scyth pisze:Co do klubu to może wybierz ten, który organizuje wystawę?
Bardzo dziwne kryterium wyboru wg mnie. Dodatkowo w tym wypadku raczej nie zadziała, bo EKKR (klub organizujący tę wystawę) wymaga (a przynajmniej kiedyś wymagał i nie słyszałam, żeby to uległo zmianie) osób wprowadzających, będących już członkami klubu.
fitjoy

Masz koteczkę z TICA. Standardy TICA i FIFe odnośnie bengali różnią się, poza tym słowo pisane słowem pisanym, a obraz, jaki siedzi w głowie sędziow z tych organizacji odnośnie idealnego kota tej rasy, różni się, mam wrażenie, jeszcze mocniej, niż to, co istnieje na piśmie.
Dlatego, jeśli pokażesz kotkę z TICA na wystawie FIFe, możesz się trochę (albo nawet bardzo) rozczarować.
Niestety, bengale nie są prostą rasą do hodowli i trzeba troszkę wiedzieć, czego się chce, zanim się człowiek zdecyduje na nie właśnie. Jeśli poważnie myślisz o ocenie swojej kotki pod kątem przydatności hodowlanej (masz do niej prawa hodowlane?), to radziłabym Ci ją zabrać na wystawę i FIFe i TICA, wysłuchać ocen sędziów z obu federacji, pooglądać inne koty z obu tych federacji i zdecydować, który typ kota bardziej Ci się podoba. I wtedy jeszcze raz przemyśleć swoje pomysły na hodowlę