Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
aga9955 pisze:Daga napisz pw do Anji. Ona Ci doradzi jakie badania zrobic przy podejrzeniu epilepsji. Szczegolnie wazne jest powtarzac jonogram bo byc moze Zosia ma klopot z przyswajaniem wapnia.
Dobrze byloby zbadac jej cukier i kontrolnie mocz.
edit napisalam do Anji:) pewnie zajrzy
Beata pisze:ja bym zrobila pelny jonogram, i badania krwi z profilem nerkowym i watrobowym
takie niekontrolowane drzenia moga byc padaczkopodobne (jakos strasznie duzo tego sie ostatnio pojawilo na forum), powodowane roznymi zaburzeniami
i zrobilabym te badania na cito
Dagires pisze:tylko ja nawet nie wiem jakich nieprawidlowosci szukac w tych wynikach
Dagires pisze:Beata pisze:ja bym zrobila pelny jonogram, i badania krwi z profilem nerkowym i watrobowym
takie niekontrolowane drzenia moga byc padaczkopodobne (jakos strasznie duzo tego sie ostatnio pojawilo na forum), powodowane roznymi zaburzeniami
ttylko ja nawet nie wiem jakich nieprawidlowosci szukac w tych wynikach
Anja pisze:Dagires pisze:Beata pisze:ja bym zrobila pelny jonogram, i badania krwi z profilem nerkowym i watrobowym
ttylko ja nawet nie wiem jakich nieprawidlowosci szukac w tych wynikach
badania musi Ci oczywiście obejrzeć wet, a nawet przede wszystkim
poza tym, jak zrobisz morfologię, profil wątrobowo-nerkowy i do tego jonogram to wtedy je tez chętnie obejrzę, bo bez tych badań ani rusz z dalszą diagnostyką
pełen wykaz oznaczeń do zrobienia podeślę Ci później na PW
kicia dostaje karmę nerkową? ma apetyt? dużo pije? oprócz drżeń obserwujesz coś jeszcze co Cię niepokoi?
koty nerkowe mogą gubić wapń przez nerki, może też być tak, że ilość przyswajanych i wydalanych kroplówek mogła obniżyć jonogram,
Brucek mając drżenia na skórze (kiedy leżał w szpitalu), wyciszył je dopiero kiedy dostał kropólki z Ca (a on ma Ca w dolnej granicy, która juz dla niego jest za niska)
dodatkowo co do gluzkozy warto robic badanie glukometrem kiedy są te drżenia i zapisywać, spadki gluzkozy można wyrównywać także samemu przez podawania gluzozy z wodą (ja tak robię Bruckowi), to jest dla nas najprostsze, bo nie chcemy kłuć kota )
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, kasiek1510 i 155 gości