Rozmnażanie persów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 18, 2004 23:19 Rozmnażanie persów

Czy ktoś może mi poradzić, gdzie znaleść partnera dla mojej rocznej kotki perskiej?? Ona jest moim pierwszym kotem i nie mam bladego pojęcia jak się zabrać do sprawy! Kotka zdecydowanie ma ochotę ne sex :wink: ale czy to w ogóle dobry moment (w sensie czy nie jest za młoda?). No i jak znaleść jej partnera - nadmienię że nie jest rodowodowa...

Kaasiaa

Od: Nie kwi 18, 2004 23:11

Post » Nie kwi 18, 2004 23:22

to chyba zle trafilas :twisted:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Nie kwi 18, 2004 23:23

Czemu nie wysterylizowałas kotki?
Nie miałaby wtedy ochoty na seks a Ty nie musiałabys szukac dla niej kocura...

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Nie kwi 18, 2004 23:27

Kasiu!
Nie rozmnażaj nierasowej (=nierodowodowej) koteczki, bo takie rozmnażanie sprawia, że coraz więcej jest takich "półrasowych" persów w schroniskach dla zwierząt, na ulicach itd.
Wpisz w wyszukiwarkę (link na górze strony) wyraz "pseudohodowla" - dowiesz się dlaczego nie powinno się rozmnażać zwierząt, które nie mają rodowodu.

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Nie kwi 18, 2004 23:28

Liczyłam na jakąś sensowną radę, a nie krytykę i :twisted: . Nie wysterylizowałam jej bo chcę mieć małe kotki, to chyba w miarę oczywiste...

Kaasiaa

Post » Nie kwi 18, 2004 23:30

Kaasiaa pisze:Liczyłam na jakąś sensowną radę, a nie krytykę i :twisted: . Nie wysterylizowałam jej bo chcę mieć małe kotki, to chyba w miarę oczywiste...

No nie moge...

Skoro nie jest rodowodowa, to nie mozesz mowic, ze to kotka perska :? . Dlaczego chcesz miec male kotki????

Ryska, KasiuD, ja sie chyba nie nadaje :cry:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Nie kwi 18, 2004 23:31

To zdecydowanie nie jest dobry pomysł.
Jesli kicia nie jest rodowodowa i nie możesz prowadzić hodowli zarejestrowanej w zwiazku, najlepiej koteczke wysterylizować, głównie dla jej zdrowia. Dość wczesna sterylizacja pozwala uniknąć ryzyka powstawania złosliwych guzów sutków, eliminuje zagrożenie ropomaciczem (chorobą, która nieleczona konczy się śmiercią) no i kończy rujki, uciążliwe tak dla kotki, jak i dla właścicieli. Przechodzone rujki nie są zdrowe dla kotki, a co do kociąt... Ciąża bardzo kotkę obciąża, karmienie również, poród stwarza wiele zagrożeń dla życia kotki, a o konieczności szukania domów dla kociat nie wspominam. Persy przenoszą wiele chorób genetycznych, więc kotki przez rozmnażaniem powinny zostac poddane testom wykrywającym te choroby.
Osobiście uważam też (i nie jestem w tym zdaniu odosobniona), że świadome rozmnażanie kotów nibyrasowych nie ma sensu - nie przyczynia sie w żaden sposób do rozwoju rasy a tylko powiększa grono kociaków rozpaczliwie czekających na dom.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Nie kwi 18, 2004 23:32

Kaasiaa pisze:Liczyłam na jakąś sensowną radę, a nie krytykę i :twisted: . Nie wysterylizowałam jej bo chcę mieć małe kotki, to chyba w miarę oczywiste...

Kasiu, jak chcesz mieć małe kotki, to np. zajrzyj do wątku Lidyi. Tam jest mnóstwo małych kotków, niektóre jeszcze czekają na domy.
Obrazek

Kesi

Od: Wto lut 12, 2002 17:36

Post » Nie kwi 18, 2004 23:34

Czy to jest jakieś forum fanatyków?! Słuchajcie ja Was nie rozumiem! Marzyłam o persie kilka ładnych lat, uważam że to są wspaniałe zwierzęta a ta rasa już w ogóle obłędna! Nie miałam kasy na RODOWODOWEGO więc kupiłam "zwykłego" i czuję się urażona... Zabrzmiało to tak jakby moja kotka nie miała prawa żyć, bo nie ma jakiegoś papierka! Moi znajomi i rodzina też chcą mieć persy, bo zakochali się w moim kociaku i również nie chcą stracić kilkuset złotych na kota ze świstkiem. Ja nawet nie mam ochoty jeździć na wystawy! CHCĘ MIEĆ TYLKO ZDROWEGO PIĘKNEGO PERSA Z POTOMSTWEM!!!

