Akima pisze:Etiopia pisze:Akima pisze:Tośkę mama zabiera jutro do weterynarza. Nie ma wielkiej poprawy. Nie poszła na lakcid ani na nifuroksazyd, była odrobaczona aniprazolem przez 4 dni. Je tylko Intestinal.
Co jest Tośce ? Miała badany kał ? Lamblioza ?
Podobne objawy daje kokcydioza lub tęgoryjce.
Jednorazowe odrobaczenie aniprazol przez 4 dni to za mało. Trzeba powtórzyć po 10 dniach dniach.
Czyli 4 dni potem przerwa 10 dni powtórka 4 dni.
Tak ogólnie u nas aniprazol wcale nie podziałał. Mimo powtarzania kuracji.
Lambliozę tłukłam Furazolidon Medana (tylko trzeba skonsultować z wetem czy kotu nie zaszkodzi i w jakiej dawce)- lek w zawiesinie dostępny w aptece (powinna być recepta - może być od weta)
Furazolidon działa również na kokcydiozę
Tęgoryjce dobrze tłucze się Advocate.
pozdrawiam i życzę zdrowia.
Chcemy zrobić badania krwi: trzustka, watroba. Jak to wykluczymy to bierzemy się za robale. U Esmy lamblie tłukłam Metronidazolem - 3 tygodnie!!!!! Trochę nas niepokoi, że Intestinal nie daje żadnej poprawy. Jest na nim od 2 tygodni.
Furazolidonem tłukłam przez 4 tygodnie - i niestety to paskudztwo powraca

ja bym zrobiła równocześnie badania krwi + kał ( pasożyty, mykologia, bakteriologia, enzymy trzustkowe, kał na strawność).
Je tylko intestinal ? nie podjada ? Jaką pije wodę ? Wskazana jest tylko przegotowana.
U nas było widać dopiero po dwóch tygodniach z kawałkiem. Wcześniej się lało ciurkiem Na intestinalu trzymałam około 3-4 miesiące.
Przerabiałam to u kota i u psa.