K-ów, Miko ze złamanym kręgosłupem - upiorny dług :-((

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 03, 2009 9:12 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

Trzeba podświetlić równomiernie zdjęcie rtg od tyłu i po prostu zrobić zdjęcie (najlepiej byłoby ze statywu; ważne jest też ustawienie odpowiedniej ekspozycji). Nie wiem, jakiej wielkości jest to zdjęcie, ale do równomiernego podświetlenia niezbyt dużego zdjęcia można użyć monitora lcd (trzeba ustawić coś całego białego na fullscreen).

Kciuki za Miko! :ok:
Obrazek

grrr...

Od: Pon paź 09, 2006 19:32

Post » Wto lis 03, 2009 9:15 Re: Ków,malutki Miko - uśpić albo nie uspić, oto jest pytanie ..

Tweety pisze:
anna09 pisze:Boże, żeby ktoś zechciał się nim zająć i dać mu szansę. To taki kochany i wesoły kociak. Przez godzinę w poczekalni miział się ze mną, mruczał, udeptywał, zaczepiał do zabawy... Biedne maleństwo :cry:

Przepraszam Cię, Jolu, że musiałaś być narażona na taką sytuację. Sprawa wydawała się taka oczywista, miało być dobrze a przynajmniej nie najgorzej ...

Agnieszko, nie masz za co przepraszać. Ktoś musiał towarzyszyć Miko, padło na mnie. Nie jest miło usłyszeć taką diagnozę, ale ja to nic w porównaniu z kociakiem, który przez jakichś nieodpowiedzialnych ludzi jest kaleki :cry:

Dobrze, że zapadła decyzja o zawalczeniu o Miko. Ten kociak zasługuje na szansę.
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Wto lis 03, 2009 9:21 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

dopisuję się do wątku.
kciuki za Miko.[Tweety - dwa malluszki u mnie to Mika i Nika, też przesyłają dużo dobrej energii dla imiennika]
Obrazek

noemik

Od: Czw paź 11, 2007 21:15

Post » Wto lis 03, 2009 9:25 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

Tweety pisze:pilna sprawa! jak zrobić cyfrówką zdjęcie kliszy rtg aby to miało jak największy sens? Muszę przesłać mail'em rtg Miko, do konsultacji. U niego liczy się czas, każdy dzień zwłoki umniejsza szanse na cokolwiek a on nie ma jej prawie żadnej. Bardziej opieramy się na tym, że przy kręgosłupie nikt do końca nie jest pewien co dalej. Ale jeżeli jest jakiś cień szansy to będę się jej trzymać jak pijany płotu. Tylko proszę Was o pomoc i wspólne działanie. Proszę ...

Robert ma taki aparat, ze moze to zrobic.

Poswietlic od spodu,
ustawic tryb robienia zdjec na P
robic zdjecia zmieniajac ekspozycje
->mocno doswietlac
-> niedoswietlac
zapisywac w formacie RAW nie PDF - bo wieksze mozliwosci obrobki.
Obrazek

kosma_shiva

Od: Czw lip 03, 2008 16:56

Post » Wto lis 03, 2009 9:26 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

nie jeździ ktoś po mieście teraz? trzeba z krakvetu odebrać klisze Miko i podrzucić na AGH Cincianowi

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Wto lis 03, 2009 9:26 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

zaznaczam
Obrazek

edit_f

Od: Śro gru 10, 2008 12:27

Post » Wto lis 03, 2009 9:46 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

Widzę, że poradnia fotograficzna ;) działa błyskawicznie, ale dodam jeszcze coś od mojego TŻa ;)

Przykleić zdjęcia rtg (taśmą, czymkolwiek) do szyby (żeby z tyłu mieć światło dzienne, on twierdzi, ze to nawet lepiej niż podświetlanie sztucznym światłem), aparat na wprost zdjęcia (polecam już zasugerowany statyw, albo przynajmniej położyć aparat na czymś stabilnym, np stole, nie trzymać w rękach) i robimy serię (potem się wybierze najlepsze) zdjęć bez lampy błyskowej, przy jak najmniejszym ISO i przy jak największej ogniskowej zmieniając czas naświetlania (zatem przyda się aparat z możliwością ręcznego ustawiania).

Jeśli chodzi o późniejszą obróbkę na kompie - wybrać zdjęcie nie prześwietlone ale też nie za ciemne. Aha, dysponując jakimś programem do obróbki zdjęć (zwykły darmowy Gimp wystarczy) można spróbować zmienić na odcienie szarości - może być wtedy lepiej widać i podbić lekko kontrast, ale to już sobie trzeba samemu ocenić jak fotki będą zrobione.

