wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 21, 2009 21:51 wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Od maja leczę moją kotkę, która ma chore oczko. Uszkodzona jest rogówka, duży, brązowy wrzód. Wszystko opisałam na viewtopic.php?f=1&t=100315
Stosowałam już chyba wszystkie możliwe maści, krople, roferon (podaję cały czas).
Ostatnio wet powiedział, że można jeszcze spróbować pobrać kotu krew, odwirować i surowicę zakrapiać do oka.
Podobno takie leczenie daje dobre wyniki.
CZY KTOŚ MOŻE SŁYSZAŁ ALBO PRZECHODZIŁ TAKĄ METODĘ LECZENIA ?
Nie mam już siły, kotka też, bo jej już pół roku weci w oku grzebią. Jest strasznie zestresowana.
Oko po tym okresie leczenia ani lepiej, ani gorzej. Podobno nie doszło jeszcze do perforacji (nie znam sie na tym i nie wiem, co to znaczy).
Czy to leczenie kiedyś się skończy, jakie jeszcze są możliwości leczenia, oprócz trych, które już wykorzystałam???

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Czw gru 10, 2009 21:10 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Nie wiem,jak to u zwierząt,ale kilka lat temu wszyscy w domu po kolei,przechodzili ( nie wiem dokładnie jak to nazwać uszkodzenie rogówki od zakażenia wirusowego) .Maści ,krople m.in Tobrex i inne ,kontrole co 3-4 dni trwało to po4-5tygodni.Córka przeszła to najłagodniej i najkrócej ,a miała podawaną surowicę własną z krwi..(nie jest to podobno "owicjalna" metoda leczenia, ale lekarka ,która ją od lat leczyła z wady wzroku powiedziała ,ze oni to stosują i przeszła to najmniej boleśnie).Nas leczyli inni okuliści.

estela

Od: Nie gru 14, 2008 20:41

Post » Pt gru 11, 2009 12:38 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Pan doktór, który leczył mojego kota stwierdził, że właśnie był na kongresie, na którym o tej metodzie mówiono, i że jest rewelacyjna, i że leczą właśnie tak psa - daje rewelacyjne rezultaty.
Zaufałam mu. Pobieraliśmy Kosi krew (dużo ok. 5 cm) w odstępie tygodnia. Pobrać kotu taką ilość krwi graniczy z cudem. Stres totalny. Bałam sie, że mi kot zawału dostanie, jak widział gabinet.
Pytałam różnych ludzi, wszystkich dostępnych wetów, przeleciałam internet - nic na ten temat nie znalazłam i dlatego wydało mi się to podejrzane.Sprawę wyjaśniłam w końcu z "naczelnym okulistą kraju" Dr Garncarzem.
Pan doktor Garncarz stwierdził, że owszem mówił o tym na kongresie w Lublinie, ale chodziło o psa, nie o kota. Resztę dodajcie sobie sami....
Znalazłam wreszcie panią (4 wet z kolei), która rzeczywiście LECZY koty.
Jej opinia o pobieraniu krwi kotu jest podobna, tzn. jak najkrócej żeby się kotek nie denerwował i jak najmniej, żeby go nie osłabiać.
Przy okazji tego pobierania chyba zrobili kotu coś w łapę, bo utyka nie staje, boli ją, a wetka stwierdziła, że w "ramieniu" na obrzęk, jakby naciągnięcie. I to było na tyle. Szkoda, że tak późno się zorientowałam, że z tą surowicą coś nie gra. Tylko kota szkoda, ale dobrze, że przeżył.
NIE LECZCIE KOCICH OCZU SUROWICĄ, BO NIE WOLNO.
WOLNO U PSA, U KOTA NIE!!!!!

jasdor

Post » Pt gru 11, 2009 12:52 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

leczyłam ponad rok wrzód na rogówce u różnych wetów, różnymi metodami masci kropeki itd, nic nie dało
moja znajoma lekarz anestezjolog zapisała mi krople GENTAMYTREX - zadziałały po pierwszym zakropleniu kot otworzył oko, po dwu tygodniach regularnego zakraplania wrzód zniknął, został ślad ale nie ma nawrotu minęło parę lat i jest ok :1luvu:
porozmawiaj z wetem, to ludzkie krople odpowiednik naszej gentamycyny:)

PearlRain

Od: Pt gru 11, 2009 12:06

Post » Pt gru 11, 2009 13:16 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

No to witam w klubie, ja już 8 miesięcy działam . Na zasadzie "co się polepszy - to się spiepszy" czyli raz jest lepiej - raz gorzej.
Cały czas daje ludzkie leki, ale o tym, co piszesz to jeszcze nie słyszałam.
Ktoś inny proponował BETADRIN chyba - też nie stosowałam. Zostało mi jeszcze trochę możliwości do wykorzystania, tylko żeby sie wrzód nie powiększał.
Na razie wetka kazała odstawić na 3 dni TOBREX, to potem zobaczymy dokładnie to oczko i zadecyduje, co dalej robić. Wspominała też o sprawdzeniu drożności kanalików (oczko - nosek) - to 1-szy raz mi zaproponowano.
Wykorzystam GENTAMYTREX. A z jakiego powodu Twój kot miał chorą rogówkę, bo to podobno ważne przy podawaniu leków ?

