dziwna agresja u kota

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon sty 04, 2010 11:31 dziwna agresja u kota

Witam,

jestem nowa na tym forum, chociaż czytam go od dawna to dopiero teraz zdecydowałam się zarejestrować, ponieważ szukam odpowiedzi na problem agresji mojego kota.

Moja kotka jest bardzo spokojnym kotem, daje się głaskać, łasi się, przytula, nigdy nie syczy i nie drapie, nawet jak jej obcinam pazurki albo coś aplikuje. Jednie u weterynarza tak reaguje, jeśli zaczną od mierzenia jej temperatury.

Agresja zaczyna się u niej jak jedziemy do rodziców mojego chłopaka. Kotka wcześniej tam mieszkała od 2 do 4 miesiąca. Potem wzięliśmy ją do siebie. U rodziców jest 6 kotów i 3 psy. Kotka nie boi się ich, do psów podchodzi i je wącha a za kotami biega mimo, ze one uciekają. Niestety po pół godzinie pobytu tam nie da się już kotki wziąć na ręce, syczy, drapie, ucieka. Złapanie kota i zapięcie w szelki graniczy z cudem. Do transportera też nie chce wejść i syczy i drapie.

Czy ktoś może mi powiedzieć czemu się tak dzieje?

sublime

Od: Pon sty 04, 2010 11:16

Post » Pon sty 04, 2010 15:17 Re: dziwna agresja u kota

up

sublime

Post » Pon sty 04, 2010 15:40 Re: dziwna agresja u kota

A w Waszym domu daje się wpakować w szelki bez problemu i wchpdzi do transportera?

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Pon sty 04, 2010 19:58 Re: dziwna agresja u kota

Tak u nas daje się zapakować w szelki bez większego problemu (u nas się nimi bawi). Do transportera sama wchodzi. Nawet jak już wróci do domu z domu od rodziców o można ja bez problemu z szelek wypakować - tam nawet przy rozpinaniu jest syk i gryzienie. Tam ja denerwuje nawet próba wzięcia na ręce.

Pytam, bo nie wiem co z tym zrobić. Czy zabierać tego kota tam czy nie, czy w ogóle myśleć o tym, że mogłaby tam być jak wyjadę na urlop.

sublime

Post » Pon sty 04, 2010 20:08 Re: dziwna agresja u kota

Moim zdaniem to reakcja na stres. Koty to zwierzeta nie lubiace zmian, a tu nagle ze spokojnego mieszkanka, gdzie byla sama musi sie odnalezc w stadzie zwierzat. W jakim jest kotka wieku?

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Pon sty 04, 2010 20:09 Re: dziwna agresja u kota

a może ona nie chce stamtąd wracać???

bo mówisz, że na inne koty nie warczy, czy syczy, tylko na Was jak chcecie ją ubrać w szelki, moż eona lubi tam być ??

moni_f

Od: Pt sie 08, 2008 19:59

Post » Pon sty 04, 2010 20:19 Re: dziwna agresja u kota

mnie się wydaje ,ze jej brak kociego towarzystwa w domku , dlatego tak reaguje w obecnosci innych kotow.
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Pon sty 04, 2010 21:12 Re: dziwna agresja u kota

Kicia ma pół roku. W innych miejscach nie jest agresywna, np. jak biorę ją do swoich rodziców. Więc podejrzewam, że to przez koty lub psy.
Na pewno jej się tam podoba, bo jej wszystko wolno. U nas staramy się aby nie wchodziła na blat i na stół, natomiast tam mimo naszego sprzeciwu dostaje jedzenie na stole lub blacie w kuchni... a to tylko jeden z przykładów.

sublime