Moderator: Moderatorzy
mimbla64 pisze:Chciałam prosić o poradę.
W jaki sposób stwierdza się pnn u kota. lekarz stwierdził to u mojej 10 letniej kotki na podstawie jednego badania krwi. Kreatynina 2,04, BUN (czy to mocznik?) 24,89. Zalecił też dozywotnio tylko i wyłacznie renal + ipakitine dwa razy dziennie.
Czy to jest wystarczające, żeby stwierdzic, że kotka może od lat jest chora na nerki i zalecić nerkową dietę?
Dodam, że kotka nie ma zadnych objawów pęcherzowych, zapaleń, posikiwania, kropelkowania. Nie miała badanego moczu.
Kotka ma chore dziąsła, zaczeło się w czerwcu tego roku. Został pobrany wycinek do badania histopatologicznego. Być może to plazmocytarne zapalenie dziąseł. Wyniki bedą po nowym roku.
Co powinnam jej zbadać?
mimbla64 pisze:Dzieki JaEwka doczytałam. Czytam ten wątek dziś cały dzień i jestem, coraz bardziej przerazona. Bo moja kotka nie ma żadnych objawów. Bardzo ładnie je. Pije normalnie, nie sika duzo. Chyba, że objawem są chore dziąsła. Pytałam o to lekarza, ale stwierdził bez namysłu, ze dziąsła i nerki nie mają związku ze sobą. Właściwie jestem bliska odstawienia jej w ogóle karmy nerkowej i ipakitine, dopóki więcej badań nie zrobie.
mimbla64 pisze:Dzieki JaEwka doczytałam. Czytam ten wątek dziś cały dzień i jestem, coraz bardziej przerazona. Bo moja kotka nie ma żadnych objawów. Bardzo ładnie je. Pije normalnie, nie sika duzo. Chyba, że objawem są chore dziąsła. Pytałam o to lekarza, ale stwierdził bez namysłu, ze dziąsła i nerki nie mają związku ze sobą. Właściwie jestem bliska odstawienia jej w ogóle karmy nerkowej i ipakitine, dopóki więcej badań nie zrobie.
JaEwka pisze:mimbla64 pisze:Dzieki JaEwka doczytałam. Czytam ten wątek dziś cały dzień i jestem, coraz bardziej przerazona. Bo moja kotka nie ma żadnych objawów. Bardzo ładnie je. Pije normalnie, nie sika duzo. Chyba, że objawem są chore dziąsła. Pytałam o to lekarza, ale stwierdził bez namysłu, ze dziąsła i nerki nie mają związku ze sobą. Właściwie jestem bliska odstawienia jej w ogóle karmy nerkowej i ipakitine, dopóki więcej badań nie zrobie.
Z tego co wiem to u kotów nerkowych robią się nadżerki w jamie ustnej więc jak dziąsła nie mogą mieć nic wspólnegoMoże wejdź na wątek wetów polecanych i przejdź się z kotkiem na konsultację.
casica pisze:Mają niestety i to ogromny. Gdybym kilka lat temu wiedziała to, co wiem teraz zrobiłabym Draculowi sanację jamy ustnej i być może dzisiaj nie byłby kotem nerkowym:(
Ja bym odstawiła i nerkową karmę i ipakitinę do czasu poprawnej i wiarygodnej diagnozy.
Spróbuj tutaj http://www.nerkiwet.com/cms1/
wiele osób konsultowało i leczyło tutaj swoje nerkowe koty, też konsultowałam i jestem zadowolona. Najważniejsze żeby znaleźć sensownego lekarza, który pomoże i poprowadzi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości