z okładki.
3. Kwoty z bazarku zasilą konto Katowickich Niekochanych (viewtopic.php?f=1&t=105851&p=5421552#p5421552).
4. Do wylicytowanych kwot proszę dodać 5 zł na przesyłkę.
5. Po skończeniu licytacji podam przez pw nr konta.
6. Bazarek czynny jest do niedzieli, 17 stycznia, do 12:00 czasu realnego.
7. W tytuł przelewu proszę wpisać tytuł książki i swój nick.
8. Aktualności dotyczące bazarku znajdą się w poście drugim.

Zaczynamy - zapraszam:

1. Andriej Bielanin. Moja żona wiedźma.

Obrazek

Cena wywoławcza: 12 zł :arrow: magicmada za 16 zł

Ileż razy słyszeliśmy o magii słów? Przykłady na potęgę słowa znajdziemy w Biblii. Andriej Bielanin, "gwiazda pierwszej wielkości na niebie rosyjskiej fantastyki humorystycznej"* postanowił wykorzystać ów motyw (i nie tylko ten, ale o tym za chwilę) w powieści o małżeństwie dość nietypowym.
Natasza otrzymała od umierającej babki dar - moc wiedźmy zaklętą w naszyjniku. Odtąd dziewczyna miała nadzwyczajne zdolności, czarowne umiejętności i towarzystwo cokolwiek niesamowite. Na dodatek była przemieńcem - mogła przyjmować postać szarej wilczycy.
Siergiej Aleksandrowicz, mąż wiedźmy, jest poetą. To w jego słowach kryje się moc; gdy recytuje wiersze w świecie zachodzą zmiany, co więcej zmiany nie planowane przez Poetę. Cechą charakterystyczną Sierioży jest wielka miłośc do Nataszy i towarzystwo dwóch duchów - Ancyfera (anioła) i Farmazona (diabła).
Autor wiedzie bohatera śladem żony przez Ciemne Światy, w których przywołuje baśnie, mity, legendy germańskie, rosyjskie, anglosaskie, przywołuje bogów Wikingów, mądrość Wschodu. Jest podstępny leśniczy, zadufany ziemianim rozmiłowany w strzelaniu do niedźwiedzi, niedźwiedzie, szczury, chiński smok, czeluście piekielne, w które Serioża wstępuje po żonę.
Opowieść Andrieja Bielanina jest zaproszeniem do świetnej zabawy - śledzenie tropów literackich, przygód bohaterów, humor i jakże rosyjski rozmach w fabule powieści gwarantują dobrą lekturę.

2. Dmitrij Strelnikoff. Nikołaj i Bibigul.

Obrazek

Cena wywoławcza: 13 zł :arrow: magicmada za wywoławczą

Opowieść o Nikołaju, który z Moskwy przyjeżdża do Kazachstanu, by odszukać skarb ukryty przez pradziada w jednej z jaskiń na pustyni, jest historią sięgania w przeszłość, w świat, który już nie istnieje nigdzie poza pamięcią ludzi w nim żyjących.
Podróż do Ałmaty, którą Nikołaj pamięta jako miasto radzieckie, a która teraz jest kazachska i wręcz zaprzeczająca swojej rosyjskości, budzi w mężczyźnie wspomnienia, ale i zadumę nad tym, co osiągnął, jakim jest człowiekiem i jak ukształtował własne życie. Bohater podąża ścieżkami znanymi z dzieciństwa, próbuje emocje związane z przeszłością dopasować do teraźniejszości, lecz owe próby są z góry skazane na porażkę. Samoświadomość, wspierana przez duchy przodków Nikołaja, rozrasta się - trzydziestolatek stając samotnie wobec przyrody, walcząc o przetrwanie mierzy się z życiem.
Ciekawe są wędrówki w świat nieistniejący. Owocami owych wędrówek nierzadko stają się zapisy literackie. "Nikołaj i Bibigul" jest bodajże najlepszym z nich.

