Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto gru 15, 2009 15:56 Re: Wątek dla nerkowców - III

Kilka postów wyżej pisałam o badaniach na biochemie, warto byłoby zbadać poziom elektrolitów.
Z tego co piszesz wynika, że to była/jest ostra niewydolność nerek spowodowana zatruciem. Ale niekoniecznie.
Koniecznie trzeba zrobić badanie ogólne moczu, najlepiej z posiewem, aby wykluczyć-zdiagnozować stan zapalny. Warto spojrzeć na nerki na USG i ogólnie na RTG.

Podwyższone są lekko enzymy wątrobowe, ale to także mogłoby być wynikiem podtrucia.
Należy obserwować parametry czerwonokrwinkowe. Te, które podałaś wskazują na odwodninie, nie wiem jakie ilości kroplówek otrzymał kot i jaki był odstep pomiędzy badaniem a kroplówkowaniem.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Wto gru 15, 2009 16:04 Re: Wątek dla nerkowców - III

pierwsze badanie było robione na świeżo po zatruciu. kotek był bardzo odwodniony bo wymiotował i miał ostra biegunkę.
a co do kropłowek to nie wiem jak to ilościowo .. ale 3/4 do całej Nacl... jedna na dzień przez tydzien. morfologii nie powtarzaliśmy.
dzisiaj zagadam z wetem o pozostałych badaniach-może wykorzystamy ogolona łapke :)
kotek generalnie czuje sie dobrze, domaga sie jedzenia, drze paszcze o 4 rano żebym się nim zajęła etc więc po staremu jak to sie mówi.
moje nerkowe kochanie [*] 09.09.2010

Alida80

Od: Śro paź 22, 2008 12:57

Post » Wto gru 15, 2009 16:08 Re: Wątek dla nerkowców - III

likamari doskonale wiem, co czujesz :( :( :(
Jestem w tej samej sytuacji, co ty. Moja ukochana Kiciunia['] odeszła miesiąc temu.

I napiszę Ci słowa, które usłyszałam w swoim przypadku i choć do bólu prawdziwe, to jednak w jakiś dziwny sposób pomagają: "taka jest cena, jaką musimy zapłacić za taką miłość i przyjaźń".
I jak przypomnę sobie miłość mojej koteczki i wszystkie dobre chwile z nią spędzone, to wiem, że tęsknota i pustka i ból jaki czuję, to wciąż za mała cena.

Wiem, że to za wcześnie, za szybko, że to niesprawiedliwe i nie ukrywajmy, że w dużej ilości przypadków wina za przedwczesne odejścia jest również po stronie wetów, którzy nie potrafią prowadzić kotów nerkowych :evil: .

Ale przekonałam się, że tą pustkę po stukocie łapek w domu mogą wypełnić jedynie inne łapki
i choć wcześniej, jak Kicia zaczeła chorować nie mogłam sobie nawet wyobrazić, że mogę pokochać jeszcze innego kota, to nawet nie wiem kiedy Dorka skradła mi serce i nie żałuję ani przez moment, ze tak szybko przygarnęłam kolejne futerko, choć futerko dopiero się z nami zaprzyjaźnia :wink:

koconek

Post » Wto gru 15, 2009 16:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

Alida80
Super, że koteczek tak szybko z tego wyszedł, ale zróbcie jeszcze koniecznie badanie moczu!
Po i przy takich stanach ostrej niewydolności (PNN z resztą także :evil: ) dochodzi do zakażeń bakteryjnych, a to niekontrolowane za chwilę może rozwalić już osłabione nerki.

koconek

Post » Nie gru 20, 2009 18:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

Witam was Ciotki proszę o radę Kocur białaczkowy 4 lata, bez objawowy, brak nowotworów leczony na Interferonie ludzkim i Imunodolu. Wszystko było w porządku teraz kocur niechce jeśc .
Robiliśmy biochemie i morfologię wątrobą w normie nerki w badaniu USG powiększone niewiele , niema kamieni ani zadnych zmian w nich, kreatynina w normie , mocznik 130 , morfologia obniżona ale to może przez to że niechce jeść.
Kocór cały czas śpi karmiony z ręki.
Niewiem co dalej robic i czym karmić podaję Royala mokrą i różne inne bardzo pachnące karmy z górnej pólki ale kot poliże i tyle musze karmić,
zauważyłam że nie chce jeśc karm twardych musze wszystko na papkę mielić nawet mokrą karme z Royala . nie wiem co jest grane jamę ustna ma czystą żadnych owrzodzeń , zębole zdrowe. :roll: Co sie porobiło?????????????/
Dodam że kot niby normalnie sie zachowuję nie wymiotuję niema biegunki.
Proszę was o rądę czym ten mocznik zbić i co robić żeby jadł Co podać
ObrazekObrazek

rene010

Od: Pt cze 05, 2009 22:06

Post » Nie gru 20, 2009 20:56 Re: Wątek dla nerkowców - III

Mocznik się zbija kroplówkami. Wet musi zadecydować czy będą podskórne czy dożylne. Dziwne, że sam tego nie zaproponował :roll:
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Pon gru 21, 2009 10:18 Re: Wątek dla nerkowców - III

Przegraliśmy - śpij spokojnie moja kochana maleńka Neusiu [']

Mam do oddania karmę, prawie całe opakowanie Ipakitine, może jeszcze jakieś leki. Dokładnie napiszę jeszcze jak będę w domu.
Pipsi ♡ 24 marca 2016 [']

Pipsi

Od: Pon paź 16, 2006 11:10

Post » Pon gru 28, 2009 19:52 Re: Wątek dla nerkowców - III

Chciałam prosić o poradę.
W jaki sposób stwierdza się pnn u kota. lekarz stwierdził to u mojej 10 letniej kotki na podstawie jednego badania krwi. Kreatynina 2,04, BUN (czy to mocznik?) 24,89. Zalecił też dozywotnio tylko i wyłacznie renal + ipakitine dwa razy dziennie.

Czy to jest wystarczające, żeby stwierdzic, że kotka może od lat jest chora na nerki i zalecić nerkową dietę?

Dodam, że kotka nie ma zadnych objawów pęcherzowych, zapaleń, posikiwania, kropelkowania. Nie miała badanego moczu.
Kotka ma chore dziąsła, zaczeło się w czerwcu tego roku. Został pobrany wycinek do badania histopatologicznego. Być może to plazmocytarne zapalenie dziąseł. Wyniki bedą po nowym roku.

Co powinnam jej zbadać?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pon gru 28, 2009 20:55 Re: Wątek dla nerkowców - III

Rene, kocik może mieć podrażniony przewód pokarmowy, śluzówkę żołądka - spytaj weta o dawkowanie Famidyny - to lek ludzki, dostępny bez recepty, podaje się go kotom nerkowym często przez wiele lat, pełni funkcję osłonową dla żołądka, w konsekwencji ułatwia karmienie. Koty nerkowe maja niekiedy, nawet dość często zanik łaknienia, aż do całkowitego zaniku, mówi się, że umierają z głodu. Płukanie kroplówkami jest konieczne przy dużym podwyższeniu mocznika, przy niewielkim może nawet rozregulować homeostazę. Najważniejsze żeby kot regularnie jadł i nie schudł. Jest specjalna karma mokra Hills a/d (anorexia diet), dostępna w Krak-Vet , podaje się podgrzaną w garnku z ciepłą wodą, także Royal Canin Convalescence Support Instant diet - taki gorący kubek dla kota. Trzeba trafiac metodą prób i będów, nie zrażac się tym, ze wylizuje sam sos lub galaretkę z puszki - ja mam takiego artystę, co już dwa lata jest na sosie, je z ręki kawałeczki malutkie i nawet przytył. Następują też gwałtowne zmiany upodobań - mój ma okresy, gdy je wyłącznie surowe mięso, wyłącznie pasztety, wyłącznie suche. Najczęściej pierś z pieczonego kurczaka, a najlepsza nerka z takiegoż kurczaka, surowa polędwica wołowa, surowa wątróbka drobiowa, puszki takie z kurczakiem gotowanym np. Schesir, Applaws, Porta 21 - zamawiam w Zooplusie, także Animonda vom feinsten, obecnie na topie są też serdelki gotowane, Gourmet perle z dziczyzną i warzywami. Co zastanawiające mój kot, chociaż nie ma ząbków lubi "cukierki", np. Whiskas temptations, Gimpet toppinis i Kaserollis, kabanosy Winston z Rossmana i Vitacraft, Bephar Renaletten K oraz suche nerkowe np. Hills k/d, Animonda Integra, Purina VET NF Może to być wynikiem zwiększonego zapotrzebowania na taurynę. Nie poddawaj się i pamiętaj że każda łyżeczka sosu to też jedzenie
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Pon gru 28, 2009 21:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

