Sosnowiec K.Chatka-PILNE OGŁOSZENIA STR99

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon gru 07, 2009 20:12 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Dziewczyny zgadzam się jak najbardziej ja to wszystko wiem i inni wiedzą :( niestety na pewne rzeczy nie mamy dowodów :( tam było kilka kontroli większość z tych kontroli jednak nic niepokojacego nie wykazała :( ogólnie może i schronisko nie jest złe bo są psy a te raczej chyba mają się dobrze o ile tak można powiedzieć :( TOZ w Sosnowcu to jakaś paranoja 3 starsze kobitki i tyle rozmawiałam z nimi w jakiejś całkiem prozaicznej sprawie i nie będę tego komentować bo szkoda na to czasu. Jak już kiedyś pisałam jedna z zagłębiowskich fundacji podjęła wiele działałań w celu poprawy bytu zwierząt nawet na szczeblu UM i nic z tego nie wyszło jedyny efekt taki ,że ich nie wpuszczają do schroniska. Ja nie wiem na co idą pieniądze przeznaczone na schron, a może faktycznie są to takie pieniądze, że nie starcza na wszystko tego nie wiem.
Ewuniu zgodzę się z tym , że koty w niektórych sytuacjach chyba powinny być uśpione, ale w ciągu ostatniego czasu zdarzyły się dwa przypadki kiedy liczebność kotów zmniejszyła się o połowę, kiedy dziewczyny były w trakcie mojego urlopu w schronie i zabierały kociaki było ich dość sporo może ok. 30 ja byłam dosłownie tydzień poźniej kociaków było o połowę mniej, i wcześniej chyba z miesiąć była podobna sytuacja, zawsze jak tam idę staram się liczyć ile jest kociaków i zapamiętać jakieś charakterystyczne koty. No raczej nie chce mi się wierzyć że tyle kociaków wyadoptowano, a co się z nimi stało tego nie wiem więc można tylko przypuszczać. A pewnie w między czasie jak nas nie było coś tam doszło do schroniska. Inna sprawa, że nie wszystkie kociaki które są przyjmowane są rejestrowane, czasami zdarzają się sytuacje gdzie ludzie do nas dzwonią bo mówią że dzwonili do schroniska albo byli i nie było małych kociaków - teraz może i nie ma ale w okresie letnim :(

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Pon gru 07, 2009 20:38 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Ja troszkę wniosę wesołości w wątek :wink: .Nasza szacowna czarna Kunegunda wyciągnięta z sosnowieckiego schroniska dziś z Dt od Kesii pojechała do swojego docelowego(miejmy nadzieję)domku :ok:

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Pon gru 07, 2009 21:19 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

BOZENAZWISNIEWA pisze:Ja piernicze, co sie dzieje... :evil: zaznaczam watek-podeslijcie całego linka na NK umieszcze, moze ktos pospieszy z pomoca... :cry: stamtad..Jaka jest sytuacja na dzisiaj(czy sa slepki, bez kończyń)Jedna tu szuka kocia niepełnosprawnego do DS..podeslijcie na priv...nie bardzo mam czas czytac teraz cały watek...kurka smutny watek :roll: :ok: :ok: :ok: za ocalenie kocich

Link podesłany :) w schronie będę najwcześniej w środę zobaczę jak sytuacja wygląda :(

terenia1

Post » Pon gru 07, 2009 21:42 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Zeby opanowac żywioł potrzebny jest taki ktoś jak w Katowicach Mała, która codzienie jest w schronisku. Pilnuje, załatwia dodatkowe jedzenie, leczenie, monitoruje na bieżąco to co się dzieje, koty zarejestrowane są nazywane, szukane sa domy. Wokół tego pracuje sporo osób, każdy cos próbuje załatwic co potrafi najlepiej. Ze schroniska zabierane sa koty na DT, które nie radza sobie w schronisku, takie np po zmarłych. Bo dla niektórych kotów schronisko takie jak katowickie jest napewno poprawa bytu. A dla niektórych niestety jest ostatnim przystankiem. Bo jeśli nie znajdzie się DT to potrafią same się unicestwic:((
Ale, żeby doprowadzic do takiego stanu jak teraz upłynęło sporo czasu.
Remont i rozbudowę tez kto inny załatwiał. Tylko, że wokół tego trzeba chodzic, wydeptywac ścieżki w urzędach, załatwienie sterylek trwało 2 lata. Ciekawa jestem jak ostatnie posiedzenia, czy będzie przedłużony okres darmowych sterylek.

