Kuter w ds/Mizianka SZUKA domu/Bułek choruje/minęło 6mies :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 22, 2009 16:30 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Rozmawiałam z Never. Jest w drodze do lecznicy.
Po przeczytaniu tego, co napisała Galla doradziłam podanie krwi. Z banku. I w odpowiedniej ilości.
Tak BTW - ile to jest `jednostka`?
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Wto gru 22, 2009 18:41 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Też pomyślałam o Banku. Jakby była potrzebna pomoc, dajcie znać.

NeoRecormon jest jednak niedostępny.

Pod linkami, które podałam jest też neupogen.

Pani Irena z Konstancina powiedziała, że w leczeniu pp, gdy jest anemia, podawała Catosal:

Nazwa: Catosal 10%
Skład: butafosfan 100 mg, witamina B12 (cyjanokobalamina) 0,05 mg, w 1 ml.
Właściwości farmakologiczne: Zawarte w preparacie związki: butafosfan i wtamina B stymulują w komórkach syntezę DNA, białka oraz ATP i innych 12bogatoenergetycznych związków fosforanowych. Zabezpieczają prawidłową funkcję komórek układu immunologicznego, mięśni szkieletowych, a także przemianę materii i erytropoezę. Witamina B12 bierze udział w metabolizmie metioniny i kwasów tłuszczowych, zapobiegając degradacj włókien nerwowych i przeciwdziałając odkładaniu kwasów tłuszczowych w osłonkach nerwowych.
Wskazania: Zaleca się stosowanie preparatu przy zaburzeniach przemiany materii, osłabieniu, wyniszczeniu i wyczerpaniu organizmu wskutek np. niedożywienia, przebytych chorób pasożytniczych i zakaĽnych, ciężkich porodów, jak i po różnego rodzaju zabiegach operacyjnych, przy zaburzeniach czynności wątroby, zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki, schorzeniach żołądka i jelit mogących prowadzić do upośledzenia wchłaniania witaminy B z przewodu pokarmowego, w niedokrwistości megaloblastycznej, przy neuropatiach i osłabieniu 12aktywności skurczowej mięśni szkieletowych różnego pochodzenia, a także przy leczeniu niektórymi antybiotykami, np. neomycyną i sulfonamidami z trimetoprimem.
Postać: roztwór
Producent: Bayer

i coś, czego nazwy nie mogę zlokalizować: Vitacol czy jakoś tak, w każdym razie krwiotwórcze.

Do tego po raz kolejny skrzywiła się na Biotraxon i poleciła Synergal.

Ja tylko przekazuję, pani Irena faktycznie odratowała wiele kotów...
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Od: Wto lis 17, 2009 23:28

Post » Wto gru 22, 2009 21:16 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

trzymamy wciąż z Kaczuszkę :kotek: :ok:
i jesteśmy dobrej myśli :1luvu:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Wto gru 22, 2009 22:42 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

i my trzymamy :ok:
Misio [*] 9.07.2021,Bąbel [*]1.03.2020, Weron [*] 31.12.2014,Tysia [*]13.11.13, Bazyl [*]06.07.13, Dasia (Dakota) [*]18.06.13, Leon [*]10.12, Gabriel [*]19.11.2011, Majki [*]01.06.2011

Tysiek

Od: Czw lut 07, 2008 7:35

Post » Wto gru 22, 2009 22:44 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

To ja się świątecznie przywitam Warszawską Syrenka z ryneczku
w zimowej fontannie, cudna :)

Obrazek
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Wto gru 22, 2009 22:55 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Agn pisze:Tak BTW - ile to jest 'jednostka'?

Kocia jednostka to 50 ml.

Z banku krew jest najlepsza, bo jest od przetestowanych, regularnie szczepionych kotów. No i ma oznaczoną grupę. Jedyny problem jest z ceną :(
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Wto gru 22, 2009 22:58 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

galla pisze:
Agn pisze:Tak BTW - ile to jest `jednostka`?

Kocia jednostka to 50 ml.

Z banku krew jest najlepsza, bo jest od przetestowanych, regularnie szczepionych kotów. No i ma oznaczoną grupę. Jedyny problem jest z ceną :(

Z tego, co wiem od Never - odmówiono jej transfuzji tłumacząc, że wyniki badań krwi nie kwalifikują kota do przetoczenia. I że jeśli się upiera, to może leczyć kota gdzie indziej.
Ja rozumiem, że oceny i podjęcia decyzji dokonuje wet prowadzący. Ale jakoś mi łyso...

Agn

Post » Wto gru 22, 2009 23:23 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Ja bym tą odmowę poprosiła na piśmie :evil:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto gru 22, 2009 23:52 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Agn pisze:Z tego, co wiem od Never - odmówiono jej transfuzji tłumacząc, że wyniki badań krwi nie kwalifikują kota do przetoczenia. I że jeśli się upiera, to może leczyć kota gdzie indziej.

