» Wto paź 20, 2009 21:29
Re: Trzy chore koty (pnn) szukają DT lub DS POMÓŻCIE!!!
Prązek umarł na pnn
Maćka mam 18 miesięcy,
Franię od 6
Kacperka od 5
najmniej kłopotliwa jest Frania, jej stan jest stabilny, ją tylko trzeba pilnować, żeby nie kradła innym, tzn. za każdym razem chować jak sąsiad z pokoju zje, bo inaczej Frania wypucuje miskę.
oczywiście przy kotach chorych na pnn trzeba pilnować normy dziennej jedzenia, na puszkach jest napisane ile mogą zjeść dziennie danych puszek, nie powinno się przekraczać, bo wtedy niepotrzebnie obciąża się nerki,
kociaki dostają też mięsko lub rybę z ipakitiną, ja im dodaję też gotowane warzywa i ryż lub kaszę
Maciek i Frania dostają Lotensin(zamiast fortekoru) na obniżenie ciśnienia, co do Kacperka wet nie podjął jeszcze decyzji
Maciek też ma stan stabilny, 1,5 tyg. temu dopadł go kryzys, był na kroplówkach,
Kacperek już przestał dostawać kroplówki, był 3tyg. na antybiotyku i 2x dziennie na kroplówce,
Przy tych kociakach bardzo trzeba zwracać uwagę na samopoczucie, czy są wesołe czy smutne czy za dużo nie śpią, w jakiej pozycji siedzą(czy podkulone), po tym rozpoznaję czy mocznik nie zwiększa się lub, że czas na konsultacje z wetem
trzeba pamiętać o kontroli poziomu mocznika i kreatyniny w krwi, ja robię co 3 do 6 miesięcy, lub tak jak w przypadku Kacperka było ok. 6x robione, powinnam teraz pojechać jakie wyniki po leczeniu...