Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 16, 2009 17:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Agata&Alex pisze:
shira3 pisze:Ja mam sprawdzony na ciasto zwane dewotką :mrgreen:
Krem jest właśnie na bazie kaszki manny :)

to też poproszę o przepis :mrgreen:

Nie wiem czy mi wolno wcinać się w alusiowe kotowanie ale niech tam - pośmiecę ( najwyżej mnie zbanuje :mrgreen: ).
DEWOTKA
1/2 kg mąki
1 szkl. cukru
7dag masła
2 łyzki miodu
2 łyzki mleka
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
Wsypać mąkę na stolnicę - zrobić dołek i dodać pozostałe skladniki. Wyrobić. Podzielić na 3 lub 4 części. Każdą rozwałkować, pokłuć widelcem i upiec na wysmarowanej tłuszczem blaszce na złoty kolor. Piecze się bardzo szybko. Uważać przy wyjmowaniu żeby się nie połamało.
Teraz krem:
1/2 l mleka i 3 łyżki manny ugotować.
Potrzebna jeszcze będzie:
1 kostka masła roślinnego lub dobrej margaryny
1 szkl. cukru pudru (lub mniej)
olejek migdałowy
kakaowa posypka do ciast
Utrzeć maslo z cukrem, dodawać po trochę manny (ostudzonej) i dobrze utrzeć. Przekładać masą upieczone blaty. Jeden można przełożyć kwaskowym dżemem. Na wierzch też dać masę i posypać kakaową posypką.
Trochę jest zabawy ale warto. Smacznego :D
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt paź 16, 2009 17:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

kinga w. pisze:Dziewczyny! LEJE!!
Też mi nowina :D Od poniedziałku non stop :mrgreen:
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Pt paź 16, 2009 17:37 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Dziękuję Shira, już sobie zapisałam :mrgreen:
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

Post » Pt paź 16, 2009 17:38 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

shira3 pisze:
kinga w. pisze:Dziewczyny! LEJE!!
Też mi nowina :D Od poniedziałku non stop :mrgreen:

Shira, Kindze chodziło, że jej Kłak który jest po operacji sika sam :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

Post » Pt paź 16, 2009 17:44 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

:oops: :oops: :oops:
:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Pt paź 16, 2009 17:45 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Nooo... Opad atmosferyczny to i mnie nie nowina, ale olbrzymia kałuża w kuchni to radocha po pachy! :lol: :lol:
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Pt paź 16, 2009 18:04 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

kinga w. pisze:Nooo... Opad atmosferyczny to i mnie nie nowina, ale olbrzymia kałuża w kuchni to radocha po pachy! :lol: :lol:
No to gratulacje! :)
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Pt paź 16, 2009 18:08 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Przekażę! Ominęły drania bolesne zastrzyki - w samą porę pokazał że jednak da radę. :lol:
Obrazek

kinga w.

Post » Pt paź 16, 2009 18:56 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

SZARLOTKA BRAZYLIJSKA - wersja podstawowa
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszki manny
- 1 szklanka cukru
- 1 kg startych grubo jabłek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny /najlepiej sztywnej prosto z lodówki/

Sypkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na pół. Pierwszą połowę wsypać do blaszki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia lub folią /równiutko!/ na to jabłka /równiutko ale nie uklepywać/ na to drugą połowę sypkiego /równiutko!/ całość posypać struganą margaryną. Ważne jest, żeby nie było wyższe na środku. Piec ok godziny w temp. /chyba :roll: / 180st. Upieczoną posypać cynamonem,
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pt paź 16, 2009 18:59 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

AYO pisze:SZARLOTKA BRAZYLIJSKA - wersja podstawowa
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszki manny
- 1 szklanka cukru
- 1 kg startych grubo jabłek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny /najlepiej sztywnej prosto z lodówki/

Sypkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na pół. Pierwszą połowę wsypać do blaszki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia lub folią /równiutko!/ na to jabłka /równiutko ale nie uklepywać/ na to drugą połowę sypkiego /równiutko!/ całość posypać struganą margaryną. Ważne jest, żeby nie było wyższe na środku. Piec ok godziny w temp. /chyba :roll: / 180st. Upieczoną posypać cynamonem,

MOja siarlotka! Tylko ilość warstw dowolna byle sypkie na wierzchu i 2kg jabłek i jeszcze mąka owszem, ale krupczatka. I cukier wanilinowy do tego też.
Obrazek

kinga w.

Post » Pt paź 16, 2009 19:01 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

jeszcze byście dla mnie musiały podczas przygotowania pokazowe fotki dorobić :mrgreen:
a swoja drogą to nie wychodzi mi ciasto drożdżowe - czemu ???? :cry: :cry: :cry:
próbowałam wiele razy i różne przepisy i nic :evil:
Obrazek Obrazek

sawanka1

Od: Pon paź 29, 2007 10:31

Post » Pt paź 16, 2009 19:03 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

W wersji współczesnej do jabłek można dodać drobno siekane orzechy włoskie i rodzynki a margarynę zastąpić masłem.
W tamtych czasach piekarniki nie miały termometrów więc nie wiem jak przełożyć na stopnie określenie "nie za bardzo nagrzany piekarnik i niezbyt mocny ogień" ale bez przesady - upiec się musi :D
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt paź 16, 2009 19:04 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

sawanka1 pisze:jeszcze byście dla mnie musiały podczas przygotowania pokazowe fotki dorobić :mrgreen:
pomyślimy przy następnym robieniu ;)
sawanka1 pisze: a swoja drogą to nie wychodzi mi ciasto drożdżowe
Mi też :oops:
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Pt paź 16, 2009 19:09 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Sawanka - nie powinnaś mieć miesiączki i temperatura składników powinna być wyrównana a temperatura otoczenia wyższa i żadnych gwałtownych zmian i ruchów :wink:
/pomijając oczywiście drożdże w dobrym gatunku :wink: /
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pt paź 16, 2009 19:11 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

shira3 pisze:
sawanka1 pisze:jeszcze byście dla mnie musiały podczas przygotowania pokazowe fotki dorobić :mrgreen:
pomyślimy przy następnym robieniu ;)
sawanka1 pisze: a swoja drogą to nie wychodzi mi ciasto drożdżowe
Mi też :oops:

robię ciasto drożdżowe w maszynie do pieczenia chleba :mrgreen:
jak chcę ładną formę to po wyrośnięciu w maszynie wrzucam do foremki doskonały sposób :D
maszynę można ustrzelić na allegro nawet za 50zł
tylko trzeba mieć miejsce w kuchni, a jaki chleb wychodzi wow

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

[poprzednia][następna]