Bo im w ogóle Kaczuszka jest nie na rękę. Never powiedziała mi, że tam kotów z panleuko nie przyjmują i Kaczuszka jest tam tylko dlatego, że błędnie ją zdiagnozowali :evil:

Niezależnie od tego, że opinie na ten temat są, jak sądzę, podzielone, to ja mam o takiej lecznicy jak najgorsze zdanie... Eh...

Niech tylko ją uratują...

A podali B12?
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Post » Wto gru 22, 2009 23:53 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

Gibutkowa pisze:Ja bym tą odmowę poprosiła na piśmie :evil:

Dokładnie :evil:
A potem zmieniłabym miejsce leczenia. Zdecydowanie. Na co oni chcą czekać? Aż kot zejdzie?

Informacje o kwalifikacji do przetoczenia (21/7), które tu wrzuciłam, podawane były przez dra Niziołka, gdy aga9955 pisała do niego w sprawie Marchewki z PNN i silną anemią. Ja stąd właśnie mam dokładną informację, wcześniej nie znałam dokładnych parametrów, przy których już podaje się krew. Decyzja o przetoczeniu mojej Noci została podjęta przy wynikach: RBC: 4,28 T/l; HGB: 3,90 mmol/l; HCT: 19%. Wetka zastanawiała się, czy nie poczekać, ale jednak zdecydowała, że nie ma sensu, bo tendencja jest wyraźnie spadkowa (widać to było w trzech kolejnych morfologiach, robionych mniej więcej co 10 dni). Po dwóch tygodniach od transfuzji wyniki były w normie. Co prawda Nocka chorowała na coś innego, ale podaję to jako przykład.
Tak naprawdę jednym z ważniejszych parametrów jest HCT, czyli informacja o tym, ile objętości we krwi zajmują erytrocyty. Jeśli jest ich za dużo, podanie krwi spowoduje, że zrobi się ona za gęsta. Nie pamiętam dokładnie, ale podanie jednej jednostki krwi podnosi HCT o ileś procent. Przy HCT na poziomie 20% nie ma opcji, by jednostką czy połową jednostki podnieść objętość RBC we krwi o 10% (norma od 30%). Pełna krew to nie preparat czerwonokrwinkowy, który ma hematokryt na poziomie 90%.

Agn, mi nie łyso. Ale ze względów kulturalnych nie napiszę, jak mi.
Obrazek

galla

Post » Wto gru 22, 2009 23:53 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

I co z nią można zrobić? Do sądu podać? O błąd w sztuce? :evil:

Oficjalnie gryzę się w język, bo chce mi się kląć...

Poza tym, czy mi się wydaje, czy właściciel ma prawo zażądać takiej procedury na własną odpowiedzialność? Co im zależy? Jeśli chodzi o kasę, zaklepuję krew z banku.

A do dyskusji z wetem/wetką mogę wysłać TŻeta. Gdy zaczyna mówić, ludzie zaczynają się bać :twisted:
Ostatnio edytowano Wto gru 22, 2009 23:56 przez avild, łącznie edytowano 2 razy

Obrazek

avild

Post » Wto gru 22, 2009 23:55 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

avild pisze:A podali B12?

A po co podawać B12, jak nie ma niedoborów?
Obrazek

galla

Post » Wto gru 22, 2009 23:57 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

galla pisze:

Rzuć okiem kilka postów wyżej - nie na niedobór, ale niedokrwistość.

Obrazek

avild

Post » Wto gru 22, 2009 23:59 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

avild pisze:

I co z nią można zrobić? Do sądu podać? O błąd w sztuce? :evil:

Wielu wetów pokornieje, jak mają się pod czymś takim podpisać. Nagle przestają być pewni swoich racji i zaczynają sprawdzać, czy jednak przypadkiem się nie mylą.

Zerknęłam na wyniki wcześniejsze - wtedy rzeczywiście nie było kwalifikacji do transfuzji, bo HCT był 28% i przetoczenie było ryzykowne. Ale wyraźnie widać duży spadek, dziś się kwalifikuje :( Nie wydaje mi się, by była szansa na gwałtowny, samoistny skok do poziomu ponad 21%.

Jezu, jak mi żal tej kocinki :(
Obrazek

galla

Post » Śro gru 23, 2009 0:00 Re: Bezłapka z pp- walczy o życie POTRZEBUJEMY PIENIĘDZY-DŁUG:(

avild pisze:
galla pisze:

Rzuć okiem kilka postów wyżej - nie na niedobór, ale niedokrwistość.

Gallu - B12 dobrze robi przy ogólnym wyniszczeniu organizmu, ma wiele `miejsc działania`. A jest witaminą szybko wytracaną z organizmu.

Mnie w wynikach przeraża poziom Hgb. :(

Agn

[poprzednia][następna]