mimbla64 pisze:Chciałam prosić o poradę.
W jaki sposób stwierdza się pnn u kota. lekarz stwierdził to u mojej 10 letniej kotki na podstawie jednego badania krwi. Kreatynina 2,04, BUN (czy to mocznik?) 24,89. Zalecił też dozywotnio tylko i wyłacznie renal + ipakitine dwa razy dziennie.

Czy to jest wystarczające, żeby stwierdzic, że kotka może od lat jest chora na nerki i zalecić nerkową dietę?

Dodam, że kotka nie ma zadnych objawów pęcherzowych, zapaleń, posikiwania, kropelkowania. Nie miała badanego moczu.
Kotka ma chore dziąsła, zaczeło się w czerwcu tego roku. Został pobrany wycinek do badania histopatologicznego. Być może to plazmocytarne zapalenie dziąseł. Wyniki bedą po nowym roku.

Co powinnam jej zbadać?

Na pierwszej stronie wątku pisze, jakie badania należy wykonać :wink:
Obrazek

JaEwka

Post » Wto gru 29, 2009 0:43 Re: Wątek dla nerkowców - III

Dzieki JaEwka doczytałam. Czytam ten wątek dziś cały dzień i jestem, coraz bardziej przerazona. Bo moja kotka nie ma żadnych objawów. Bardzo ładnie je. Pije normalnie, nie sika duzo. Chyba, że objawem są chore dziąsła. Pytałam o to lekarza, ale stwierdził bez namysłu, ze dziąsła i nerki nie mają związku ze sobą. Właściwie jestem bliska odstawienia jej w ogóle karmy nerkowej i ipakitine, dopóki więcej badań nie zrobie.
Obrazek

mimbla64

Post » Wto gru 29, 2009 1:05 Re: Wątek dla nerkowców - III

witam , czytam czytam..mam prośbę..może mi ktoś to zinterpretowac???
:( krew
UREA /42.2
CREA/0.863 mg/dl
GPT.72.3 u/1 37 stopni
GOT 9.8 u/1 37 stopni/
/////////////////////////////////////////////////////////////////
mocz.
MULTISTIX 10 SG
glu- negat
BIL-nagat
KET-Trace
SG-1.005
blo-negat
PH 8.5
PRO-300
URO-0.2 E.U.
NIT-negat
LEU-large
nabłonki-pł.liczne
krwinki białe -poj wpr.
wałeczki -grubo ziarniste
nabłonki-liczne fosforany bezp.
liczne bakterie
liczne fosforany amon. magnezowe
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Wto gru 29, 2009 15:21 Re: Wątek dla nerkowców - III

mimbla64 pisze:Dzieki JaEwka doczytałam. Czytam ten wątek dziś cały dzień i jestem, coraz bardziej przerazona. Bo moja kotka nie ma żadnych objawów. Bardzo ładnie je. Pije normalnie, nie sika duzo. Chyba, że objawem są chore dziąsła. Pytałam o to lekarza, ale stwierdził bez namysłu, ze dziąsła i nerki nie mają związku ze sobą. Właściwie jestem bliska odstawienia jej w ogóle karmy nerkowej i ipakitine, dopóki więcej badań nie zrobie.

