Wiem dlaczego ciasto niezbyt mi się dopiekło – w piekarniku obniżała mi się temperatura spadała mi do 150 stopni...
Na stronie
http://szkolnictwo.pl/index.php?id=PU6393 Znalazłam odpowiedź na swoje pytanie dot mąki:
Granulacja mąki ma duży wpływ nie tylko na trwałość mąki , ale również na jakość ciasta. Mąka z grubego przemiału np. krupczatka/typ 500/, daje ciasto twardsze, mniej rozpływające się, lecz wymaga długiego wyrabiania i dlatego nadaje się do wyrobu makaronów i niektórych wypieków, takich jak ciasta kruche i półkruche. Mąka z drobnego przemiału np. tortowa/ typ450/ szybciej pęcznieje, lecz ciasto ma skłonność do rozklejania się. Stosuje się ją głównie do wypieku ciast drożdżowych, biszkoptów, pierników. Maki o średniej granulacji, np. wrocławska /typ 500/ , najlepiej nadaje się do ciast gotowanych i smażonych oraz do zagęszczania potraw.
Albo na stronie Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_pszenna”
Mąka pszenna – rodzaj mąki otrzymywany z pszenicy. Jest wykorzystywana m.in. do produkcji sosów, pieczywa oraz ciast.
Podstawowe typy mąk pszennych [edytuj]
· mąka poznańska, typ 500 – polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów,
· mąka luksusowa, typ 550 – polecana do ciast drożdżowych i smażonych,
· mąka tortowa, typ 450 – polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych ,
· mąka krupczatka, typ 500 – polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych,
· mąka wrocławska, typ 500 – polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów.
Zdecydowanie muszę wybrać tylko kilka wątków do regularnych odwiedzin... czasu mi nie wystarcza a i tak odwiedza nas tylko kilka osób. Muszę się zastanowić nad tematem, nad którym pracujemy wspólnie z Bratem skoro spędzimy wspólnie prawie 18 godzin... od powrotu z urlopu nawet nie otworzyłam plików z genealogii
Przepis na Ciasto szefowej i cała rozmowa jest u Alusi... muszę poszukać na której stronie chyba 27 o rzeczywiście:
viewtopic.php?f=1&t=101226&start=390
Krzyś woli wersję "zebra"... a szybsze jest w wersji podstawowej.
Do jakiej kategorii można je zaliczyć? Chyba do ucieranych? Z jakiej mąki wychodzi najlepsze?
Na jakiej wysokości i z jakimi wkładami w zwykłym gazowym piekarniku pieczecie ciasto, mięso?