^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 18, 2009 10:09 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

a zerknij prosze na tą karme to coś lepszego czy taki sam szajs
http://www.kacikpupila.pl/sklep/brit-ad ... -8460.html
Obrazek Obrazek

monika74

Od: Czw gru 25, 2008 14:45

Post » Śro lis 18, 2009 10:36 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

monika74 pisze:a zerknij prosze na tą karme to coś lepszego czy taki sam szajs
http://www.kacikpupila.pl/sklep/brit-ad ... -8460.html

Nie wiem, niestety - ekspertem nie jestem, ja tylko tak hobbistycznie :) Dużo tłuszczu - to dobrze, powinno być powyżej 10%, białko w normie - ten tłuszcz wskazuje, że przynajmniej część jest pochodzenia zwierzęcego. Swojej bym nie dała (mało co bym jej dała), ale dla podwórkowych powinna być ok.

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Śro lis 18, 2009 10:39 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Nie wiem jak Brit Mica, ale zwykłym Britem karmię często własne koty i wydaje się być dobry. Pewnie, że to nie full wypas, ale ma optymalny stosunek ceny do jakości.

reddie

Od: Śro lip 19, 2006 15:35

Post » Śro lis 18, 2009 10:42 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Nie wiem, jak kocia, ale psia jest smaczna, w sensie, że mój Admirał jadł chętnie.Tyle, że masakrycznie się po niej drapał, więc radziłabym kupić mniejszą paczkę i sprawdzić.
Kodak, Agent i Puszkin oraz CTR Admirał
Obrazek Obrazek

DorotaEm

Od: Pt paź 09, 2009 17:53

Post » Śro lis 18, 2009 11:17 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

reddie pisze:Nie wiem jak Brit Mica, ale zwykłym Britem karmię często własne koty i wydaje się być dobry. Pewnie, że to nie full wypas, ale ma optymalny stosunek ceny do jakości.

No nie wiem, Acana jest o niebo lepsza - i w porównywalnych cenach.
http://www.kacikpupila.pl/sklep/karma-s ... 2_110.html
Przy tym nie zawiera zbóż (kot to nie kurczak), ma w składzie 60% mięsa, nie używa sztucznych konserwantów. Kosztuje 90 groszy więcej dla opakowania 400g. Poniżej skład obu karm:

Acana pisze:Dehydratyzowane mięso z kurczaka (40%), ziemniaki russet, świeże mięso z kurczaka (10%), groszek, świeże mięso siei, tłuszcz z kurczaka, świeże całe jaja, lucerna, świeże mięso sandacza, olej z łososia, dynia, jabłka, marchew, zielona rzepa, morskie wodorosty (kelp, morszczyn pęcherzykowaty, sałata morska), jagody jałowca, żurawina, świdośliwa olchlistna, czarna porzeczka, korzeń dziegla litworu, korzeń cykorii, koniczyna łąkowa, liść maliny czerwonej, korzeń mniszka, liść mięty, kwiat nagietka, kwiat rumianku, rozmaryn, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium.

Brit pisze:Mięso z kurczaka i produkty pochodzenia drobiowego (min.40%), ryż , kukurydza, tłuszcz drobiowy, liofilizowane białko drobiowe, liofilizowana kukurydza, olej łososiowy, naturalny smak, naturalny błonnik, otręby ryżowe, suszone wysłodki z buraków cukrowych, drożdże browarniane, substancje mineralne , DL-metionina, L-lizyna, oligosacharydy manozowe, fruktooligosacharydy, waleriana lekarska, niacyna, pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorek choliny, biotyna, witamina A, witamina D3, witamina E (alfa-tokoferol), tauryna

Tłumaczenie niektórych zwrotów:
Dehydratyzowane mięso z kurczaka (40%) oraz mięso i produkty drobiowe (min. 40%) to nie to samo.
Dehydratyzowane mięso z kurczaka to rzeczywista ilość kurczaka w karmie już po wysuszeniu.
Mięso i produkty drobiowe (min. 40%) to ilość przed wysuszeniem. Zakładając, że wilgotność karmy = 10% to ilość mięsa drobiowego po wysuszeniu - 4%? Produkty drobiowe to może być wszystko - odpady poprodukcyjne też.
Naturalne smaki, naturalne włókna - cokolwiek to znaczy.
Oligosacharydy manozowe, fruktooligosacharydy - cukry inaczej.

I to by było na tyle - wnioski do wyciągnięcia samemu.

EDIT: aha, należy jeszcze nadmienić, że według norm na opakowaniu podawane są ilości składników od tych o największej zawartości w karmie, do tych o najmniejszej.

Usagi_pl

Post » Śro lis 18, 2009 11:47 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Usagi_pl pisze:No nie wiem, Acana jest o niebo lepsza - i w porównywalnych cenach.