Przy okazji, w środę będzie znów mięso, gdyby ktoś potrzebował.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon gru 07, 2009 22:02 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Lidka pisze:Zeby opanowac żywioł potrzebny jest taki ktoś jak w Katowicach Mała, która codzienie jest w schronisku. Pilnuje, załatwia dodatkowe jedzenie, leczenie, monitoruje na bieżąco to co się dzieje, koty zarejestrowane są nazywane, szukane sa domy. Wokół tego pracuje sporo osób, każdy cos próbuje załatwic co potrafi najlepiej. Ze schroniska zabierane sa koty na DT, które nie radza sobie w schronisku, takie np po zmarłych. Bo dla niektórych kotów schronisko takie jak katowickie jest napewno poprawa bytu. A dla niektórych niestety jest ostatnim przystankiem. Bo jeśli nie znajdzie się DT to potrafią same się unicestwic:((
Remont i rozbudowę tez kto inny załatwiał. Tylko, że wokół tego trzeba chodzic, wydeptywac ścieżki w urzędach,

Tak Lidziu masz rację tylko do tego potrzebna jest dobra wola drugiej strony :( a tego u nas nie ma niestety osoba kierująca tym wszystkim każde zwrócenie uwagi na cokolwiek traktuje to bardzo personalnie , a wręcz jako atak na siebie, nam bardzo dużo czasu zabiera ratowanie tych kociaków i Kocia Chatka - a jakoś innych osób chętnych do pomocy nie ma, chociaż do naszego schroniska przyjmowane są koty z ościennych miast - niestety jakoś nikt się nie kwapi do pomocy :( nie damy rady jednocześnie zajmować się schroniskiem, Kocią Chatką i jeszcze walką z urzędnikami :( nawet osoby z naszego miasta nie kwapą się do pomocy mimo iż wiele osób czyta ten wątek i jest zorientowane w sprawie, niestety podobnież także prezydent naszego cudownego miasta też nie jest miłośnikiem zwierząt :(

terenia1

Post » Pon gru 07, 2009 22:21 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Ja broń Boże nie pisałam w formie wyrzutu, tylko żeby wyjaśnic jak to u nas jest.
Nie da się wszystkiego robic. To sa różni ludzie, którzy załatwiaja te sprawy i to nie pojedynczy. Bo tego sie nie da w pojedynke osiągnąc.
Szkoda, że nikt nie popodgladał na Mikołajkach teraz kiedy były dni otwarte.
Ja tak sobie myślę, że powinnyście wystąpic o dotacje w urzędzie, wtedy przy waszym sposobie pomagania byłoby łatwiej. Bo przecież jesteście jakby placówką schroniska. I bierzecie na siebie koszty ratowania. Może w tym kierunku trzeba by iśc. Tylko z drugiej strony jakby to tak załatwiac, to pewnie wymyślono by dziesiątki przeszkód formalnych istnienia Kociej Chatki:(

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon gru 07, 2009 22:45 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Ehhh.......jakby to mar_tika powiedziała ŻYCIE KOCHANI.............życie jest brutalne :|

Nie komentuję tego bo brak mi słów i w ogóle..........Gdybać każdy może, szkoda że nie ma nikogo kto by chciał się zająć tą sprawą od A do Z!!!
Na kociarni jestem prawie codziennie, pracuję, mam 8 kociakówna tymczasie, na naukę ledwo starcza mi czasu, czasem człek MUSI odpocząć choćby te "5 minut" - niby mój wybór, ale jak mam jeszcze załatwiać inne sprawy to przykro mi doba jest za krótka........

A teraz inna sprawa
PROSZĘ O DAWANIE
JEDZENIA MOKREGO
KOTOM
TYLKO RANO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kociaki mają rewelacyjne żarcie suche - tak przynajmniej uważam że narzekać nie możemy a futrowanie ich 2-3 razy dziennie żarciem mokrym skutkuje SRAKĄ I WZDĘCIAMI!!!
MIKUŚ

Post » Pon gru 07, 2009 22:57 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

To i Ja coś postanowiłam wyskrobać o Nas
o Nas czyli Nadzieja Na Dom

Jesteśmy jedną z grup przyjaznych kotom.
Jesteśmy stowarzyszeniem, które nie otrzymuje pieniędzy na prowadzoną działalność.
Potrzeby jak wszędzie są ogromne, finansujemy sami. I ciągle tych finansów brakuje. Kolejny zabieg, kolejna operacja, kolejne badanie czy lekarstwo.
Co czujemy, kiedy brakuje pieniędzy na ratowaniekolejnego kociego życia wiedzą Ci którzy działają tak jak nasza grupa.
Każdy datek, każda suma przeznaczona dla nas to WIELKI PREZENT!!!
Jeśli wygramy w tym konkursie /bądź zajmiemy choćby II miejsce/ - będziemy bardzo szczęśliwi - my i Nasi podopieczni.
Jeśli wygra ktoś inny - pocieszające będzie to, że zyskają inni opiekunowie i inne koty.

Wiemy przecież, że potzrebujących jest naprawdę wiele - zwierząt i ich ludzkich przyjaciół
MIKUŚ

Post » Wto gru 08, 2009 1:26 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

terenia1 pisze:Dziewczyny zgadzam się jak najbardziej ja to wszystko wiem i inni wiedzą :( niestety na pewne rzeczy nie mamy dowodów :( tam było kilka kontroli większość z tych kontroli jednak nic niepokojacego nie wykazała :( ogólnie może i schronisko nie jest złe bo są psy a te raczej chyba mają się dobrze o ile tak można powiedzieć :( TOZ w Sosnowcu to jakaś paranoja 3 starsze kobitki i tyle rozmawiałam z nimi w jakiejś całkiem prozaicznej sprawie i nie będę tego komentować bo szkoda na to czasu. Jak już kiedyś pisałam jedna z zagłębiowskich fundacji podjęła wiele działałań w celu poprawy bytu zwierząt nawet na szczeblu UM i nic z tego nie wyszło jedyny efekt taki ,że ich nie wpuszczają do schroniska. Ja nie wiem na co idą pieniądze przeznaczone na schron, a może faktycznie są to takie pieniądze, że nie starcza na wszystko tego nie wiem.
Ewuniu zgodzę się z tym , że koty w niektórych sytuacjach chyba powinny być uśpione, ale w ciągu ostatniego czasu zdarzyły się dwa przypadki kiedy liczebność kotów zmniejszyła się o połowę, kiedy dziewczyny były w trakcie mojego urlopu w schronie i zabierały kociaki było ich dość sporo może ok. 30 ja byłam dosłownie tydzień poźniej kociaków było o połowę mniej, i wcześniej chyba z miesiąć była podobna sytuacja, zawsze jak tam idę staram się liczyć ile jest kociaków i zapamiętać jakieś charakterystyczne koty. No raczej nie chce mi się wierzyć że tyle kociaków wyadoptowano, a co się z nimi stało tego nie wiem więc można tylko przypuszczać. A pewnie w między czasie jak nas nie było coś tam doszło do schroniska. Inna sprawa, że nie wszystkie kociaki które są przyjmowane są rejestrowane, czasami zdarzają się sytuacje gdzie ludzie do nas dzwonią bo mówią że dzwonili do schroniska albo byli i nie było małych kociaków - teraz może i nie ma ale w okresie letnim :(

kontrole nic nie wykazywały, bo może szły na nie osoby niekompetentne? kto kontrolował?
jeżeli jesteście stowarzyszniem to też możecie starać się z um z ochr. środowiska o dotacje na sterylizacje, jeżeli tego nie ma to chodzić do tego wydziału i rozmawiac z nimi, bo w jaki sposób miasto zapobiega bezdomności? czy znacie uchwałę rady miasta w tej sprawie? czym zajmuje sie toz w Waszym mieście? bo starając się trzeba pokazać jak działacie, zeby wiedzieli, że działacie długo
na kontroolę można wysłać inspektorów tozu, można z innego miasta
kto prowadzi schronisko?
osoba prywatna?

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Wto gru 08, 2009 8:48 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Bardzo piekna dyskusja i jak zwykle okaże się bezowocna :?
W sumie całą tą kocią imprezę w Sosnowcu ciągniemy w trójkę Baśka ,Ja i Teresa.Załatwiamy i dostarczamy jedzenie i żwirek na kociarnię,obstawiamy dyżury,robimy ogłoszenia ,bazarki ,jeździmy na leczenie z kotami,sterylizujemy ,załatwiamy leki i szczepionki,jeździmy do schroniska,na interwencje do błąkających się kotów i mamy tymczasy w domu.Mamy dodatkowo domy i rodziny.Na resztę brak nam czasu niestety ,jak Baśka mówi doba jest za krótka!!.
Ogromną pomocą są dla nas Dt (których jest jak na lekarstwo),osoby wystawiające bazarki i obstawiajace dyżury i darczyńcy, jednak to wszystko mało.BRAK OSÓB KTÓRE KONKRETNIE ZAJMĄ SIĘ SCHRONISKIEM !!Czy to od strony urzedowej czy nawet jezeli chodzi o samo jeżdżenie do schronu!!To jest nasz podstawowy problem.
Siedzenie i popierdywanie nic tu nie da!!Jezeli nie znajdą się ludzie w Sosonwcu którzy konkretnie chcieliby zająć się pomocą w schronie ,niestety możemy robić tylko to co robimy dotychczas.

SZUKAMY OD 2 LAT OSÓB CHETNYCH DO POMOCY!!

mar_tika

Od: Pon sty 08, 2007 19:31

Post » Wto gru 08, 2009 9:03 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Mar-tika,zgadzam się na na razie jest to popierdywanie...Ale daj nam trochę czasu. :|
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Wto gru 08, 2009 9:24 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

witam wtorkowo ...
Obrazek

Madziula

Od: Wto sty 25, 2005 15:32

Post » Wto gru 08, 2009 10:48 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

mar_tika pisze:Bardzo piekna dyskusja i jak zwykle okaże się bezowocna :?
W sumie całą tą kocią imprezę w Sosnowcu ciągniemy w trójkę Baśka ,Ja i Teresa.Załatwiamy i dostarczamy jedzenie i żwirek na kociarnię,obstawiamy dyżury,robimy ogłoszenia ,bazarki ,jeździmy na leczenie z kotami,sterylizujemy ,załatwiamy leki i szczepionki,jeździmy do schroniska,na interwencje do błąkających się kotów i mamy tymczasy w domu.Mamy dodatkowo domy i rodziny.Na resztę brak nam czasu niestety ,jak Baśka mówi doba jest za krótka!!.
Ogromną pomocą są dla nas Dt (których jest jak na lekarstwo),osoby wystawiające bazarki i obstawiajace dyżury i darczyńcy, jednak to wszystko mało.BRAK OSÓB KTÓRE KONKRETNIE ZAJMĄ SIĘ SCHRONISKIEM !!Czy to od strony urzedowej czy nawet jezeli chodzi o samo jeżdżenie do schronu!!To jest nasz podstawowy problem.
Siedzenie i popierdywanie nic tu nie da!!Jezeli nie znajdą się ludzie w Sosonwcu którzy konkretnie chcieliby zająć się pomocą w schronie ,niestety możemy robić tylko to co robimy dotychczas.

:( i na pierwszą proszę
http://www.youtube.com/watch?v=KWXhyA9b4fA
Obrazek
Tajger,Czaruś Obrazek
Benek [*] Lucuś-Belmondo [*] Kapsel[*]

Kropeczka13

Od: Nie sie 03, 2008 8:39

Post » Wto gru 08, 2009 17:53 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

Kropeczka13 pisze:
mar_tika pisze:Bardzo piekna dyskusja i jak zwykle okaże się bezowocna :?

:( i na pierwszą proszę

...Także wieczorową porą :wink:

bubor

Od: Czw maja 24, 2007 18:25

Post » Wto gru 08, 2009 18:38 Re: Sosnowiec prosimy o głosy na Kocią Chatkę w Krakvecie !!!!

hopsa ....
Obrazek

Madziula

Od: Wto sty 25, 2005 15:32

[poprzednia][następna]