Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 22, 2009 17:49 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Wystarczy na chwile je spuścić z oka......

Obrazek

Jedno to za mało w zlewie jest więcej ;)
Obrazek
ObrazekObrazekLuna 2008-13 i Bezebiusz (Bezik).

MartaAgnieszka

Od: Pon lip 06, 2009 8:10

Post » Czw paź 22, 2009 17:55 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

A to ci Beuzebiusz - cffana gapa :ryk:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Czw paź 22, 2009 17:58 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

zagłodzone kotki zawsze muszą kraść żeby przeżyć :mrgreen:

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Czw paź 22, 2009 18:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

alus1 pisze:zagłodzone kotki zawsze muszą kraść żeby przeżyć :mrgreen:

Właśnie :wink: :lol:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Czw paź 22, 2009 18:43 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Alez wy pedzicie! :lol: Musze sie wglebic w celach przepisawczych 8)
Obrazek

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

Post » Czw paź 22, 2009 19:03 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Będą jakieś nowe fotki Ciacha :1luvu: ?
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Czw paź 22, 2009 21:31 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Wielbłądzio pisze:Będą jakieś nowe fotki Ciacha :1luvu: ?

Mówisz i masz.... dziś pieczone na weekendową wizytę gości :D

Obrazek

Obrazek

MartaAgnieszka

Post » Czw paź 22, 2009 21:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

amyszka pisze:
alus1 pisze:zagłodzone kotki zawsze muszą kraść żeby przeżyć :mrgreen:

Właśnie :wink: :lol:

Ten kot jest wszystko żerny. Przy michach pierwszy. On ma zaledwie cztery miesiące nie wiem jak będzie wyglądał za rok :evil:

MartaAgnieszka

Post » Czw paź 22, 2009 21:38 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

MartaAgnieszka pisze:
Wielbłądzio pisze:Będą jakieś nowe fotki Ciacha :1luvu: ?

Mówisz i masz.... dziś pieczone na weekendową wizytę gości :D

Obrazek

Obrazek

Co to za ciacho...? :1luvu:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Czw paź 22, 2009 21:39 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

MartaAgnieszka pisze:Wystarczy na chwile je spuścić z oka......

Obrazek

Jedno to za mało w zlewie jest więcej ;)
Obrazek

Kurczę, zupełnie jakbym widziała moją Niki :ryk:

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Czw paź 22, 2009 22:17 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

:ryk: :ryk: :ryk:
Agnieszko Wielbłądziowi jak pytała o ciacho chodziło o Nerysia :lol: :lol: :lol:
przez te przepisy Kasieńko niezrozumienie zapanowało :mrgreen:
może w weekend coś cyknę bo chłopak jakiś nie współpracujący jest :roll:

alus1

Post » Czw paź 22, 2009 23:21 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

JoasiuS spagetti z sosem ragou
z podanych składników danie jest dla 6 osób minimum
przepis prosto z prawdziwego wiejskiego toskańskiego domu
potrawa niesamowita, stanowiąca bazę do wielu wariantów kulinarnych i popisów w domowej kuchni, bez zbytniego angażowania swoich sił a zarazem niskokaloryczna dość
już nigdy nie kupisz gotowego sosu :twisted:

składniki potrzebne do przygotowania:
1 duża cebula, pęczek natki pietruszki, 2-3 ząbki czosnku, 30-40 dkg mielonej wołowiny, makaron ulubiony (dzisiaj użyłam pełnoziarnistego spaghetti lubelli) , olej/oliwa z oliwek, sól, pieprz i ostra papryka najlepiej świeża bo sezon na nią jest ale może być suszona, 1-2 puszki pokrojonych lub całych pomidorów, koncentrat pomidorowy, parmezan lub inny twardy ser. czas przygotowania 10-15 minut czas gotowania bez ludzkiej interwencji 1,5 godziny :wink:

kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobno) cebulę a natkę pietruszki siekamy
na dużej patelni (lub szerokim rondlu) rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i natkę
szklimy (znaczy nie rumienimy cebuli) i dokładamy czosnek pokrojony w plasterki lub wyciśnięty praską (jak nam wygodniej) oraz mięso, całość mieszamy żeby mięso się porozpadało i wymieszało z cebulą i natką, jakieś pięć minut
UWAGA dopiero teraz solimy,pieprzymy i dodajemy ostrą papryczkę !!!
po czym wszystko zalewamy pomidorami dodając 2 łyżki koncentratu pomidorowego
mnie Fiorella od której dostałam przepis kazała przecierać pomidory, ale w takie rzeczy to ja się nie bawię a pestki z pomidorów nie przeszkadzają mi wcale
a wygląda to tak:
Obrazek
ustawiamy najmniejszy możliwy płomień przykrywamy pokrywką i od czasu do czasu mieszamy
dusimy tak około 1,5 godziny - tak 1,5 godziny i okazuje się, że smak nie bierze się z szalonej ilości ziół, tylko tych składników które podała mi Fiorella ( 8O tak zrobiłam że nawet bazylii w nim nie ma a smak taki ziołowy)
gotujemy makaron al dente, i co najważniejsze, po odlaniu nie przelewamy zimną wodą tylko wrzucamy go z sitka do garnka stawiamy na mały gaz i dodajemy sos po trochu, wtedy dokładnie oblepi kluski przez co danie będzie dużo smaczniejsze,
Obrazek
nie trzeba go dodawać w całości bo potem nakładając na talerz polewamy odrobinę na wierzch i posypujemy startym serem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozostały sos można zamrozić i użyć gdy przyjdzie nam ochota
na bazie tego sosu można zrobić lasagne i dla chętnych podam w przyszłym tygodniu przepis
można kupić duże muszle makaronowe które po ugotowaniu napełnimy sosem posypiemy startym serem i zapieczemy (przygotowując całość dzień wcześniej)
naprawdę sos może być bazą do wszystkiego co nam przyjdzie do głowy
wykonywałam go w wersji wegetariańskiej nie dodając mięsa a zamiast niego marchewkę i też wychodził pyszny

Myśka zakochała się w parmezanie :twisted:

alus1

Post » Pt paź 23, 2009 6:34 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

WItanko 8)

Masz rację - genialny w swej prostocie aż się zastanowiłam, czy nie zrobić - no w każdym razie wydrukuje sobie :P

edit: nie jestem zwolenniczka zbyt pikantnych potraw więc niepokoją mnie trochę te papryczki :roll: jak to wychodzi w praktyce?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pt paź 23, 2009 6:47 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

AYO pisze:WItanko 8)

Masz rację - genialny w swej prostocie aż się zastanowiłam, czy nie zrobić - no w każdym razie wydrukuje sobie :P

edit: nie jestem zwolenniczka zbyt pikantnych potraw więc niepokoją mnie trochę te papryczki :roll: jak to wychodzi w praktyce?

papryczki to wg uznania trzeba odrobinę dodać, ale nie tak jak do meksykańskiego chili con carne :wink:

alus1

Post » Pt paź 23, 2009 6:55 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

przepadło ;) zapraszam się na makaron :P

:love:
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

[poprzednia][następna]