Kuter w ds/Mizianka SZUKA domu/Bułek choruje/minęło 6mies :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 23, 2009 0:02 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

avild pisze:
galla pisze:
avild pisze:A podali B12?

A po co podawać B12, jak nie ma niedoborów?

Rzuć okiem kilka postów wyżej - nie na niedobór, ale niedokrwistość.

Avild, ale są różne przyczyny niedokrwistości.
B12 pomoże, jeśli przyczyna niedokrwistości jest jej niedobór (mówi o tym m.in. MCV powyżej normy). Ale nie pomoże, gdy jest niedobór żelaza (wskazuje na to MCV poniżej normy, czyli małe krwinki). Tu MCV jest w normie, mimo że w dole. To nie są niedobory, tylko szpik jest uszkodzony przez wirusa.

Jeśli, tak jak pisze Agn, B12 dobrze robi "ogólnie" to może i warto ją podać, ale akurat nie ze względu na anemię.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro gru 23, 2009 0:12 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Aż tak to się jeszcze nie znam :oops:

No to ponawiam pytanie z kilku postów wcześniej - dostała żelazo? Są preparaty pozajelitowe...
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Od: Wto lis 17, 2009 23:28

Post » Śro gru 23, 2009 0:19 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Avild, z żelazem jest tak samo, jak z B12 ;)
Podaje się w niedoborach.
Chyba, że miałoby jakieś inne działanie, ogólnoustrojowe.
Na moje oko tu raczej nie wygląda to na razie na niedobór żelaza.
Przy pp obrywa szpik i najprawdopodobniej z tym mamy do czynienia i to jest przyczyną anemii.
Obrazek

galla

Post » Śro gru 23, 2009 0:23 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Ale nie pomoże, gdy jest niedobór żelaza (wskazuje na to MCV poniżej normy, czyli małe krwinki).Tu MCV jest w normie, mimo że w dole.

Skoro poniżej...

galla pisze:Avild, z żelazem jest tak samo, jak z B12 ;)
Podaje się w niedoborach.
Chyba, że miałoby jakieś inne działanie, ogólnoustrojowe.
Na moje oko tu raczej nie wygląda to na razie na niedobór żelaza.
Przy pp obrywa szpik i najprawdopodobniej z tym mamy do czynienia i to jest przyczyną anemii.

Hmm... Ja rozumiem, piję trzeciego Reddsa, może mi się coś zwiduje ;)

Albo nie rozumiem :roll:

Pytam, może warto spróbować.

No to raz jeszcze spytam - co z neupogenem? :D
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Post » Śro gru 23, 2009 0:26 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

W dole normy. Norma jest od 39. Kaczuszka ma 39. Czyli jest w normie, choć w dole (tej normy).
8)
Obrazek

galla

Post » Śro gru 23, 2009 0:38 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

galla pisze:W dole normy. Norma jest od 39. Kaczuszka ma 39. Czyli jest w normie, choć w dole (tej normy).
8)

Tak łatwo się nie poddam :mrgreen:

To co powiesz na to? Z tego co rozumiem przydatny byłby jeden z tych leków? Czyli np. neupogen, z którym ktoś się oferował...