To tyle z mojej poradni fotograficznej ;) Mam nadzieję, że nie przekręciłam nic, bo na robieniu zdjęć to ja się nie znam...
Obrazek Obrazek
W sprawie banerków proszę o pw Obrazek

panikota

Od: Czw wrz 10, 2009 7:02

Post » Wto lis 03, 2009 10:04 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

Miuti, Faliway się myśli, jak wszystko będzie po planie to jutro, pojutrze Ci dostarczę, będzie ok? F. funduje dobra dusza, która robi dużo, ale chce pozostać anonimowa, więc uszanuję jej wolę, ale chapeau bas.
Kochani, jak pisała Aga, czasem na forum wystarczy nie dodać emota i już może być problem, dyskusja rozpętała się na skutek mojego lakonicznego posta, zupełnie nieprzemyślanego, więc postanowiłam robić 10 wdechów i liczyć do 5 przed wysłaniem, przeczytać 7 razy i pomyśleć, czy z ktoś może to inaczej odczytać. Oto moje listopadowe postanowienie.
Wieści z wczoraj: Fasolki mają troszkę oczka brudne, dostają oksykort A i biostyminę, bronka ma plazmocytarne zapalenie dziąseł (moja prywatna br), Dymka ma 40 st. i powiększone węzły, dostaje linkospectin, Karaluch jej podaje, a w czwartek do kontroli.
Maluch ze Stalowej śliczny, wierzę w cuda, więc wierzę, że i jemu się uda, ten, kto widział Andrzeja u dr Tarabuły, wie.
Queen_ink, Rysio, vel Filip, zostanie dziś wykastrowany, bo mu się na sikanie zbiera.
Co z warsztatami budkowymi?
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Wto lis 03, 2009 10:15 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

noo.. warsztaty budkowe..
po konsultacji z lutrą, proponujemy poniższe terminy.. prosimy o deklaracje osób zainteresowanych - wybierzemy termin, na który będzie najwięcej chętnych.. liczba miejsc na szkoleniu: eeeeeeeeeeee nieograniczona :)

proponowane terminy:
- 7 listopad (sobota), ok. 20ej
- 8 listopad (niedziela), do południa
- 9 listopad (poniedziek), ok. 19ej - na ten termin wpisuję się edit_f
- 11 listopad (środa), ok. południa
Obrazek

edit_f

Post » Wto lis 03, 2009 10:17 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

ja też najchętniej w poniedziałek.
Obrazek

noemik

Post » Wto lis 03, 2009 10:18 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

noemik pisze:ja też najchętniej w poniedziałek.

warsztaty budkowe..

proponowane terminy:
- 7 listopad (sobota), ok. 20ej
- 8 listopad (niedziela), do południa
- 9 listopad (poniedziek), ok. 19ej - na ten termin wpisuję się edit_f, noemik
- 11 listopad (środa), ok. południa
Obrazek

edit_f

Post » Wto lis 03, 2009 10:22 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

Edit_f, ja w poniedziałek wracam ok 20 z katowickiej konferencji, więc raczej wtorek, jak mówiłyśmy, nie?
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Wto lis 03, 2009 10:25 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

halo halo !!!

ponawiam pytanie

W weekend bede miala WOLNE MIEJSCE NA DT prosze o informacje, czy jakis futrzak zostanie mi przydzielony.

Z zastrzezeniem, ze musi byc szczepiony i po kwarantannie
Obrazek

Patka_

Od: Czw lut 12, 2009 16:43

Post » Wto lis 03, 2009 10:25 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

lutra pisze:Edit_f, ja w poniedziałek wracam ok 20 z katowickiej konferencji, więc raczej wtorek, jak mówiłyśmy, nie?

no to mi się coś pomieszało kurde..

noemik: mogę wpisać cię na wtorek?
Obrazek

edit_f

Post » Wto lis 03, 2009 10:27 Re: K-ów,malutki Miko - uśpić albo nie uspić,oto jest pytanie ..

edit_f pisze:
lutra pisze:Edit_f, ja w poniedziałek wracam ok 20 z katowickiej konferencji, więc raczej wtorek, jak mówiłyśmy, nie?

no to mi się coś pomieszało kurde..

noemik: mogę wpisać cię na wtorek?

we wtorek do 21szej jestem zajęta.
w takim razie z podanych terminów to mi pasuje tylko niedziela do południa.
Obrazek

noemik

[poprzednia][następna]