trzymam kciuki i ściskam !
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
majencja pisze:Nie wpadajmy w nadmierną euforię. Madzi coś na pewno jest tylko pytanie co? Na 100% była i jest diagnozowana do dooopy i to jest niezaprzeczalne. Trudno na podstawie tylko tego co tu napisane przez Kociamę dać jakiekolwiek diagnozy. Po pierwsze żeby włączyć żelazo to najpierw trzeba zrobić jego poziom , bo niekoniecznie musi być anemia z niedoboru żelaza- aczkolwiek ja zrozumiałam , że na podstawie tego wyniku stwierdzono lekką anemię. Poza tym po co wit B? Z żelazem podaje się kwas foliowy bo bez niego żelazo sie nie wbuduje. Drugie to przy podejrzeniu choroby rozrostowej część wit z grupy B jest przeciwwskazana/ B12/. Madzia powinna być porządnie i dokładnie zbadana przez lekarza/ niestety pierwszego kontaktu/ który potem powinien zlecić podstawowe konieczne badania. Następnym krokiem jest albo poradnia specjalistyczna , albo dalsza diagnostyka w warunkach szpitalnych i tyle. Nie może sobie poradzić szpital powiatowy? Są kliniki- i wbrew pozorom znowu nie aż tak trudno się tam dostać. Jeżeli to węzły chłonne to albo hematologia albo immunologia. Skoro to trwa 3 lata to włos się na głowie jerzy/ specjalnie tak piszę/ że prowadzący medyk nie wykazał minimum chęci rozwiązania tej zagadki . Dla mnie jest to nie do pojęcia i nie do usprawiedliwienia tym bardziej że to młoda osóbka
![]()
A wracając np do badania wcześniejszego w kierunku toksoplazmozy- pierwsze wyniki we wczesnej fazie mogą być fałszywie ujemne, czasem podstawowe badania w danej jednostce nie dają jednoznacznego wyniku trzeba robić z tzw. górnej półki
Przy ziarnicy występują powiększone w.chłonne ale uogólnione,gorączka , świąd skóry, powiększenie śledziony, czasem zmiany na skórze i błonach śluzowych, wyniszczenie, anemia i inne , ale skoro takie podejrzenie było to lekarz powinien skierować do hematologa albo onkologa . Czy to zrobił?????
Kociama pisze:wynik biopsji na cito
materiał cytologiczny diagnostyczny,bogato komórkowy
Bardzo liczne komórki szeregu limfocytarne
elementy zrębu węzła chłonnego
Komorek nabłonkowych nie stwierdzono
Obraz cytologiczny nie odpowiada rozpoznaniu:neurofibroma
Pbraz cytologiczny odpowiada węzłowi chłonnemu w stanie
odczynowego pobudzenia,ale nie mozna jednoznacznie wykluczyć zmiany rozrostowej układu limfatycznego
to jest On prawda?![]()
![]()
![]()
![]()
Tylko nie to nie moje jedyne Dziecko
NITKA/KARINKA pisze:Kociama pisze:wynik biopsji na cito
materiał cytologiczny diagnostyczny,bogato komórkowy
Bardzo liczne komórki szeregu limfocytarne
elementy zrębu węzła chłonnego
Komorek nabłonkowych nie stwierdzono
Obraz cytologiczny nie odpowiada rozpoznaniu:neurofibroma
Pbraz cytologiczny odpowiada węzłowi chłonnemu w stanie
odczynowego pobudzenia,ale nie mozna jednoznacznie wykluczyć zmiany rozrostowej układu limfatycznego
to jest On prawda?![]()
![]()
![]()
![]()
Tylko nie to nie moje jedyne Dziecko
Kto pobierał i oceniał materiał(bioptat z węzła chłonnego)?
Wg mnie do oceny w dobrym ośrodku powinien iśc conajmniej jeden cały lub lepiej dwa węzły chłonne czy guzki.
Zażądaj/poproś o skierowanie do hematologa lub onkohematologa.
Córka wymaga dalszej diagnostyki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: ASK@, kasiek1510 i 179 gości