3. Agnieszka Drotkiewicz, Anna Dziewit. Teoria trutnia i inne.

Obrazek

Cena wywoławcza: 10 zł

Kluczem do rozmów prowadzonych przez panie Dorotkiewicz i Dziewit z trzynastoma bardziej lub mniej znanymi mężczyznami jest hasło "feminizm" i w dużej mierze nazwisko Houellebecq.
Reporterki pytały każdego z rozmówców o jego podejście do feminizmu, relacje z kobietami, umiejętności kulinarne, o osadzenie z życiu rodzinnym i to, co czym każdy z owych mężczyzn się zajmuje. Oczywiście, jak to bywa podczas lektury wywiadów, pewne osoby przykuwały moja osobę bardziej, inne nieco mniej, ale nie było nikogo rozmowy z kim nie czytałabym z zainteresowaniem.
Maciej Zaręba, którego "Polskiego hydraulika..." jakos przeczytać nie miałam okazji, dzielił się bardzo ciekawymi obserwacjami nt. misji pokojowej w Kosowie i o funkcjonowaniu Amerykanów na Bałkanach.
Jerzy Jarzębski, twierdzi, że nie utożsamia pracy z przyjemnością, a jednocześnie opowiada w jaki sposón Gombrowicz, Schulz i Lem stali się istotną częścią jego życia.
Stefan Chwin, którego książek też jeszcze nie czytałam (do czego ze rumieńcem wstydu się przyznaję) śmieje się ze swojego wpasowania w ramy "literatury małych ojczyzn" i opowiada o literaturze i życiu w tak piękny, ładnie ułożony sposób, że jeśli tylko tak wyglądają jego powieści to zamiast pisać recenzję powinnam biec do biblioteki;)
Robertowi Makłowoczowi nieco, po lekturze tej rozmowy, zazdroszczę osadzenia historyczno-kulturowego, świadomości tego, skąd pochodzili jego przodkowie i silnej identyfikacji z tym, co z racji pochodzenia staje się mu właściwe.
To tylko kilku, dla mnie najbardziej charakterystycznych, mężczyzn sportretowanych słowami w "Teorii trudnia...". Dorotkiewicz i Dziewit prowadzą rozmowy zupełnie inaczej niż Katarzyna Bielas, są bardziej obecne w wywiadach niż autorka "Dzianiny z mięsa". Ich współuczestnictwo czasami zasłaniało mężczyznę, z którym rozmawiały, ale skoro tematem rozmów był feminizm może było to nieodzowne?;)

4. Plastusiowa mama. Wspomnienia o Marii Kownackiej.

Obrazek

Cena wywoławcza: 13 zł :arrow: tangerine1 za wywoławczą

Pani Mariola Pryzwan zebrała i opracowała materiały o Marii Kownackiej. Włożyła masę pracy w rozmowy z osobami znającymi Autorkę, w okraszenie tekstu zdjęciami rodzinnych spotkań, legitymacji, listów od czytelników, tak, że lektura wspomnień o Plastusiowej Mamie jest rzeczą przyjemną i nostalgicznie emocjonującą.
Przyznam, że nigdy nie wpadłam na to, by dowiedzieć się czegoś o Autorce książek czytanych przeze mnie w dzieciństwie z takim zapałem. Wszak "Dzieci z Leszczynowej Górki", "Kajtkowe przygody", czy "Rogaś z Doliny Roztoki" czarowały mnie swoją historią. A Plastuś? A opowiadanka o tym, jak należy dbać o higienę zebrane w tomiku zatytułowanym "Kukuryku na ręczniku"? Ulepiłam Plastusia i nosiłam go, jak Tosia w piórniku. I ręcznik chciałam mieć haftowany;)
Ze wspomnień ludzi bliskich Marii Kownackiej ukazuje się postać dość oschła, a jednoczesnie oddana dzieciom i swojej pracy. Ci, którzy znali ją i podziwiali, a mieli okazję spotkać się z nią na gruncie zawodowym, podziwiali jej profesjonalne podejście do tego, co w ówczesnych czasach dziwiło - pisania dla dzieci. A Autorka prowadziła dokładne badania przed przystąpieniem do pisania; jej archiwum oprócz bogatej korespondencji, oprócz napisanych przez nią książek zawierało materiały, które gromadziła zanim przelała myśli na papier.
Wiele mnie w tej książce ucieszyło, wiele zadziwiło, a jedna, przywołana przez Marię Łopatkową, wypowiedź zasmuciła. Otóż Maria Kownacka podejmowała starania, aby jej mieszkanie zostało przeznaczone (po jej śmierci) na izbę pamięci. Urzędnicy skwitowali owe starania tym, że skoro Nałkowska nie ma izby pamięci, to czemuż miała by ja mieć Kownacka...
Polecam "Plastusiową mamę" wszystkim tym, którzy w dzieciństwie ulegli czarowi opowieści Marii Kownackiej.

