Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt sty 01, 2010 1:30 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Apsik77 pisze:Bojowniki są rybami naogól spokojnymi. Zadziorno zaczepne bywają wobec gatunków równie hojnie obdarzonych przez nature w nasycone barwy jak one same oraz oczywiście w obec samców własnego gatunku. Nie łączy się więc bojownika z welonkami czy mieczykami (szczególnie welonowymi) , nie wpóściła bym również bojownika do zbiornika ze skalarami (te z kolei bywają dożarte). W moim sklepię bojowniki pływają w akwariach z głupikami, molinezjami, danio, kiryskami, kiryśnikami,ostronosami,platkami, ramirezkami czy neonami i nikt nikogo nie podgryza. Tak ,że bez obaw.

a neony przecież są mocno czerwone z niebieską pręgą... no :twisted: więc są kolorowe dosyć mocno ;)

no nic. spróbuję. najwyżej założę osobny zbiornik dla bojownika ;)

Dzięki :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt sty 01, 2010 10:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:a neony przecież są mocno czerwone z niebieską pręgą... no :twisted: więc są kolorowe dosyć mocno ;)

Moim zadaniem raczej niebieskie z czerwoną pręgą :twisted: . Ale są kurduplowate płetwy bezbarwne w rozmiarze mikro żadna konkurencja dla bojownika :wink: więc ich nie goni

Apsik77

Od: Śro lip 29, 2009 16:31

Post » Pt sty 01, 2010 16:00 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Apsik77 pisze:
*anika* pisze:a neony przecież są mocno czerwone z niebieską pręgą... no :twisted: więc są kolorowe dosyć mocno ;)

Moim zadaniem raczej niebieskie z czerwoną pręgą :twisted: .

No, zależy jak na to spojrzeć :twisted: :lol:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt sty 01, 2010 18:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zasadniczo są kolorowe , ale jak zgasisz im światło to zobaczysz ,że kolor im blednie. Rano zaś jak zapalisz światło to masz blade rybki tak około godziny potem barwa powraca.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pt sty 01, 2010 22:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Zasadniczo są kolorowe , ale jak zgasisz im światło to zobaczysz ,że kolor im blednie. Rano zaś jak zapalisz światło to masz blade rybki tak około godziny potem barwa powraca.

wiem ;) neonki już kiedyś miałam i widziałam 8)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie sty 10, 2010 15:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jeśli szukasz informacji na temat akwarystyki to mogę polecić praktycznie jedyny duży portal http://www.akwarium.info.pl

Blizniak2

Od: Śro cze 18, 2008 18:41

Post » Nie sty 10, 2010 21:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wczoraj założyłam akwarium 8) Na razie bez fauny i flory, ale już z wodą i pracującym filtrem :) no i trochę bakterii nitryfikacyjnych w płynie dolałam ;)

Na razie wygląda to tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

A tak wyglądało przed zalaniem:
Obrazek
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto sty 12, 2010 11:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Widzę,ze dostałaś mnóstwo fachowych porad wie juz pewnie wiesz co i jak:) Sugeruje ci,że jeśli będziesz potrzebowała kupować jedzenie dla rybek to pomyśl o krakvet.pl- maja bardzo atrakcyjne ceny i duży wybór produktów. Sama bardzo często kupuje tam różne rzeczy dla mojego psa i kota

zezol

Od: Czw gru 03, 2009 9:05

Post » Wto sty 12, 2010 19:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

zezol, podejrzewam, że każdy inny sklep będzie miał przyjemniejszą obsługę co krakvet, tu na forum są ludzie od walna walczący a ich głupią polityką, poczytaj.
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Wto sty 12, 2010 23:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

a poza tym nie sądzę, żebym miała zrobić w krakvecie zakupy na jakieś 100zł, żeby nie płacić za przesyłkę. A karmę dla rybek dosyć tanią już wypatrzyłam w sklepie akwarystycznym niedaleko mnie 8) na razie zaopatrzyłam się w pudełko płatków dla wszystkich rybek ogólnie. Co byście polecali dla kirysków? Jako żarcie podstawowe i jako dodatki? A, i co z żywymi robalami? Gdzie kupić (albo w jakiej formie) żeby na pewno nie zaszkodziły? I jakie robalki? Sprawdziłam już larwy komarów na bojowniku kiedyś i mu smakowały i nigdy nic się nie działo 8) Natomiast kiedyś mój dziadek "przejechał" się na mrożonych czerwonych robaczkach - prawie wszystkie ryby mu padły :?