REKOMBINOWANE CZYNNIKI POBUDZAJĄCE WZROST KOLONII KOMÓREK UKŁADU KRWIOTWÓRCZEGO
Czynniki te znalazły zastosowanie w leczeniu niektórych postaci niedokrwistości, neutropenii, w pobudzaniu czynności szpiku po przeszczepach, jako leki osłaniające w intensywnej terapii chorób nowotworowych.
Epoetyna (r-hu EPO)
· Glikoproteiny otrzymane metoda inżynierii genetycznej mające podobne właściwości biologiczne do endogennej erytropoetyny
· Stosowane w leczeniu niedokrwistości u chorych z przewlekła niewydolnoscią nerek, u chorych na AIDS leczonych zidowudyną oraz u chorych na nowotwory
· Działania niepożądane: bóle głowy, bóle mięśniowo-stawowe, gorączka, zmęczenie, nudności, biegunka, nadcisnienie.
· Preparaty: epoetyna alfa – Eprex
epoetyna beta – NeoRecormon, Recormon
Filgrastim (rmet HuG-CSF)
· Zrekombinowane genetycznie białko ludzkie, różniące się od czynnika G-CSF obecnością metioniny
· Oddziaływuje na mielocyty, różnicując je w neutrofile
· Stosowany w zapobieganiu neutropenii, leczeniu pacjentów po chemioterapii lub przeszczepie szpiku, w leczeniu neutropenii wrodzonej i nabytej.
· Podczas leczenia należy kontrolować skład elementów morfotycznych krwi obwodowej, nie dopuszczając do nadmiernego wzrostu ilości granulocytów, należy również kontrolować liczbę komórek blastycznych (których wzrost może wskazywać na utajoną białaczkę)
· Przeciwskazania i środki ostrożności: chorzy po zawale mięśnia sercowego – grozi arytmią
· Działania niepożądane: powiększenie śledziony, reakcje alergiczne, bóle kostne
· Preparaty: Neupogen
Lenograstim, Nartograstim
· Mają podobne działanie jak Filgrastim
· Preparaty: Granocyte 34
Mirimostim
· Ludzki czynnik wzrostowy makrofagów, otrzymany metoda inżynierii genetycznej
· Działa na późniejsze stadia dojrzewania makrofagów, nasila procesy fagocytozy
· Obecnie w fazie badań klinicznych
Sargramostim
· Mieszanina 3 glikoprotein, otrzymywana przy udziale drożdży
· Oddziaływuje na nieukierunkowane komórki macierzyste układu białokrwinkowego, pobudzając wytwarzanie neutrofili i ezozynofili, makrofagów

Obrazek

avild

Post » Śro gru 23, 2009 0:55 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Dziewczyny bierzcie Kaczuszkę, wyniki badań i idźcie na konsultację do innego weta, bo Wam kota zejdzie i całe leczenie o kant d.. rozbić a tyle o nią walczyłyście. Ten wet się już jak widzę kaski nachapał i mu tyle starczy. W dodatku za złą diagnozę to powinni ja za free leczyć :evil:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro gru 23, 2009 0:56 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

galla pisze:W dole normy. Norma jest od 39. Kaczuszka ma 39. Czyli jest w normie, choć w dole (tej normy).
8)

Z tymi normami to nie jest tak jednoznacznie. Lili miała 4,1 potasu (norma jest od 4,1) i typowe objawy niedoboru tego pierwiastka. Pomogły jej kroplówki. Teraz ma 4,3, co też jest zbyt mało dla niej. 2 X dziennie dostaje bromek potasu, co załatwia dwie sprawy: uzupełnia potas i przeciwdziała padaczce.

Normy normami, ale ważne jest również zapotrzebowanie organizmu, które może być większe w danym przypadku niż dolna granica normy.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro gru 23, 2009 1:21 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Vega36 - dlatego napisałam, że mi się wydaje, na moje oko itp. I że jeśli żelazo miałoby jakieś dobre działanie ogólne, to można by je podać. Przy czym dodatkowo przydałaby się wartość RDW, która dodatkowo wskazuje, czy jest niedobór. Tu nie ma co dawać leków na oślep. Trzeba pamiętać, że anemia nie jest jednoznaczna z niedoborem żelaza czy witaminy B12, anemie są różnego pochodzenia i często nie mają nic wspólnego z niedoborami.
Należy pamiętać o jednym, o czym pisała już wcześniej Jana i ja dzisiaj - pp rozwala też szpik i tu należy przede wszystkim szukać przyczyn anemii.

Avild, nie bardzo chyba rozumiem, co mam na co powiedzieć i co usiłujesz udowodnić? Ja z Tobą nie walczę.
Tak, Neupogen by się przydał, już jakiś czas temu, tylko jest taki jeden mały problem. Nie był dostępny w żadnym ze znanych źródeł. Trudno było go więc podać.

O EPO już pisałam kilka stron temu, ze dwa razy. Erytropoetyna nie pomoże, jeśli walnięty jest szpik, bo nie będzie miała czego pobudzać do pracy. Eprex podaje się, gdy szpik jest w porządku, tylko nie jest pobudzany do produkcji krwinek, lub pobudzany w zbyt małym stopniu. Dostępne preparaty są pochodzenia ludzkiego, więc kot wytwarza na nie przeciwciała, W związku z tym podaje się je w ostateczności, bo po jednej kuracji ewentualna kolejna może nie zadziałać.

