Poradnik jak mieć więcej czasu dla koteczków część druga
Czyli jak robić porządki żeby się nie narobić a zarazem być ekologiczną i zgodną z naturą.
Dzisiaj w roli głównej ściereczki, miotełka a jako bonus mydełko usuwające zapachyŚciereczki z mikrofibry, nie, nie te które kosztują tysiące złotych na prezentacjach domowych ale takie kupione w zwykłym sklepie/drogerii/markecie. Kosztują 3-8 zł zależy od wielkości i miejsca zakupu. Ściereczki są niesamowite, doskonale sprawdzają się w czyszczeniu wszelkich powierzchni doprowadzając je do błysku z niewielkim naszym udziałem. Ściereczki używam do czyszczenia wszystkiego począwszy od łazienki skończywszy na lustrach w przedpokoju. Każda plamka doczyści się wodą lub wodą z octem o której było w zeszłym tygodniu. Doskonale doczyszczają baterie na których zebrał się osad z wody, zlew który zaszedł po zmywaniu ale i drzwiczki piekarnika na których wiecznie widać paluchy. Doczyścimy nimi dosłownie wszystko i to naprawdę bez drażniącej chemii co jest dobre dla nas jak i dla naszych koteczków
Drugim przedmiotem który ratuje mnie na 5 minut przed przyjściem gości jest miotełka do kurzu pronto duster wiem, wiem reklamuję ale próbowałam innych (tańszych marketowych) i absolutnie to nie było to. Miotełka jest niesamowita ponieważ nie przenosi kurzu tylko „wciąga” go w siebie i w ciągu kilku minut kurze których nie zdążyłyśmy zetrzeć znikają. Doskonale sprawdza się w czyszczeniu telewizorów czy laptopów wyciąga kurze z każdej szpareczki. Kosztuje około 12-14 zł zależy gdzie a jeden wkład z do miotełki (w zestawie startowym są dwa) starczy nam na ,ładnych kilka razy. Walka z kurzem w dziwnych miejscach będzie już samą przyjemnością nie zajmującą nam już wcale czasu. Oczywiście raz na jakiś czas jeszcze trzeba przetrzeć na wilgotno ale to już zdecydowanie rzadziej.
A na koniec bonus. Widziałam kilka reklam mydełek metalowych które usuwają zapachy z naszych dłoni. Są wykonane z metalu i faktycznie niesamowicie usuwają zapach cebuli, czosnku czy ryby. Ale nie trzeba tego kupować wystarczy użyć naszego kranu który mamy w kuchni on tez jest z metalu i doskonale spełnia tę funkcję, a i można tez wytrzeć ręce o metalowy zlew jeżeli taki macie. Zobaczycie już nigdy nie będą Wam dłonie śmierdziały po kuchennych pracach
cdn...