mar9 pisze:Historia leczenia Uszatka:
28.09.09 rozpoznanie: kastracja
podane leki: Convenia, Tolfine, Advocate , Bioketan, Sedazin, Propofol
06.10.09 rozpoznanie: kontrola - ucho w dalszym ciągu się paprze, w środku krwiście i ropa ale dziwna, jak u gryzoni, taka kłaczkowata, dodaję Klindamycyne i Otodine do ucha, pobrano wymaz.
podane leki: Aniclindan, Diarsanyl
14.10.09 rozpoznanie: kontrola - z wymazu ucha wrażliwe na chloramfenikol i gentamycynę, do domu tiamfenikol 1xdziennie 0,5 ml plus 0,5 ml płynu fizjologicznego podskórnie, otodine 30 ml
podane leki: tiamfenikol
21.10.09 rozpoznanie: kontynuacja - jodoform, chloramfenicol
podane leki: dexoryl
28.10.09 rozpoznanie - kontynuacja leczenia - do domu żel lavasept
12.11.09 rozpoznanie - kontynuacja
podane leki: dexafort
19.11.09 rozpoznanie - posiew
podane leki: delacin
02.12.09 rozpoznanie - amputacja zmienionej małżowiny usznej
podane leki: sedazin, ketamina, propofol, metacam, rheumocan
08.12.09 rozpoznanie kontrolna - chudnie - 3,7 kg
ucho: rak płaskonabłonkowy
krew: nerki - mocznica
Rak płaskonabłonkowy: jest najczęściej występującym złośliwym nowotworem u kotów. Dotyczy zazwyczaj starych zwierząt. U kotów najczęściej lokalizuje się na głowie: na lusterku nosowym, małżowinach usznych, powiekach i wargach. Nowotwór może dawać obraz rozrostowych kruchych zmian lub owrzodzeń. Nierzadko zdarza się, że nowotwór ten mylony jest ze zmianami tła zapalnego lub zakaźnego. Przyczyną jest długa ekspozycja na światło UVB, jest to czynnik odpowiedzialny za rozwój zapalenia skóry wywołanego światłem słonecznym, potem dochodzi do przekształcenia w nowotwór.
Nie we wszystkich przypadkach czynnikiem odpowiedzialnym jest światło słoneczne. Jest to nowotwór miejscowo złośliwy, przerzutuje drogą naczyń limfatycznych ale skłonność do przerzutu jest różna. Szerokie miejscowe wycięcie jest leczeniem z wyboru i w przypadkach kiedy jest ono możliwe rokowanie jest pomyślne.
Nowotwór ten jest umiarkowanie wrażliwy na radioterapię i może ona być stosowana gdy niemożliwe jest całkowite usunięcie zmian. Chemioteraia nie jest zazwyczaj polecana.
Wyniki krwi:
AIAt 55,8
AspAt 135,7
Kreatynina 146,5
Mocznik 10,2
Dostałam receptę na wykup biostyminy w zastrzykach 1xdziennie
Spirulinę i vilcacorę podobno można kupić bez recepty, zapytam się, czy jest i ile kosztuje.
Można by podawać zylexis ale sens by miało podanie 8-10 dawek a jedna kosztuje 45 zł
To od końca - spiruela kosztuje ok 8 zł, kup tą w proszku, vilcacora, różnie, ale nie daj się naciągnąć na firmę, ja mam takż ok 40 zł, starcza na dwa miesiace.
Wsyp 1/4 łyzeczki spir., jedną kaps vilcac., ja dodaję dla smaku nieco proszku reconv. i nieco miodu( kapkę ) woda - tak, żeby Ci wyszło góra 10ml wszystkiego. I zobacz - może wylize bez strzylawki. U mnie kocio - Leszczyński, zjada aż mu sie uszy trzęsą.
Zylexis natomiast zawsze podawałam w serii, trzy zastrzyki podsk. ( warto, jeśli niev robisz, zebyś się nauczyła, to proste, a zaoszczędzi kotu stresu u weta, a Tobie czasu ) co dwa dni. To jest pełna seria, którą powtrarzasz w razie potrzeby co dwa tyg.
Teraz leki z 02.12 - rozumiem, że są to leki do operacji, przynajmniej trzy pierwsze.
Czy masz podawać metacam i rheumocan dalej, nie znam ich, ale metacan kojarzę jako lek przeciw zapalny.
Czy dostałaś coś p/bólowego dla Ogonka.
I co z tą mocznicą, nie wiem w jakich wartosciach miałaś mocznik oznaczony, norma to 20-107 mg/dl, lub 80-229 mmol/l, lub 15-29 mg%, wiec mocznik mi zupełnie nie pasuje do mocznicy
No ASPAT - nieco za duży, nie jest żle, ale dałabym do zestawu ze spiruelą essensiale, zeby osłonić watrobę. Zresztą nawet, gdyby ASP był w normie i tak bym podawała ze względu na leki p/ bólowe
I kciuki

- rak to tylko skorupiak.