Usuniecie wszystkich zebow???

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob sty 02, 2010 15:20 Usuniecie wszystkich zebow???

Witam,
czy ktos moze usuwal zeby swoim kociakom? Moja 14-letnia kota ma jakies zapalenie w pyszczku, podobno jest ono od zebow i jest obecnie na antybiotykach i w przyszlym tygodniu mielismy isc na zabieg czyszczenia zebow, jak tylko zapalenie przejdzie i bedzie mozna jej podac narkoze. ale Vet powiedzial ze jak anybiotyki nie pomoga to usunie wsysztkie zeby? :roll: czy ktos kiedys usuwal wszystkie zeby kotu? jak koty sobie radza z jedzeniem po takim usunieciu? i czy wogole usuwa sie wszystkie zeby na raz??? bo ja nigdy nie spotkalam sie z czyms takim i troche sie martwie czy to wogole pomoze. :cry:

muko

Od: Czw lip 01, 2004 10:08

Post » Sob sty 02, 2010 15:30 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

Czasem to się robi. Pamiętaj, że kotu nie da się leczyć zębów jak człowiekowi - leczenie kanałowe, plomby itd. więc usunięcie to czasem jedyne wyjście. Wbrew pozorom nie jest to bardzo ciężki zabieg. Koty znoszą go o wiele lżej niż ludzie i szybko dochodzą do formy. Prawie wszystkie ząbki ma usunięte moja Okruszka, też starsza kicia. Chyba dzień po zabiegu zaczęła jeść miękkie, a potem wróciła do suchego, które bardzo lubi. Okruszka ma chyba dwa ząbki zostawione. Niektóre koty po usunięciu ząbków nie jedzą suchego, ale to nie tragedia.
Nie martw się.
Tylko poproś weta o badania krwi przed narkozą. To starsza kicia i trzeba sprawdzić, czy można jej bezpiecznie podać narkozę.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Sob sty 02, 2010 15:35 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

Moja obecna kicia ma tylko jeden ząb - kieł. Całą resztę straciła jeszcze zanim do mnie trafiła, więc nie wiem czy były wyrwane, czy same wypadły. Z jedzeniem radzi sobie całkiem nieźle - puszki je normalnie, surowe mięso musi być drobno pokrojone. Jeśli chodzi o suchy pokarm to tu jest trudniej oczywiście. Staram się kupować najdrobniejszy możliwi, ona go sobie chwilkę ciamka w paszczy i połyka w całości. Kiedy je zbyt dużo suchego na raz, to niestety wymiotuje, więc trochę jej ograniczam tę przyjemność. Wiem, że niektórzy moczą suchą karmę, ale moja kicia nie tknie czegoś takiego.

Kicia mojej mamy, też mocno starsza, miała usunięte za jednym zamachem pięź zębów i guz na łapce. To dopiero było szalone połączenie zabiegów. Żyła potem w dobrym zdrowiu jeszcze kilka lat. Po wyrwaniu chorych zębów bardzo jej się poprawił apetyt i w ogóle stan zdrowia. Z tym że jej akurat kilka zdrowych zębów zostało.

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Sob sty 02, 2010 15:47 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

mój Kefir musiał miec usunięte wszystkie - w 3 operacjach. I dzięki temu zniknęło plazmocytarne, ropiejace, bolesne zapalenie dziąseł.
Kot jest w świetnej formie, je suche i mokre - bez problemu. Nawet woli czasem suche...
No i nie ma zapalenia dziąseł, które było tak silne i nie dawało się leczyc, że bardzo obciążyło nerki.
o ekstrakcji zebów kot szybciej dochodzi do siebie, niż człowiek - naprawdę.
tu więcej o Kefirze:
viewtopic.php?f=1&t=100843&start=0
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Sob sty 02, 2010 15:56 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