jasdor

Post » Pt gru 11, 2009 14:16 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

to pers a one często mają te przypadlości związane ze złuszczaniem się rogówki, kropelki o których wcześniej pisałam zapisała moja doktor w akcie desperacji po wielu miesiącach leczenia kota metodą prób i błędów, no i udało się - szczerze to krople zakraplałam bez konsultacji z wetem, ostatni był zdziwiony nagłym cudownym wyleczeniem oka mojego Micha.
Potem czasem zakraplałam mu oko gentamycyną - ale tylko wtedy jak coś zaczynało się dziać, mętniało podchodziło ropką, rzadko lecz czasem coś tam wyłaziło. Dziś Michu ma 15 lat i kilka lat nie było nawrotu owrzodzenia.
Życzę powodzenia w leczeniu :)

PearlRain

Post » Pt gru 11, 2009 14:19 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

aaa Betadrin stosowałam, nie działał drażnił oko, ogólnie jeśli pokazuje się ropa to jest stan zapalny lub bakteria! a archaiczne metody leczenia ( u mnie gentamycyna) są jednak skuteczne, szczególnie jeśli walczy się rok metodą prób i błędów :lol:

PearlRain

Post » Pt gru 11, 2009 14:48 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Kosi drażnią oko żele i właśnie szkoda, bo pełnią rolę opatrunku. Corneregel nie toleruje,trochę lepiej reagowała na solcoseryl.
Przez 3 dni odpoczynek od antybiotyków - pewnie nie zaszkodzi.
A potem znowu nakupię nowych kropli i do dzieła !!!

jasdor

Post » Pt gru 11, 2009 17:54 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

powodzenia życzę a na noc polecam maść gentamycynę o ile pamiętam 5% lub 3%, zalezy na co wyłudzisz receptę:)
mojemu pomogło i kilku znajomym kotom również trzymam kciuki :ok: za powodzenie

PearlRain

Post » Pt gru 11, 2009 18:18 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

powodzenia życzę a na noc polecam maść gentamycynę o ile pamiętam 5% lub 3%, zalezy na co wyłudzisz receptę:)
mojemu pomogło i kilku znajomym kotom również trzymam kciuki :ok: za powodzenie

Mam aptek, ktora sprzeda bez recepty wszystko prócz trucizny :P
Wróciłam właśnie od wetki i mówiła , żeby do wtorku żadnych leków do oka nie podawać, bo chciałaby sprawdzić to oko bez działania antybiotyków.
Myślisz, że ma rację? Pewnie tak zrobię, a potem zajmę się leczeniem. Powiem jej o tych lekach, które proponujecie na forum, co ona na to ?

jasdor

Post » Pt gru 11, 2009 19:42 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

wet jak zawsze chce sprzedać swoje leki, przynajmiej tam gdzie mieszkałam tak to działało:)
nie rozumiem niechęci wetów do starych sprawdzonych metod, są tanie i często skuteczniejsze niż te nowe:)
swoją drogą ja bym nie czekała tylko działała, jeden dzień bez antybiotyku wystarczy! kot cierpi już zbyt długo, a próbować trzeba wszystkiego:)
pozdrawiam

PearlRain

Post » Pon sty 16, 2023 19:41 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Witam, dostałam dziś surowicę dla kota do wspomagania leczenia wrzodu rogówki. Surowica nie jest zrobiona z krwi mojego kota. Czy miał może już ktoś z Was doświadczenie w leczeniu rogówki surowicą. Podałam pozostałe leki natomiast mam pewne obawy po przeczytaniu forum.

Bubuś8435

Od: Pon sty 16, 2023 19:37

Post » Pon sty 16, 2023 21:25 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Bubuś8435 pisze:Witam, dostałam dziś surowicę dla kota do wspomagania leczenia wrzodu rogówki. Surowica nie jest zrobiona z krwi mojego kota. Czy miał może już ktoś z Was doświadczenie w leczeniu rogówki surowicą. Podałam pozostałe leki natomiast mam pewne obawy po przeczytaniu forum.

Surowica nie musi być od konkretnego kota, który ma wrzód, byle była świeża.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pon sty 16, 2023 21:35 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Nie kot, ale pies.
Buldożek francuski dostawał.
Czego się obawiasz?

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Wto sty 17, 2023 19:12 Re: wrzód rogówki-leczenie surowicą ???

Właśnie tego się obawiam, że leczenie odpowiednie jest dla psów a nie kotów...

Bubuś8435

Od: Pon sty 16, 2023 19:37

[następna]