Ale producent Acany nie chciał dać korzystnych zniżek Fundacji :mrgreen: A na Brita mieliśmy duuuże zniżki. Bo zanim były zniżki, kupowaliśmy Acanę.

reddie

Od: Śro lip 19, 2006 15:35

Post » Śro lis 18, 2009 12:33 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Mi kiedyś ktoś dla podwórkowców polecił tę:
http://www.krakvet.pl/arion-adult-15kg-p-10664.html

osobiście dla swojego kota preferuję Purinę Pro Plan i Animondę Carny, ale teraz jak mała skończy dietę (alergia), będę próbować z Orijen i Taste of the Wild (ktoś ma próbki może? :lol: mogę zapłacić). Nie wiedziałam, że Acana też jest bezbożowa, muszę się przyjrzeć :)

Capriccio

Od: Sob lut 17, 2007 22:29

Post » Śro lis 18, 2009 12:45 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Capriccio pisze:Mi kiedyś ktoś dla podwórkowców polecił tę:
osobiście dla swojego kota preferuję Purinę Pro Plan i Animondę Carny, ale teraz jak mała skończy dietę (alergia), będę próbować z Orijen i Taste of the Wild (ktoś ma próbki może? :lol: mogę zapłacić). Nie wiedziałam, że Acana też jest bezbożowa, muszę się przyjrzeć :)

Mnie też to zaskoczyło, ale całkiem miło, muszę przyznać. Orijenem karmiłam Avę - smakowało - ale w kuwecie nie było za fajnie. Od kilku dni w misce leży Acana Highlander, czy jakoś tak - mój kot zrobił pierwszą odkąd jest u mnie, bezwonną kupę. Alleluja!
Inna rzecz, że puszki też poszły w odstawkę - dostaje pół puszeczki rano, potem już tylko mięcho.

Usagi_pl

Post » Śro lis 18, 2009 13:32 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Usagi smierdziuchy w kuwecie sa od saszetek i puszek . No,jakbym tak miala Acana karmic moje stado na podworku to musialabym chyba bank obskoczyc. Na bidne zarcie brakuje pieniedzy a co dopiero Acana;)

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Śro lis 18, 2009 13:42 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Moje puszki mają od święta, jechały na purinie i od czasu do czasu dostawały royala. Teraz są na royalu urinary. Purina nam się sprawdzała bardzo, z kuwet nie waniało. ;)
Kodak, Agent i Puszkin oraz CTR Admirał
Obrazek Obrazek

DorotaEm

Od: Pt paź 09, 2009 17:53

Post » Śro lis 18, 2009 17:38 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Usagi_pl pisze:No nie wiem, Acana jest o niebo lepsza - i w porównywalnych cenach.

Żaden z kotów, które znam nie chciał jeść acany.
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Śro lis 18, 2009 17:44 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Mam w domu Orijen. Dwie trzecie ilostanu zwierząt je chętnie. Jeden kociak kręci nosem i patrzy na mnie z wyrzutem. Mogę dać Ci 8O :twisted: miarkę na spróbowanie.
Obrazek

Lojka

Od: Czw sie 06, 2009 12:59

Post » Śro lis 18, 2009 17:48 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Usagi_pl pisze:

Mnie też to zaskoczyło, ale całkiem miło, muszę przyznać. Orijenem karmiłam Avę - smakowało - ale w kuwecie nie było za fajnie. Od kilku dni w misce leży Acana Highlander, czy jakoś tak - mój kot zrobił pierwszą odkąd jest u mnie, bezwonną kupę. Alleluja!
Inna rzecz, że puszki też poszły w odstawkę - dostaje pół puszeczki rano, potem już tylko mięcho.

Karmię Orijenem i w kuwetce jest normalny smrodek
Obrazek

Lojka

Od: Czw sie 06, 2009 12:59

Post » Śro lis 18, 2009 18:39 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Lojka pisze:Mam w domu Orijen. Dwie trzecie ilostanu zwierząt je chętnie. Jeden kociak kręci nosem i patrzy na mnie z wyrzutem. Mogę dać Ci 8O :twisted: miarkę na spróbowanie.

Orijen teraz z Krakvetu sobie zamówiłam (z rybą), więc jak znowu mi tego nie przyślą to odezwę się do Ciebie :)
Na TOTW najbardziej mi zależy, bo minimalne opakowanie to trochę ponad 2 kilo za ok. 40 zł, a jak moja mała będzie na to uczulona/lub jej smakować nie będzie, to potem chyba będę mogła tym karmić podwórkowce :> Więc jak ktoś to ma, to proszę o kontakt :D

Capriccio

Od: Sob lut 17, 2007 22:29

Post » Śro lis 18, 2009 18:45 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

No a u mnie wyraźnie lepiej po Acanie. Na podforum hodowców też się spotkałam z opinia, że niektóre koty nie do końca przyswajają Orijena. Co prawda inne (jak e-dity) nie chciały Acany, a jeszcze inne miały rozwolnienie po Applaws, itd.. Co kot to inna kupa ;)

RC dowala do karmy substancje smakowe i zapachowe - jak Whiskas, koty po Whiskasie też nie zawsze chcą jeść coś innego. Zresztą mnie już wystarczy kukurydza na pierwszym miejscu przy RC. Ta karma to tak naprawdę źródło kocich problemów z alergiami, nerkami, nadwagą.

Royal Canin Indoor 27 pisze:
kukurydza, sproszkowane mięso drobiowe, roślinny hydrolizat białkowy, pszenica, tłuszcz zwierzęcy, lignoceluloza, hydrolizat białka zwierzęcego, składniki mineralne, pulpa buraczana, olej sojowy, fruktooligosacharydy, drożdże, fosforan sodu, olej rybny, L-lizyna, DL-metionina, tauryna, polifenole (z zielonej herbaty i winogron), *L.I.P.: wyselekcjonowane, lekkostrawne białka o wysokiej biologicznej wartości

Usagi_pl

[poprzednia][następna]