Olinek ['], Drops, Kimisia i inni fotki str. 101

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 05, 2009 12:17 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

A sobie zajrzałam.
I podniosę, i zapytam o zdrowie, a co :)
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu. [M. Bułhakow]

Myszeńk@

Od: Pon lis 13, 2006 10:19

Post » Czw lis 05, 2009 12:45 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

No ja właśnie nie wiem co tu taka cisza, coś nam Ania wieści skąpi o fotkach już nie wspominając :roll: :wink:

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Czw lis 05, 2009 13:50 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

ciiisza, że aż zaczniemy sobie coś wyobrażać
prosimy o raporcik :kotek:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Czw lis 05, 2009 13:51 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

:kotek:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Czw lis 05, 2009 14:44 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

gosiaa pisze:No ja właśnie nie wiem co tu taka cisza, coś nam Ania wieści skąpi o fotkach już nie wspominając :roll: :wink:

No, wszystko w porządku u nas, nooo :roll:
Koty zdrowe, grzeczne, istne aniołecki :D, aż miło :D.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Czw lis 05, 2009 15:13 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

A czy takie dwa koty to domów już szukają :roll: :)

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Pt lis 06, 2009 7:46 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

gosiaa pisze:A czy takie dwa koty to domów już szukają :roll: :)

:lol: :wink:
Najważniejsze, że wszystko jest dobrze :D :D :D
Uściski dla wszystkich pisiokotków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Pt lis 06, 2009 8:37 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

:D
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Pt lis 06, 2009 21:52 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

:D
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Sob lis 21, 2009 13:42 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

czy jakieś dwa koty
to domków jeszcze szukają 8) :twisted:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Sob lis 21, 2009 17:48 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

:1luvu:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro gru 02, 2009 13:12 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

Postanowiliśmy zająć się w końcu własnymi kotami.
Ostatnie półtora roku głównie tymczasom poświęcałam czas, pieniądze i emocje, rezydentów traktując po macoszemu :oops:, a zajęcie się nimi wiecznie odkładając na potem :oops:.
Zebraliśmy się w końcu i na pierwszy ogień poszły dwa najstarsze chłopaki - Rudzio (6 lat) i Dyzio (5 lat). Zrobiliśmy im badania profilaktyczne i z ulgą przyjęliśmy wieści, że wszystko u nich w porządku. Bałam się zwłaszcza o nerki, ale tu wyniki wyszły kociastym (odpukać), książkowe. Dyziowi wyrwaliśmy zębiska, poza siekaczami stracił cały garnitur. Niestety od początku miał słabe zęby, zdejmowaliśmy już kamień i rwaliśmy popsute zębiska, ale efekt utrzymał się niecałe dwa lata. Wszystko posżło sprawnie, paszcza zagoiła mu się w trymiga, pożera wszystko, łącznie z chrupkami.

W ubiegły poniedziałek zawieźliśmy do dr Ewy nasze dwie dziewczyny - Kicię i Kimisię. Kimisia ma zęby do zrobienia (kamień i co najmniej ze dwa do usuniecia, ma też stan zapalny dziąseł, dostaje Stomorgyl). Kicia z kolei ma ok 7-miu lat, to okaz zdrowia, przez 3,5 roku odkąd jest u nas nigdy nie chorowała, nie miała najmniejszego kataru czy biegunki, pięknie jadła i załatwiała się. Badania miały być formalnością, potwierdzić, że panna jest zdrowa i nic jej nie dolega. Morfologia wyszła bardzo ładnie, ale biochemia już nie :(. Kitka ma 3,39 mg/dl kreatyniny (przy normie do 1,8 mg/dl). Mocznik też podwyższony, ale nie tak bardzo (107).
Krótko mówiąc - początki PNN :(.
Na razie dostała Rubenol i phytophale, zaczęliśmy też od wczoraj próbować karmić renalem RC. Zamknęłam ją w łazience, żeby inne koty nie wyżerały jej jedzonka. Ją to zamknięcie bardzo stresuje :(, nie wie, o co chodzi, drapie w drzwi, żeby ją wypuścić i ma w nosie żarcie :(, chce wyjść. Chodziłam więc za nią z miseczką, głaskałam, podstawiam pod nos, gdy leżała spokojnie na posłanku i była wystarczająco wyluzowana, żeby coś zjeść. TŻ w tym czasie oganiał nas od innych kociastych, które też chciały dołączyć :evil:. Kicia się stresuje jak te barany podchodzą gdzieś z boku i niuchając próbują wsadzić nochal do miski. Ja je opitalam i odsuwam, Kitka się denerwuje i przestaje jeść, w efekcie jedną saszetkę renala jadła wczoraj na cztery razy. Mokry nawet jej jako tako smakuje, suche chyba mniej. Kicia to delikatna, wrażliwa dziewczynka, szybko i mocno się stresuje. Czekają ją trudne chwile :(.
Rubenol i phytophale ma dostawać odpowiednio przez 2 tygodnie, potem powtórzymy badania krwi. W tzw. miedzyczasie będę łapać mocz do badania.

Te wyniki to na razie nie tragedia, ale nie mam się też co pocieszać - PNN jest chorobą nieuleczalną. Mogę tylko opóźniać jej postępy, dbać o komfort życia Kici. Okropne jest to uczucie, że już odmierzamy czas :cry:.

Wyszukałam wątki nerkowe i zaczynam lekturę.

Trzymajcie za moją dziewczynkę kciuki ...
Obrazek

pisiokot

Post » Śro gru 02, 2009 13:14 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia itd. ... - i tymczasy

Mocne :ok: :ok: :ok: :ok:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Śro gru 02, 2009 13:27 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia ... - i Kicia nerkowa :-(

Trzymam kciuki za Kicię :ok: :ok:

Będzie dobrze, Kicia się przyzwyczai do tego, że dostaje jedzenie do łóżka a chłopaki załapią, że księżniczce z miski się nie podjada ;)
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Śro gru 02, 2009 13:48 Re: Olinek ['], Drops, Kimisia ... - i Kicia nerkowa :-(

iwcia pisze:Będzie dobrze, Kicia się przyzwyczai do tego, że dostaje jedzenie do łóżka a chłopaki załapią, że księżniczce z miski się nie podjada ;)

Mam nadzieję :wink:. I dziękuję za kciuki dziewczyny.

Muszę jeszcze koniecznie przebadać Dropsa, on ze względu na swoją tuszę i biegunkowe problemy jest teoretycznie kotem wysokiego ryzyka. Aczkolwiek zachowuje się jak zwierzak w pełni zdrowy, jest pełen energii i dobrego samopoczucia. Wcina, oko błyszczące, piękna sierść itp.
Sami jednak nie damy potwora ujarzmić :roll: Siedem kilko wierzgającej i gryzącej na oślep bestii (w którą łagodny Dropsik zmienia się u weta) to za duże wyzwanie dla mojego TŻ. Potrzebujemy Twojego Darka koniecznie :D. Jak w poniedziałek TŻ wspomniał Ziemowitowi, że może ew. by przytrzymał kotecka jak z nim przyjedziemy np. w przyszłym tygodniu to tenże zaczął się nerwowo drapać po głowie, po czym od razu sobie przypomniał, że w tym dniu, w którym przyjedziemy z Dropsem on koniecznie musi gdzieś pilnie wyjechać :evil:.
Obrazek

pisiokot

[poprzednia][następna]