5. Henning Köhler. O dzieciach lękliwych, smutnych i niespokojnych.

Obrazek

Cena wywoławcza: 5 zł

Ta propozycja z doskonałej serii poświęconej pedagogice waldorskiej traktuje o duchowych podstawach wychowania. Autor, pedagog i terapeuta, przedstawia czytelnikom zagadnienia z pedagogiki i psychologii zmysłów.
Opisując funkcjonowanie dzieci lękliwych przez pryzmat tego, co my - jako rodzice, wychowawcy - możemy przedsięwziąć w ramach pomocy dziecku, Henning Köhler sięga często do postaw głoszonych przez Rudolfa Steinera.
Autor wyjaśnia przyczyny smutku, lękliwości i niepokoju wykazywanych przez dzieci, szukając owych przyczyn w duchowych przeżyciach. Metoda przezwyciężenia tych niepokojących stanów u dzieci również powinna opierać się na przesłankach duchowych.Jakich? Odsyłam do książki Henninga Köhlera:)

6. Arkadiusz Niemirski. Tajemnica Fabritiusa.

Obrazek

Cena wywoławcza: 7 zł :arrow: Nov@ za 10 zł

W książce Niemirskiego znalazłam to wszystko, co lubiłam w książkach przygodowych czytanych w latach wczesnomłodzieńczych: tajemnicę, młodych i pięknych, acz niedościgłych, mądrego i sprytnego chłopaka, oddanych przyjaciół i bandytów, którzy sprawiają dobre wrażenie.
Globus i jego koledzy zauważają specyficzne zachowanie pewnego mężczyzny nadużywającego odświeżacza do ust. Niedaleko żeglarskiego obozu szkoleniowego swoją bazę mają popularni aktorzy serialowi, co sprawia, że adepci żeglarstwa płci męskiej próbują zdobyć serce gwiazdki zwanej Gigą. Mateusz, podchodząc dość nonszalancko do obowiązków kursowych, zaczyna interesować się tajemniczym Buźką, Doktorem i tym, czego szukają, czyli nieznanymi obrazami mistrza malarstwa barokowego, Carela Fabritiusa.
Akcja powieści toczy się sprawnie, bohaterowie odsłaniają kolejne etapy tajemnicy z właściwym powieściom przygodowym zacięciem, a całość jest atrakcyjna i w pewnym sensie klasyczna. Dla mnie w tym wypadku słowo klasyczna oznacza doskonała:)

7. Małgorzata Żurakowska. Muchy w zupie i inne dramaty.

Obrazek

Cena wywoławcza: 7 zł :arrow: krakusik8 za 9,50 zł

„Muchy w zupie…” to pamiętnik. Pamiętnik ów pisany jest przez Matkę i Żonę, a dotyczy życia codziennego z Mężem, trójką Dzieci, psem i znajomymi oraz dalszą rodziną. W tym rodzinnie-serdecznie kawałku populacji autorka balansuje niczym najwytrawniejszy linoskoczek od jednej osoby dramatu do kolejnej, starając się nikogo nie dotknąć i każdemu okazać równomiernie przynależną cierpliwość i miłość. O sytuacji życiowej w jakiej przyszło jej żyć – i w jakiej radzi sobie doskonale osiągając mistrzostwo dyplomacji – pisze z dużą ironią, olbrzymią samoświadomością i mnóstwem dobrego humoru, a robi to tak przekonywująco, że czytelnikowi nie wypada robić nic innego, niż tylko, co i rusz, wybuchać śmiechem.
Już pierwszy wpis pamiętnikowy dowodzi, jak przyjemna czeka nas lektura. Im więcej zaś stron było za mną ( w tym rewelacyjna scena poszukiwania kredki niedźwiadkowej), tym mocniej przekonywałam się, że oprócz humoru w tej książce jest dużo, bardzo dużo prawdy. Nieustanne sprzątanie, gotowanie, wyciszanie konfliktów, zażegnywanie wojen, okazywanie czułości, wyrozumiałości, oddania, utrzymywanie wysokiego poziomu w kwestii wyglądu własnego, wyglądu rodziny, wyglądu mieszkania i psa złożono jakoś tak jakby jednym męskim ruchem na barki kobiece. I choć możemy śmiać się z wydarzeń opisanych przez Małgorzatę Żurakowską, to ów śmiech jest efektem umiejętności pisarskich autorki, która umiała codzienność opisać tak, jakby była najlepszą zabawą świata.