Z tego co wiem to u kotów nerkowych robią się nadżerki w jamie ustnej więc jak dziąsła nie mogą mieć nic wspólnego :roll: Może wejdź na wątek wetów polecanych i przejdź się z kotkiem na konsultację.
Obrazek

JaEwka

Post » Wto gru 29, 2009 17:19 Re: Wątek dla nerkowców - III

mimbla64 pisze:Dzieki JaEwka doczytałam. Czytam ten wątek dziś cały dzień i jestem, coraz bardziej przerazona. Bo moja kotka nie ma żadnych objawów. Bardzo ładnie je. Pije normalnie, nie sika duzo. Chyba, że objawem są chore dziąsła. Pytałam o to lekarza, ale stwierdził bez namysłu, ze dziąsła i nerki nie mają związku ze sobą. Właściwie jestem bliska odstawienia jej w ogóle karmy nerkowej i ipakitine, dopóki więcej badań nie zrobie.

Mają niestety i to ogromny. Gdybym kilka lat temu wiedziała to, co wiem teraz zrobiłabym Draculowi sanację jamy ustnej i być może dzisiaj nie byłby kotem nerkowym:(
Ja bym odstawiła i nerkową karmę i ipakitinę do czasu poprawnej i wiarygodnej diagnozy.
Spróbuj tutaj http://www.nerkiwet.com/cms1/
wiele osób konsultowało i leczyło tutaj swoje nerkowe koty, też konsultowałam i jestem zadowolona. Najważniejsze żeby znaleźć sensownego lekarza, który pomoże i poprowadzi.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto gru 29, 2009 18:32 Re: Wątek dla nerkowców - III

JaEwka pisze:

Z tego co wiem to u kotów nerkowych robią się nadżerki w jamie ustnej więc jak dziąsła nie mogą mieć nic wspólnego :roll: Może wejdź na wątek wetów polecanych i przejdź się z kotkiem na konsultację.

casica pisze:Mają niestety i to ogromny. Gdybym kilka lat temu wiedziała to, co wiem teraz zrobiłabym Draculowi sanację jamy ustnej i być może dzisiaj nie byłby kotem nerkowym:(
Ja bym odstawiła i nerkową karmę i ipakitinę do czasu poprawnej i wiarygodnej diagnozy.
Spróbuj tutaj http://www.nerkiwet.com/cms1/
wiele osób konsultowało i leczyło tutaj swoje nerkowe koty, też konsultowałam i jestem zadowolona. Najważniejsze żeby znaleźć sensownego lekarza, który pomoże i poprowadzi.

Niestety co do zmiany lekarza jest problem. Kotka jest w tej chwili u rodziców w Szczecinie i jest leczona u lekarza, którego nazwisko pojawiło się na forum jako polecane. Sama nie wiem, co robić. W sprawie dziąseł kotki jego działanie, tj. pobranie wycinka do badań histopatologicznych mi sie podobało. Tak przeczytałam na forum, że stwierdzenie plazmocytarnego zapalenia dziąseł powinno się odbywać na podstawie takich badań. Natomiast w sprawie nerek wygląda, że popełnia duzy błąd zalecając karmę leczniczą z obnizonym fosforem i ipakitine bez podstawowych badań.

Casica moja kotka miała już w czerwcu czyszczone zęby z kamienia. Po pierwszym epizodzie chorych dziąseł. Nie wyrwano jej zadnego zęba, według lekarza nie było takiej potrzeby. Niestety teraz dziąsła są chore znowu i leczenie antybiotykami nie poskutkowało. Dzisiaj kotka znowu mało zjadła i jutro pojedzie do lekarza. Pewno dostanie steryd.
Spróbuje skorzystać z tego adresu internetowego i zadać jeszcze pytanie na forum w sprawie lekarzy od nerek w Szczecinie. Chociaż sama jeszcze nie wiem, co tu jest przyczyną, a co skutkiem. Nerki czy dziąsła.
Obrazek

mimbla64

[poprzednia][następna]