Co do bojownika obecnego którego zamierzam kupić - obleciałam wszystkie możliwe sklepy zoologiczne w Warszawie i dobre wrażenie zrobiły na mnie dwa - jeden przy Tesco na Kabatach (znaczy w budynku tym samym, a zoo-sklep jest na przeciwko kas). Ogólnie fachowa obsługa, ryby w dobrym stanie, zaopatrzenie nierybie też dobre, bojowniki niestety chyba w większości (nie wiem, bo się nie przyglądałam, byłam po coś innego, ale jeszcze tam zajrzę) w małych prostokątnych zbiorniczkach stojących obok siebie, ale to chyba niestety norma :? - poza tym wszystkie wyglądały wtedy nieźle. Drugi sklep odwiedziłam dziś (nieco mniejszy, na Targówku) i były tylko 4 bojowniki - każdy w akwarium ogólnym. Każdy wyglądał ładnie, zdrowo i żywo. Znaczy że będę mogła sprawdzić czy któryś jest agresywny, czy dobrze się czuje z innymi rybami. I chyba tam kupię.

O, i jeszcze mam pytanie: czy to normalnie, że odmiana weloniasta bojownika ma płetwy takie "jakby" poszarpane? znaczy wyglądające tak: Image w przeciwieństwie do wyglądających tak: Image Czy mi się tylko coś uroiło i na tym pierwszym zdjęciu wcale nie jest odmiana weloniasta? ;) A weloniasta to np. ta: Image No i... czy jest szansa na zdobycie bojownika w kolorze ciemnozielonym? o takim: Image Do tej pory nie widziałam jeszcze nigdzie :( zazwyczaj są albo czerwone, albo całe niebieskie, albo prawie białe. Czasem się zdarzy niebiesko-czerwony albo w innych dwóch kolorach... niebieskie miałam już dwa na przestrzeni lat kilku... marzy mi się jakiś inny ładny kolor tym razem :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro sty 13, 2010 10:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Na pierwszym zdjęciu jest odmiana strzępiasta ( takie poszarpane płetwy to jej znak rozpoznawczy), na drugim zwykły na trzecim weloniasty.Namiast co do zieleni aż tak intensywnie zielonego bojownika w życiu nie widziałam a jakby nie było siedzę w temacie więc pewnie są dość rzadko spotykane. Owszem są zielenie ale mniej nasycone taki bardziej lazur niż żieleń, moim zdaniem bardzo ładne i ten kolor jest dość powszechny , podobnie jak granat czy złoto.

Apsik77

Post » Śro sty 13, 2010 16:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

O, albo taki:
http://www.flickr.com/photos/nanjenchan ... otostream/
Jest prześliczny!!!

Dziś mi facet w pewnym sklepie próbował wmówić, że wszystkie bojowniki które właśnie widzę to odmiana weloniasta :roll: :twisted: ale tam może jeden był weloniasty (o ile w ogóle) i ze dwa strzępiaste, reszta najzwyklejsza w świecie 8) Oczywiście wszystkie w kubeczkach i mało co było widać, bo nawet się biedne prawie ruszać nie mogły :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro sty 13, 2010 16:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:O, albo taki:
Jest prześliczny!!!
:

A takie to bywają wcale nie żadko tyle ,że zdjęcie jest na bank podrasowane. Kolory w naturze nie są aż tak nasycone. Zapraszam na zakupy do mojego sklepiku sprowadzę ci takiego bojownika. To kiedy odwiedzisz kraków :wink: ?

Apsik77

Post » Śro sty 13, 2010 18:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tak sobie patrze na fotki bojków i powoli się zakochuję, oj nie dobrze :roll: :oops:
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Śro sty 13, 2010 22:01 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Apsik77 pisze:
*anika* pisze:O, albo taki:
Jest prześliczny!!!
:

A takie to bywają wcale nie rzadko tyle ,że zdjęcie jest na bank podrasowane. Kolory w naturze nie są aż tak nasycone. Zapraszam na zakupy do mojego sklepiku sprowadzę ci takiego bojownika. To kiedy odwiedzisz kraków :wink: ?

Takiego czerwono-niebiesko-zielonego? 8) Poproszę :P

A przesyłką konduktorską byś mi nie wysłała? :oops: :roll:
Bo mi do Krakowa trochę daleko i nie bardzo mam kiedy :? :crying:

harpia pisze:Tak sobie patrze na fotki bojków i powoli się zakochuję, oj nie dobrze :roll: :oops:

Przepadłaś jak ja :mrgreen:
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]