8. Irshad Manji.Kłopot z islamem.

Obrazek

Cena wywoławcza: 9 zł :arrow: PearlRain za wywoławczą

Irshad Manij jest muzułmanką mieszkającą od czwartego roku życia w Stanach Zjednoczonych. Dzięki osadzeniu w amerykańskim nurcie kulturowym zapewniającym równość tożsamości, płci, religii Irshad dostrzega to, czego inni muzułmanie albo nie widzą, albo - jej zdaniem - wolą nie zauważać. Dostrzega, iż w społecznycm odbiorze na świecie muzułmani utożsamiani są coraz częściej z terorystami, z fatwami ogłaszanymi wciąż i wciąż, ze złym traktowaniem kobiet.
Gdy tylko wczytałam się w "Kłopot..." przyszła mi na myśl Oriana Fallaci. Tylko, że ona ukazywała niebezpieczeństwo islamu stojąc poza nim, natomiast - co interesujące - Manji nie zamierza wyrzekać się swej wiary, ona tylko chce, by islam przestał być religią konfliktów.
W książce znajdziemy szereg ciekawych obserwacji. Począwszy od lat szkolnych, poprzed młodość i dorosłe życie Autorka zadaje sobie pytania: dlaczego? Po co? I doszukuje się wielu złych decyzji, niepotrzebnych zaperzeń, błędnych postanowień, wręcz niezgodnych z ludzkim rozsądkiem. Dużą część rozważąń poświęca Autorka konfliktowi izraelsko-palestyńskiemu, sytuacji kobiet w społeczeństwach muzułmańskich.
Irshad Manji nawołuje do wskrzeszenia idżtihadu, nawołuje do odrzucenia świętej wojny. Warto sięgnąć po jej książkę, by przekonać się u źródeł co może nas spotkać, gdy w miejscu Europy pojawi się Eurabia.

9. Angela Carter. Mądre dzieci.

Obrazek

Cena wywoławcza: 9 zł :arrow: tangerine1 za wywoławczą

Nora i Dora to bliźniaczki. Zaproszone na setne urodziny swojego ojca (który całe życie wypierał się nieślubnych córek) zaczynają wspominać własne dzieciństwo, czarowną młodość, artystyczne, roztańczone życie. Wspomnienia mają obszerne, wszak siedemdziesiąt pięć lat życia pozwoliło kobietom zgromadzić w pamięci wiele osób, wydarzeń, nieszczęść i chwil radosnych.
Szekspir, teatr, uniesienia miłosne, taniec, śpiew, nieustające przyjęcia, komplikacje rodzinne - to wszystko ( i jeszcze więcej) należy do przeszłości Nory i Dory. I choć wciąż roztańczone siostry pozostają w ludzkiej pamięci, wciąż są rozpoznawane, to pewne doświadczenia zdecydowanie należy uznać za minione.
Specyficzna saga rodzinna Angeli Carter zabiera czytelnika w świat, który już nie istnieje, który pozostał jedynie na kartach książek, fotografiach. I choć proza Autorki, nasycona poetycką atmosferą, nie zawsze jest łatwa w czytaniu - polecam.

