Moderator: Moderatorzy
J.O pisze:W takim zbiorniku jeśli by miał być np jedno-gatunkowy to pielęgniczki ramirezy.Piękna kolorowa rybcia np 2 lub 3 parki.Do tego otoski lub kiryski panda.
*anika* pisze:Co polecacie do akwarium 72l ? (60 x 30 x 40 - dł. x szer. x wys.)
Jakie urybienie, w jakiej ilości? Na razie wiem, że mogą być krewetki, otoski (z takich oczyszczających rybek), może mieczyki, jedna ampułka żółta (jak będzie jedna, to mi się nie rozmnoży prawda? a jak samiczka, to nie będzie składać jajek, jeśli samca nie będzie miała?). Rybki jak najmniejsze i najlepiej nieagresywne i średnio mięsożerne.
I co ze sprzętem? Filtr, oświetlenie, podgrzewacz, napowietrzanie? filtr na dno? Jakie żeby było jak najlepsze, jak najprostsze w obsłudze i jak najtańsze?
Ma być pokrywa z oświetleniem, czyli taki filtr kaskadowy wiszący na akwarium chyba odpada![]()
I czy szafka pod akwarium może być 60 na 30 (półka górna) ?
No i jedna z ważniejszych spraw![]()
jedyne miejsce jakie mogę przeznaczyć na akwarium (jeszcze nie kupiłam, mam zamawiać) to kawałek podłogi pomiędzy biurkiem a szafą, obok okna (wiem, że obok okna się nie stawiabo glony rosną... ale jak zasłonię z boku i z tyłu "tłem" to nie będzie źle?
dobrze myślę?) co do ustawienia okna względem akwarium: okno jest na tej samej ścianie co ma być akwarium. nad akwarium jest ściana. nie jest tam aż tak jasno, jakby się mogło wydawać.
Czy mimo wszystko zbiornik może tam stać?
I jak mam przygotować wodę przed wlaniem do akwarium? (woda w kranie pochodzi z Wisły, z praskiej strony Warszawy)
I gdzie nabyć rybki? Boję się brać ich ze sklepu zoologicznego. Jakiegokolwiek. Ale może polecicie jakiś dobry (dla ryb)?
A w ogóle to mi się marzy piasek na dnie, taki jasny, prawie biały. Ale doczytałam, że nie mogą w nim rosnąć rośliny, bo tworzą się obszary beztlenowe. I bardzo jasne akwarium. Z nie za dużą ilością roślin. Takie w stylu tego zbiornika: http://www.caviko.webpark.pl/akwafoto/P1030405.JPG
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości