Rysiek [*], Mefisto [*], Nikita, Rudi, Nora [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 02, 2009 14:57 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

ewaw pisze:...
Poza tym wet zobaczył, że Norka ma zapalenie zewnętrznych przewodów słuchowych,
wyczyścił jej uszka i zapuścił lekarstwo...

Na pewno? Devonom trzeba zwykle raz w tygodniu czyścic uszka - zbiera się więcej wydzieliny niż u domowych, to rzeczywiście może wyglądac jak stan zapalny.
Nie podważam kompetencji weta, ale najczęsciej nie mają pojęcia o rasie. Chico np. był podejrzewany o grzybicę ( jest łysy tu i ówdzie :wink: ) i wetka mimo mojego rozbawienia zrobiła mu badanie mikroskopowe naskórka - była ogromnie zdziwiona,że grzyba niet :)

Kciuki za zdrowie i dobre samopoczucie Nory :ok: :ok: :ok:
1 bryt, 2 dachówki, 3 devonki, 2 orienty, 2 azjaty, 1 kundelka i straszne kudłate MCO

FluszakPluszak

Od: Pt gru 08, 2006 0:28

Post » Śro gru 02, 2009 15:40 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Fakt, devony mają więcej wydzieliny w uszach niż tzw. normalne koty 8)

FluszakPluszak pisze:Chico np. był podejrzewany o grzybicę
To mi przypomniało, że jak Hestia miała około roku, wybierałam się z nią na wystawę. W pobliżu był wet, więc stwierdziłam, że po głupie zaświadczenie o zdrowiu nie będę kota ciągnąć do swojego weta, tylko pójdę do tego. No i miałam problem, bo oczywiście stwierdził grzybicę, gdyż Hestia miała "tonsurkę" na główce :lol:
Od tamtej pory po zaświadczenia chodzę tylko do wetów, którzy już widzieli moje koty i wiedzą cokolwiek o rasie :P
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro gru 02, 2009 22:54 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

milenap pisze:Kciuki ogromne za Norkę! :ok:

Ewa, a robali nie widać? bo ta krew i śluz od razu z tym mi sie kojarzy, no i wymioty też mogą byc od robali, ja to w ogóle mam jakąś manie robalową :oops:

Robali nie widać... Każdą qupke Nory oglądam niemal przez lupę
i żadnych robali, jajeczek etc nie widziałam.
Ale pasożyty jakieś być mogą, dlatego zbadamy qupala.
Moje koty: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi. Noreczka za TM [*]. I Gacek na doczepkę...
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=102921
Obrazek

ewaw

Od: Czw cze 22, 2006 11:05

Post » Śro gru 02, 2009 22:56 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Shoo pisze:Dacie radę, będzie dobrze! Nie z takich rzeczy kociaste się "wylizywały". Szkoda jej, że tak cierpi, kiedy się ją zabiera do weterynarza... i szkoda weterynarzy :wink: Oni serca na dłoni do tych zwierząt, a zwierzęta do nich z niechęcią (łagodnie mówiąc) :roll:

No właśnie... wczoraj Norka tak się zaczęła wyrywać, jak jej wet uszy czyścił,
że rozcharatała mu dłoń nieźle, aż mi głupio było, krew się facetowi lała... :roll:
(Rzuciłabym się na pomoc, ale żonaty, zaobrączkowany, więc nie wypadało :wink: :wink: :wink: )
Moje koty: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi. Noreczka za TM [*]. I Gacek na doczepkę...
Obrazek

ewaw

Post » Śro gru 02, 2009 23:01 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Kicorek pisze:Oj, biedactwo małe :(

Zakładaj jej smycz, jak nosisz za pazuchą. Ja swoje devony często tak noszę, w zeszłym tygodniu przejechałam z Domisiem pół miasta autobusem :)

Ona na szczęście jest bardzo grzeczna i nie wyrywa się. Smycz... dobrze by było,
ale gdzie ona jest? Od przeprowadzki nie mogę jej znaleźć... Zresztą ona by pewnie była
na Norkę za duża, bo Rysiek się z niej wyślizgiwał. Czy są jakieś mini-smycze dla devonków?
Chętnie bym kupiła.
Noszenie w kocyku pod kurtką ma tez ten plus, że Norka nie marznie...
w transporterze byłoby jej zimno.
Obrazek

ewaw

Post » Śro gru 02, 2009 23:03 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

FluszakPluszak pisze:
ewaw pisze:...
Poza tym wet zobaczył, że Norka ma zapalenie zewnętrznych przewodów słuchowych,
wyczyścił jej uszka i zapuścił lekarstwo...

