no dobrze
tym niezwykłym przepisem są ciasteczka
ciasteczka które mogą być słone lub slodkie
są delikatne, ale się nie łamią a co najważniejsze rozpływają się w ustach
przypominają po upieczeniu ciasto francuskie ponieważ mają warstwy, ale bardzo prosto się je przygotowuje
smakują wyśmienicie z lekkim posmakiem serowym
niezwykłe ciasteczka seroweskładniki:
200gr sera białego nie ma znaczenia jakiego byle nie 0% (ja użyłam serka śmietankowego którego nie trzeba przeciskać przez praskę)
200gr mąki
200 gr masła/margaryny w temperaturze pokojowej
1 żółtko
żadnej soli, cukru czy proszku do pieczenie!!!z podanych składników zagniatamy ciasto - trwa to 3-4 minuty góra
podsypujemy blat lub stolnicę mąką i robimy co nam w duszy gra
można wałkować na około pół centymetra i wycinać ciasteczka w różnych kształtach
można robić wałeczki ale też nie za grube
można zrobić sód do tarty (podpiekając go przed nałożeniem farszu)
to co z nich zrobimy ograniczy tylko nasza wyobraźnia
następnie wykładamy na posmarowaną olejem blachę i pieczemy
w temp 180 C około 20 minut aż będą złotawe
po wyjęciu mamy dwie możliwości
1. posypujemy grubo cukrem pudrem
2. posypujemy mieszanka na słono - papryka słodka, ostra sól
i podajemy, ciasteczka są pyszne jeszcze ciepłe ale walorów nie tracą gdy ostygną


Smacznego
UWAGA są tak dobre że polecam mieć drugi zestaw składników pod ręką bo zostaną wchłonięte w ciągu 10 minut