10. Hubertus vin Schoenebeck. Życie w wolności od psychicznej przemocy.

Obrazek

Cena wywoławcza: 3 zł

Niewielka rozmiarem książeczka wzbudziła we mnie pedagogiczny niepokój. Autor proponuje odejście od pedagogiki na rzecz postpedagogiki, która zamiast wychowywać będzie wspierać. Moim zdanie owa propozycja, jak i wszystkie postulaty von Schoenbecka, mogą budzić kontrowersje i dyskusje.
Psychiczna przemoc wymieniona w tytule to takie nastawienie dorosłych wobec dzieci, w którym odbieramy dzieciom zdolność samostanowienia od momentu narodzin. To postawa, w której dorosły oznajmia dziecku, że wie lepiej co dla niego, dziecka, jest dobre i bierze za nie - dziecko - odpowiedzialność.
Wśród postulatów głoszonych przez Autora znaleźć można postulat zniesienia obowiązku szkolnego (i to mi się podoba), a także dania dzieciom praw wyborczych. Zdumienie jaki mogą wywołać owe pomysły Autor ucisza twierdzeniem, że ruch praw kobiet początkowo budził uśmiech politowania, a przecież współcześnie kobiety mają prawa, o które walczyły.
Ta i inne książki Hubertusa von Schoenbecka są interesującym głosem w dyskusji o współczesnej pedagogice.
Ostatnio edytowano Nie sty 17, 2010 12:07 przez M_o, łącznie edytowano 10 razy

M_o

Od: Pon lut 25, 2008 20:43

Post » Nie sty 10, 2010 14:10 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

1. Andriej Bielanin. Moja żona wiedźma.
Cane wywoławcza: 12 zł :arrow: magicmada za 16 zł
2. Dmitrij Strelnikoff. Nikołaj i Bibigul.
Cena wywoławcza: 13 zł :arrow: magicmada za wywoławczą
3. Agnieszka Drotkiewicz, Anna Dziewit. Teoria trutnia i inne.
Cena wywoławcza: 10 zł :arrow:
4. Plastusiowa mama. Wspomnienia o Marii Kownackiej.
Cena wywoławcza: 13 zł :arrow: tangerine1 za wywoławczą
5. Henning Köhler. O dzieciach lękliwych, smutnych i niespokojnych.
Cena wywoławcza: 5 zł :arrow:
6. Arkadiusz Niemirski. Tajemnica Fabritiusa.
Cena wywoławcza: 7 zł :arrow: Nov@ za 10 zł
7. Małgorzata Żurakowska. Muchy w zupie i inne dramaty.
Cena wywoławcza: 7 zł :arrow: krakusik8 za 9,50 zł
8. Irshad Manji.Kłopot z islamem.
Cena wywoławcza: 9 zł :arrow: PearlRain za wywoławczą
9. Angela Carter. Mądre dzieci.
Cena wywoławcza: 9 zł :arrow: tangerine1 za wywoławczą
10. Hubertus vin Schoenebeck. Życie w wolności od psychicznej przemocy.
Cena wywoławcza: 3 zł :arrow:
Ostatnio edytowano Sob sty 16, 2010 13:41 przez M_o, łącznie edytowano 9 razy

M_o

Post » Nie sty 10, 2010 15:05 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

dziekujemy :1luvu:

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Nie sty 10, 2010 19:20 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

To ja może nieśmiało zacznę 8)
Poproszę szósteczkę - Arkadiusza Niemirskiego "Tajemnica Fabritiusa" za wywoławczą.

Nov@

Od: Pon maja 11, 2009 8:13

Post » Pon sty 11, 2010 19:26 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

1 i 8 za wywoławczą poproszę :1luvu:

PearlRain

Od: Pt gru 11, 2009 12:06

Post » Pon sty 11, 2010 21:27 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

1- 13zł
2 - wywoławcza
6- 8 zł
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon sty 11, 2010 23:02 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

nr 1 - 15
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Wto sty 12, 2010 7:05 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

Dziękuję i ponownie zapraszam!!!

M_o

Post » Wto sty 12, 2010 11:39 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

jako ze sie opuscilam w czytaniu ostatnio to chociaż podskocze z bazarkiem
:oops:
Obrazek

Lola_

Od: Śro gru 12, 2007 19:45

Post » Wto sty 12, 2010 13:26 Re: Książki na Katowickie Niekochane cz. V - zapraszam!

6 za 10,-

Nov@

Od: Pon maja 11, 2009 8:13

[następna]