Pozostałe preparaty nie są mi znane, nie wiem czy nadawałyby się dla kota z pp i anemią.
Obrazek

galla

Post » Śro gru 23, 2009 1:27 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Jak się miewa koteczka i Never??
Trzymam kciuki, choć z tak daleka.
Przekaz poślę niestety w styczniu. :(
Proszę tego tam w górze, by nastąpiło przesilenie i ozdrowienie kotki. Oby Never mimo wszystko miała spokojny, dobry sen; by miała siłę do walki. A Was podziwiam za zaangażowanie. Oby ranek przyniósł pozytywne wieści :?

sygitka21

Od: Wto wrz 08, 2009 21:16

Post » Śro gru 23, 2009 1:34 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

galla pisze:Avild, nie bardzo chyba rozumiem, co mam na co powiedzieć i co usiłujesz udowodnić? Ja z Tobą nie walczę.
Tak, Neupogen by się przydał, już jakiś czas temu, tylko jest taki jeden mały problem. Nie był dostępny w żadnym ze znanych źródeł. Trudno było go więc podać.

Hej, nie walczę, nic nie próbuję udowodnić. Po prostu "głośno myślę", a że tak bardzo się nie znam, to wszelkie wskazówki są mile widziane :roll: Spokojnie...

galla pisze:O EPO już pisałam kilka stron temu, ze dwa razy. Erytropoetyna nie pomoże, jeśli walnięty jest szpik, bo nie będzie miała czego pobudzać do pracy. Eprex podaje się, gdy szpik jest w porządku, tylko nie jest pobudzany do produkcji krwinek, lub pobudzany w zbyt małym stopniu. Dostępne preparaty są pochodzenia ludzkiego, więc kot wytwarza na nie przeciwciała, W związku z tym podaje się je w ostateczności, bo po jednej kuracji ewentualna kolejna może nie zadziałać.

Pozostałe preparaty nie są mi znane, nie wiem czy nadawałyby się dla kota z pp i anemią.

Nie skojarzyłam EPO z tym, co podałam. Pół dnia nie było mnie w domu, więc wpadam z doskoku. Jednego z tych leków nie da się załatwić...

A co do neupogenu

eurydyka pisze:co do neupogenu to jest mala szansa ze jest ale przeterminowany, poprosze zainteresowana osobe o telefon 513 05 97 79 to podam gdzie sprawdzic trzeba

eurydyka pisze:sprawdzilam, jest nadal ten neupogen z terminem do wrzesnia, ariel wie gdzie

z wątku z apelem o pomoc: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=105130

Poza tym mogę jutro podzwonić...

Obrazek

avild

Post » Śro gru 23, 2009 1:38 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Gibutkowa pisze:Dziewczyny bierzcie Kaczuszkę, wyniki badań i idźcie na konsultację do innego weta, bo Wam kota zejdzie i całe leczenie o kant d.. rozbić a tyle o nią walczyłyście. Ten wet się już jak widzę kaski nachapał i mu tyle starczy. W dodatku za złą diagnozę to powinni ja za free leczyć :evil:

Powinni :evil:

A Kaczuszkę bałabym się ruszać z inkubatora. Trzeba chyba zrobić awanturę, bo widocznie mają małej już tam dość i nie zależy im aż tak na jej wyleczeniu... :evil:

Obrazek

avild

Post » Śro gru 23, 2009 7:15 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

avild pisze:A co do neupogenu

eurydyka pisze:sprawdzilam, jest nadal ten neupogen z terminem do wrzesnia, ariel wie gdzie

z wątku z apelem o pomoc: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=105130

Poza tym mogę jutro podzwonić...

Jestem z Never w stałym kontakcie.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Śro gru 23, 2009 7:24 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Trzymam kciuki za koteńkę...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Śro gru 23, 2009 8:28 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Never kochana ,caly czas trzymam kciuki za Kaczuszke i za Ciebie .Mam nadzieje,ze Ten na gorze doceni Twoja walke i nie zabierze Ci Kaczuni .

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

[poprzednia][następna]