Moja Blanka też nie ma zębów. W jej przypadku ich usunięcie oznaczało ratowanie życia! Pyszczek tak ją bolał, że odmawiała jedzenia. Ten stan zaszkodził wątrobie. Mimo to trzeba było podjąć ryzyko narkozy. Od tamtej pory kotka przeżywa drugą młodość!!
Jada surowe mięsko, ale chrupki też uwielbia!! Po zabiegu dawałam jej płynny convalescence.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Sob sty 02, 2010 17:36 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

Ja usuwałam w grudniu ząbki mojej kotce, choć nie jest taka jeszcze wiekowa ma chyba około 9 lat. Już od momentu gdy wzięłam ją ze schroniska (4 lata temu) miała problemy z dziąsłami, a jak otworzyła szerzej pyszczek to życie biologiczne zanikało w promieniu 3 metrów :lol:
Leczyłam ją podając antybiotyki mniej wiecej co 3-5 miesiecy.Pomagało na miesiąc.Ale jak długo można podawać bez końca antybiotyki? Dodatkowo doczytałam,że takie przewlekłe zapalenia dziąseł powodują choroby nerek.
Po konsultacji zdecydowałam usunąć ząbki, zostały kły i siekacze.I choć przez pierwsze dwa tygodnie po operacji było kiepsko to teraz jest ok, je suche które jak zawsze bardzo lubi :)
ObrazekObrazek

Sattva

Od: Śro sty 28, 2009 19:54

Post » Sob sty 02, 2010 17:44 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

Mój tymczasowy kocurek Nikuś miał usunięte wszystkie zęby oprócz kłów. Po usunięciu z jedzeniem radził sobie świetnie. Brak zębów nie przeszkadzał mu nawet w jedzeniu chrupek.
Lepiej usunąć kotu wszystkie zęby na raz niż potem znowu fundować kotu zabieg, bo kolejne zęby się popsują. Tym bardziej, że kotka nie jest najmłodsza, a narkoza nie jest obojętna dla organizmu. Niektóre koty bardzo źle na nią reagują.

Jednak musisz powierzyć kota naprawdę zaufanemu chirurgowi. Napisz skąd jesteś, to może ktoś będzie mógł kogoś polecić.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Sob sty 02, 2010 17:46 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

Niedawno moja 14 letnia Koteczka miała usuwane zęby
stan zapalny w pysiu był uporczywy,nie pomagały już żadne leki
Koteczka przestała jeść i wątroba się posypała bardzo

początkowo karmiłam ją karmą zmiksowaną bo stan zapalny jeszcze w buzi był
teraz wątroba podleczona i apetyt wilczy :D
Dziewczyna je chrupki ślicznie

mocne kciuki za Twoją Kicię :ok: :ok: :ok:

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Sob sty 02, 2010 18:07 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

Mam 17 letnia kotkę. W październiku miała usuwane zęby (prawie wszystkie) wet osądził że kły
są OK. Dzisiaj wszystko ładnie w pyszczku sie wygoiło nie ma brzydkiego zapachu , stan zapalny sie wygoił, a wcześniej.... usuwanie kamienia, mycie zębów różne płyny , spraje - Bophar i inne.

Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy każdy kot bardzo żle znosi narkozy, wiec jak przychodzi czas to trzeba usuwać zęby od razu żeby nie męczyć go później.

pzdr :ok:

last_hope

Od: Czw gru 24, 2009 22:05

Post » Sob sty 02, 2010 18:20 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

Bardzo dziekuje wszystkim za posty i orady :lol: mam nadzieje ze moja Pandorka wroci szybko do zdrowia i zacznie jesc swoje ulubione chrupki :) 8)

muko

Od: Czw lip 01, 2004 10:08

Post » Sob sty 02, 2010 18:23 Re: Usuniecie wszystkich zebow???

muko pisze:Bardzo dziekuje wszystkim za posty i orady :lol: mam nadzieje ze moja Pandorka wroci szybko do zdrowia i zacznie jesc swoje ulubione chrupki :) 8)

Będziemy z Wami sercem i potrzymamy kciuki mocno :D
:ok: :ok: :ok: :ok:

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34