Witaj Tinko,
super że odpisujesz tak szybko, jesteś wielka

Mój weterynarz to bardzo dobry fachowiec, który chętnie się uczy, więc poprosił o przesłanie odszukanych informacji i namiarów np. linki do stron, które podawałyście na formum etc. i kazał zdawać raport z poczynań i efektów. Doradza mi jeśli chodzi o wyniki badań z krwi itp, z resztą on zna mojego kotka już kilka lat, więc tak telefonicznie mogę zawsze coś wyjaśnić.
Jeśli chodzi o wyniki, to są to wyniki także PRE z ostatnich kilku dni, np. rano 270, po poł. 240 i wieczór też ok.270. Nie wiem, czy to trochę nie dziwne, ale z drugiej strony podaję teraz bardzo małą dawkę. Pierwszy raz jak mierzyłam (03.11) to rano było 71 - i wtedy podjęłam decyzję, żeby nie podawać insuliny wogóle, po południu było 152 i wieczorem też ponad 150, więc tego dnia zrezygnowałam wcale z insuliny i od następnego dnia rano rozpoczęłam "na czysto" podawanie insuliny w dawce 1 jedn. - PRE 04.11 rano wynosiło 276.
Teraz dopiero idzie mi to badanie na tyle dobrze, że nie mam skrupułów kłuć więcej niż 1x dziennie i kiciuś tylko się otrzepuje wkurzony po co ja go wogóle budzę itp. bo na początku to było trochę do niczego...
Załączam ostatnie wyniki - tym razem zrobiłam takie porządniejsze z trzustką etc., więc może będą pomocne. Co do heparegenu, to trochę ja wybrałam, bo lekarz sugerował jakiś lek na wątrobę a ten nie jest powlekany, więc łatwo go podać. Sama też zażywałam najpierw, żeby wpróbować, czy nie siada na żołądku czy coś w tym stylu - wiem, że to się pewnie nie przekłada na kotki, ale nie znam lepszej metody testowej... Chyba że na moim drugim kocie - w 100% zdrowym ale to byłoby jawne świństwo
Co do ilości jedzenia, to chyba jednak zjada więcej, tylko ja nie umiem liczyć - wg mojego chłopaka to nie 60g tylko ok. 100 rano i 100 wieczór - czy to ok czy jednak za dużo?
Jeśli chodzi o apetyt, to z tym nie mam na szczęście problemu, raczej odwrotnie - mój Synek pożarłby konia z kopytami, cały czas chodzi za mną, żeby coś dostać. Ale to też trochę dlatego, że się "nakręcają" nawzajem z drugim kociakiem (co prawda małych gabarytów, ale też niezły żarłok..).
Co do rodzaju jedzenia, to już tłumaczę o co mi chodziło. Mianowicie chciałabym dawać Synkowi taki zestaw jedzeniowy, który będzie najodpowiedniejszy przy jego chorobie - chodzi o karmienie rano i wieczorem. Czy wybór zależy głównie od wyników na glukometrze? Może mogłabyś doradzić jakiś zestaw na początek, a potem zobaczę jak to działa. W tej chwili kupuję po trochę karm typu animonda i indyka surowego, ale mogę kupować też wołowinę, jajko, jogurt - mój kocur uwielbia wszystko, nawet chleb wykradziony z chlebaka ...

Po prostu narazie to trochę przesadzam z różnorodnością i nie mogę znaleźć złotego środka

A w ciągu dnia rozumiem, że lepiej jeśli już dam się namówić, dawać kawałeczek indyka albo twarożek niż jakąś porcję karmy etc.? A czy wogóle jeszcze dodawać mu suchej karmy RC?- jak na razie całkowicie przestałam.
Z tą insuliną zrobię tak jak radzisz, dam sobie np. miesiąc, żeby ustalić odpowiednią dawkę (miesiąc, bo mam nadzieję, że max 1,5 kreski wystarczą) i zrobić badania z krwi. A potem będę myśleć. Ketony sprawdzam 1x w tygodniu paskami ketonowymi, czy coś jeszcze powinnam robic? Np. jakaś prewencja oprócz diety i insuliny?
I jescze prośba o wyjaśnienie, co z podawaniem witamin, co z wapniem - w jakiej formie i jak często podawać, czy to dotyczy tylko surowego mięsa? Chyba, że to już wyjaśnia łaś 100 razy, to poszukam jeszcze raz na forum.
Odnośnie ząbków - no niestety idealnie nie jest - kamień... ale podobno też nie najgorzej wg opinii sprzed miesiąca, chociaż raz dawno temu inny weterynarz sugerował podanie antybiotyku na ząbki (kamień + nieprzyjemny zapach) ale potem stwierdził, że przy cukrzycy lepiej unikać różnych leków. Sama nie wiem co o tym myśleć. Może masz jakieś sugestie o co pytać u weterynarza - tak jak już pisałam wybieram się za tydzień.
Jeszcze raz wielkie dzięki za rady!
Pozdrawiam
Small Geriatric Profile
T4 (total T4) 34 (wynik) 9.0 - 74.6 (wartość referencyjna)
Kidney:
Urea (BUN) 15.3 3.5 - 11.7
Creatinine 100 < 177
Sodium 151 146 - 165
Potassium 3.3 3.0 - 5.0
Inorganic Phosphate 1.0 0.8 - 1.9
Liver:
Bilirubin 4.1 < 5.1
ALT (GPT) 47.9 < 175
Alkaline phosphatase 53 < 105
GGT <1 < 5
AST (GOT) 18.2 < 120