Na pewno? Devonom trzeba zwykle raz w tygodniu czyścic uszka - zbiera się więcej wydzieliny niż u domowych, to rzeczywiście może wyglądac jak stan zapalny.
Nie podważam kompetencji weta, ale najczęsciej nie mają pojęcia o rasie. Chico np. był podejrzewany o grzybicę ( jest łysy tu i ówdzie :wink: ) i wetka mimo mojego rozbawienia zrobiła mu badanie mikroskopowe naskórka - była ogromnie zdziwiona,że grzyba niet :)

Masz rację. Ale tym razem wydzieliny było wyjątkowo dużo. I Norka się drapała.
Myślę, że to może być zapalenie. Sama miałam zamiar to wetowi pokazać,
bo się nawet martwiłam, czy to nie jakiś świerzb...
Obrazek

ewaw

Post » Śro gru 02, 2009 23:10 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Dziś byłyśmy na kontroli i kolejnej kroplówce.
Jutro też idziemy. W weekend będziemy zbierać "urobek" z 3 kolejnych dni...
Chciałabym, żeby już się skończyły te choroby Norki,
żeby można było zaszczepić towarzystwo całe
i ciachnąć Norkę... Ale na razie jeszcze długa droga przed nami,
może nie bardzo długa, ale trochę się zejdzie...
(Nie narzekam w sumie, bo jest tam jeden super-przystojny wet,
obrączki nie ma, więc się do niego ładnie uśmiecham :mrgreen: )
Obrazek

ewaw

Post » Śro gru 02, 2009 23:11 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

ewaw pisze:... jest tam jeden super-przystojny wet,
obrączki nie ma, więc się do niego ładnie uśmiecham :mrgreen: )

:ok: :mrgreen:
1 bryt, 2 dachówki, 3 devonki, 2 orienty, 2 azjaty, 1 kundelka i straszne kudłate MCO

FluszakPluszak

Od: Pt gru 08, 2006 0:28

Post » Czw gru 03, 2009 9:53 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Ja kupiłam po prostu szelki dla kociąt :P

W misseczce mają np. takie szelki: http://www.misseczka.pl/product_info.ph ... cts_id=407
Niedawno zrobiłam pierwsze zakupy w tym sklepie i obsługa była super (pani ze sklepu jest fanką Hestii :mrgreen: , pamięta ją z Białobrzeskiej, jak biała miała operowaną rzepkę). Mają jeszcze mały asortyment na stronie, ale można napisać, co się chce i przynajmniej moje życzenie zrealizowali i dodali produkt do oferty w sklepie (mam kupon na jednorazowy rabat 10 proc., mogę Ci dać, tylko musiałabyś po niego podjechać, chyba że się umówimy na kąpanie Norki)

A w Animalii jest kilka rodzajów szelek, łącznie ze smyczą: http://animalia.pl/sklep.php?firma=&prz ... t=0&kat=49

Kicorek

Post » Czw gru 03, 2009 15:53 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Dzieki!!!
A kiedy kąpiemy Norkę?
Jaki szampon kupic?
Obrazek

ewaw

Post » Czw gru 03, 2009 21:23 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Norciu, pamietaj, jak będzie bała się kąpieli to weż żółtą, gumową kaczuszkę ze sobą do wanny. Ona ponoć dodaje odwagi :mrgreen:
Ja tam nie sprawdzałem, ale może pomoże :mrgreen:
Josiu.

Kciuki za kosmicię.
Gaja - ['] -09.06.2010 | Miya - ['] -05.05.2012 | Krzywy - ['] - 30.09.2012 | Niania - ['] - 19.01.2013 | Thaja - ['] - 04.02.2013 | Gaspar - ['] - 18.07.2013 | Kora - ['] - 21.06.2014
Obrazek Obrazek

Korciaczki

Od: Sob lip 26, 2008 19:52

Post » Czw gru 03, 2009 21:58 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

ewaw pisze:Dzieki!!!
A kiedy kąpiemy Norkę?
Jaki szampon kupic?
A nie wiem, kiedy. Musimy zsynchronizować czas wolny :P

Kiedy Ci pasuje?

Kicorek

Post » Sob gru 05, 2009 12:56 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Zastanawiam się, czy w ogóle kąpać teraz Norkę.
Po pierwsze - ona już jest taka wymęczona tymi codziennymi wizytami u weta,
zastrzykami, czyszczeniem uszu... Po drugie - w miarę się domyła,
nie jest już taka brudna. Może damy jej spokój?

Od wczoraj mieliśmy zbierać qupalki Nory
i Norka jak na złość od wczoraj wcale ich nie robi... :roll:
Zakupiłam specjalne pojemniczki w aptece, ale nie ma co zbierać... :roll:

Wet wczoraj powiedział, że jasnobeżowy kolorek qupalków Nory to może być
niewydolność trzustki... Oby nie!!!

Zaraz idziemy na kolejną kontrolę + zastrzyk. Trochę mam już dość...
Za to wczoraj był tylko ten przystojny wet, sam jeden, aż mi się głos plątał z wrażenia :lol:
I jak tu takiego poderwać? Przecież nie zapytam faceta wprost w gabinecie: "Jest Pan wolny? idziemy na kawę?" :lol:
Obrazek

ewaw

Post » Sob gru 05, 2009 16:34 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

U Norki zatwardzenie :roll: , nie ma z czego kolekcji zebrać...
ale brzuszek ma miękki, jak wet powiedział, więc tragedii nie ma...
Za to Rudzik zrobił nieciekawego qupalka... może to być przypadek,
lecz jest też opcja, że się czymś od Norki zaraził... ech...

Dziś znów był tylko ten boski wet, no normalnie nie mogę,
chyba go wezwę do domu, jak będzie szczepienie całej bandy... :mrgreen: :lol:

Norka pozdrawia, właśnie łazi po klawiaturze :D
Obrazek

ewaw

Post » Sob gru 05, 2009 16:53 Re: Rysiek, Mefisto, Nikita, Rudi i devonka Nora, cz. 2 :-)

Wezwij wezwij :mrgreen:

A skoro Norka już się domyła, to nie ma co jej męczyć :P

Kicorek

[poprzednia][następna]