Kaasiaa

Post » Nie kwi 18, 2004 23:35

Kasiu, jeśli inne argumenty do Ciebie nie przemawiają, to może pomyśl o ryzyku, na jakie narażasz swoją kotkę.
Dodatkowo, gen długiej sierści jest recesywny, jeśli kotka jest nierodowodowa, nie wiadomo, czy jej rodzice byli persami. Jesli tego nie wiadomo, kocięta, które się urodzą, mogą mieć zwykłą, krótką sierść i być mało podobne do matki. Mnóstwo takich kociat czesto bezskutecznie szuka domów i kończy tragicznie :(

Oberhexe

Post » Nie kwi 18, 2004 23:36

Beata, nadajesz sie

Kasiu, ja juz podobne teksty czytalam, nie bylas u nas wczsniej?
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Nie kwi 18, 2004 23:37

Kaasiaa pisze:Czy to jest jakieś forum fanatyków?! Słuchajcie ja Was nie rozumiem! Marzyłam o persie kilka ładnych lat, uważam że to są wspaniałe zwierzęta a ta rasa już w ogóle obłędna! Nie miałam kasy na RODOWODOWEGO więc kupiłam "zwykłego" i czuję się urażona... Zabrzmiało to tak jakby moja kotka nie miała prawa żyć, bo nie ma jakiegoś papierka! Moi znajomi i rodzina też chcą mieć persy, bo zakochali się w moim kociaku i również nie chcą stracić kilkuset złotych na kota ze świstkiem. Ja nawet nie mam ochoty jeździć na wystawy! CHCĘ MIEĆ TYLKO ZDROWEGO PIĘKNEGO PERSA Z POTOMSTWEM!!!

to ja jeszcze przezornie zacytuje :roll:
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Nie kwi 18, 2004 23:39

Kaasiaa pisze:Czy to jest jakieś forum fanatyków?! Słuchajcie ja Was nie rozumiem! Marzyłam o persie kilka ładnych lat, uważam że to są wspaniałe zwierzęta a ta rasa już w ogóle obłędna! Nie miałam kasy na RODOWODOWEGO więc kupiłam "zwykłego" i czuję się urażona... Zabrzmiało to tak jakby moja kotka nie miała prawa żyć, bo nie ma jakiegoś papierka! Moi znajomi i rodzina też chcą mieć persy, bo zakochali się w moim kociaku i również nie chcą stracić kilkuset złotych na kota ze świstkiem. Ja nawet nie mam ochoty jeździć na wystawy! CHCĘ MIEĆ TYLKO ZDROWEGO PIĘKNEGO PERSA Z POTOMSTWEM!!!

Wybacz, nikt nie twierdzi, ze Twoja kotka nie ma prawa żyć, nie dokonuj nadinterpretacji.
Nie powinna byc za to rozmnażana, właśnie dlatego, że nie ma rodowodu i nie tylko jej dzieci, ale i ona sama, nie moze byc okreslana mianem persa, a jedynie kota do persa podobnego.
Poza tym poczytaj sobie o PKD i innych chorobach genetycznych persów.
Dzięki temu "świstkowi" mozna przeanalizowac drzewo genealogiczne kota i m.in. dobrac świadomie właściwego ojca dla kociaków, by kociaki były zdrowe.

Oberhexe

Post » Nie kwi 18, 2004 23:40

BTW, co zrobisz z potomstwem?
Jesli będzie nawet 8 małych... pomyslałas o tym?

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Nie kwi 18, 2004 23:43

Kaasiaa pisze:CHCĘ MIEĆ TYLKO ZDROWEGO PIĘKNEGO PERSA Z POTOMSTWEM!!!

:D To całkiem zrozumiałe pragnienie. Ale to jest tak, jak pisze Oberhexe. Narazisz kotkę na trudne przejścia, i masz zero pewności, że urodzą się persy. Wszyscy, jak patrzą na małego kotka to cmokają z zachwytu i twierdzą, że takiego chcieliby mieć. Ale jak twoja kotka urodzi np. 5 kociątek, to jesteś pewna, że będą na nie chętni? I czy im się kotki po paru miesiącach nie znudzą i nie zostaną wyrzucone na ulicę? Chciałabyś takiego losu dla dzieci swojej ukochanej koteczki?
Obrazek

Kesi

Od: Wto lut 12, 2002 17:36

[następna]