Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 23, 2009 20:08 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

Dobra, to ja zamawiam virkon

Kiedy ma sens naświetlania. W trakcie choroby czy po wygaśnięciu?
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Pt paź 23, 2009 20:20 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

Teoretycznie po. Ale można i w trakcie, zwłaszcza jak są koty zdrowe i chore. Teoretycznie zmniejsza się ilośc wirusa. Poza tym mozna naświetlić ubrania, buty, torby, które wynosi się na zewnątrz
AnielkaG

Post » Pt paź 23, 2009 20:33 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

OK
Obrazek Obrazek

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Post » Pt paź 23, 2009 21:27 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

dellfin612 pisze:
pixie65 pisze:
dellfin612 pisze:I ciągle mam wrażenie, że penetrując promieniowanie z lampy UV jest niezastąpione.

Promieniowanie UV (poza faktem, że jest szkodliwe dla organizmów żywych) ma też podstawową wadę czyli tak zwany "efekt cienia".
Czyli tam gdzie nie dociera - nie niszczy drobnoustrojstwa.

czy to znaczy, że może być szkodliwe dla rybek?

Nie. Szyba nie przepuszcza UV.
dellfin612 pisze:i np. pod/za meble nie dotrze?

Ano nie dotrze - chyba, że wsadzisz tam promiennik. UV podlega takim samym prawom jak zwykłe światło z zastrzeżeniem tego co napisałem o szybach.
dellfin612 pisze:CO JEST SKUTECZNIEJSZE W WARUNKACH MIESZKALNYCH?

Toż już napisałem powyżej. Mgła virkonowa dotrze nawet do ubrań w szafie, jesli szafa będzie otwarta.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt paź 23, 2009 23:57 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

oj, faktycznie :oops:

A przy okazji, TŻ przeczytał Twoją konstrukcję. A ponieważ jest człowiekiem, który lubi sobie upraszczać życie, to doszedł do wniosku, że skoro ma oprawę, to po prostu kupi promiennik, cena ok. 50 zł. Znalazł wczoraj sklep, dziś zadzwonił tam i ... powiedzieli, że mu nie sprzedadzą, bo to niebezpieczne. Uściślę: to ma być niebezpieczne do tej oprawy.
Oprawa, którą ma TŻ służyła po zamocowaniu zwykłych świetlówek do oświetlania piwnicy.
Pracownik sklepu nie chciał powiedzieć, czy do tych promienników może być zwykły dławik i starter.
Może coś wiesz na ten temat?
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Sob paź 24, 2009 8:09 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

dellfin612 pisze:oj, faktycznie :oops:

A przy okazji, TŻ przeczytał Twoją konstrukcję. A ponieważ jest człowiekiem, który lubi sobie upraszczać życie, to doszedł do wniosku, że skoro ma oprawę, to po prostu kupi promiennik, cena ok. 50 zł. Znalazł wczoraj sklep, dziś zadzwonił tam i ... powiedzieli, że mu nie sprzedadzą, bo to niebezpieczne. Uściślę: to ma być niebezpieczne do tej oprawy.
Oprawa, którą ma TŻ służyła po zamocowaniu zwykłych świetlówek do oświetlania piwnicy.
Pracownik sklepu nie chciał powiedzieć, czy do tych promienników może być zwykły dławik i starter.
Może coś wiesz na ten temat?

Oczywiście, że może być zwykły osprzęt świetlówkowy - dla rur o mocach i wymiarach świetlówkowych.
Świetlówka różni się od promiennika UV obecnością luminoforu i rodzajem szkła rury.
Elektrycznie to jest to samo, a UV niebezpieczne jest w każdej oprawie.
Pomijając fakt, że promienniki zużywają się i można chcieć wymienić.
Koleś chce mu wcisnąć oprawę, żeby zarobić.

Dowód i ostrzeżenie:
http://www.pip.gov.pl/html/pl/info/html ... 080084.htm

PcimOlki

Post » Sob paź 24, 2009 13:07 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

pixie65 pisze:
dellfin612 pisze:właśnie. Można wiele rzeczy namoczyć w chemikaliach, wyprać, wygotować,
ale jednak nie da rady dywanów, wersalek ... a draństwo wszędzie wchodzi.

Zastanawiam się czy ktoś może zna i próbował tego:
http://209.85.135.132/search?q=cache:hG ... =firefox-a

Teoretycznie - można by np. posypać tym dywan a potem odkurzyć.
Poza tym moża go pewnie dosypywać do kuwet chorych kotów.
Kuweta to wszak najbardziej "newralgiczny" panleukopenicznie punkt...

hm to tez jestem sklonna kupic, ale 15kg to jest mega wielki wor, wiec rozwazylabym kupic z kims to na spole:) a raczej w czesci ktorejs

Taki proszek to chyba calkiem dobry na bardzo zakocone DT ktore czesto maja kontakt z roznymi innymi/przechodnimi(wypuszczanymi) kotami

tak czy inaczej proponowalabym kupic wor dzielac sie po czeciach kosztow adekwatnie
Ostatnio edytowano Sob paź 24, 2009 13:11 przez Gu, łącznie edytowano 1 raz

Gu

Od: Wto mar 24, 2009 14:01

Post » Sob paź 24, 2009 13:10 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

Agneska pisze:Ja tez się podłączam. :)

virkon czy aldevir?

Gu

Post » Sob paź 24, 2009 16:55 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

Gu, kiedy zamówisz? Nie ukrywam ze mi potrzebne na już....dziś dostałam trochę Virkonu w lecznicy, bo muszę niektóre rzeczy koniecznie wydezynfekować
oprócz stada w mieszkaniu mam jeszcze 2 stada kotów na zewnątrz :(
AnielkaG

Post » Sob paź 24, 2009 18:19 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

Gu pisze:

virkon czy aldevir?

Adevir?
A co to jest?
Jaki skład?
Jakoś na szybko nie widzę żadnych informacji o tym środku - szczególnie karty deklaracji produktu niebezpiecznego.

PcimOlki

Post » Sob paź 24, 2009 21:01 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

W poniedzialek bym zamawiala. Jeszcze moze jutro ktos dojrzy topic.

Gu

Post » Sob paź 24, 2009 21:02 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

ok
AnielkaG

Post » Nie paź 25, 2009 23:06 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

Gu, ja zapłace za Virkon dla Delfin612, przelać Ci na konto , czy przy odbiorze???
AnielkaG

Post » Nie paź 25, 2009 23:56 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

PcimOlki pisze:
Gu pisze:

virkon czy aldevir?

Adevir?
A co to jest?
Jaki skład?
Jakoś na szybko nie widzę żadnych informacji o tym środku - szczególnie karty deklaracji produktu niebezpiecznego.

Karta charatkterystyki Aldewiru

Trzeci wynik w google, BTW 8) Na czwartym miejscu też karta charakterystyki ;)

Jedynie jest pytanie, czy Aldewir działa też na wirusa pp.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pon paź 26, 2009 8:55 Re: Odkażanie po PP - zakup aldewir/virkon-kto chce?[wawa]

galla pisze:Jedynie jest pytanie, czy Aldewir działa też na wirusa pp.

Działa. Substancją czynną jest aldehyd glutarowy.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]