Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro paź 07, 2009 21:33 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Na który post Anuk nie odpowiedziałam ? 8O
" Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś... "

Draugia

Od: Nie gru 23, 2007 1:25

Post » Śro paź 07, 2009 21:38 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Draugia pisze:A co do osób kochających zwierzęta "inaczej": przeczytajcie proszę co napisałam o zwierzątkach przeznaczonych do jedzenia i zastanówcie się co jest bardziej humanitarne...I pytanie: czy ktoś z was wybrał się tylko i wyłącznie do lasu, by pozbierać wnyki kłusowników lub wypuścić uwięzione w nich zwierzęta? Czy kiedykolwiek widząc człowieka polującego sprawdziliście czy ma na to pozwolenie?
Chyba że jesteście takimi miłośniczkami zwierząt, które przejmują się tylko pieskami i kotkami...

Na to akurat ja Ci odpowiedziałam, dość wyraźnie.
Wydaje mi się, że wybierasz do cytowania tylko wygodne fragmenty, a resztę ignorujesz.
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Śro paź 07, 2009 21:42 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

[quote="Kinya"]Tylko nie zapomnij zmyć z niej krwi, kiedy - jak piszesz - będziesz zajmować się kolejnym zwierzakiem w potrzebie; i nie wnikam już czy z powodu wrażliwości i rzeczywistej potrzeby serca, czy raczej po to żeby przed samą sobą usprawiedliwiać swój dziwny relatywizm.[/color]
Wiesz co, smieszy mnie twoje odpisywanie, na prawdę...
Tak jak już napisałam kilka razy wcześniej, traktujesz mnie jak wroga...powiedziałabym wręcz, że mnie poniżasz...a ja ani razu cię nie obraziłam...
Nie znasz mnie (nie wiem czy to źle cy dobrze tak szczerze mówiąc) i nie wiesz ile poświęciłam zwierzętom...ile lat i pracy włożyłam w pomaganie im...
I nie zaczeło się to odkąd zdałam sobie sprawę jak okrutni są ludzie hodując zwierzęta na rzeź, nie zaczęło sie odkąd przestałam nienawidzić myśliwstwa...
Zastanawiam się czy głosząc swoje morały i ciche obelgi na mój temat masz czyste sumienie? Pomogłaś tylu różnym zwierzakom nawet jak było ci to nie na rękę, nawet kiedy ryzykowałaś własne życie?
Bo może próbujesz mi wmówić twoje własne problemy? może Ty tak głośno krzyczysz na temat myśliwstwa i jak już mówiłam dużo bardziej humanitarnego zabijania zwierząt niż w rzeźni ( a mięsko ci pewnie smakuje, co?), bo rekompensujesz sobie to że nie jesteś w stanie pomóc inym zwierzakom albo masz jeszcze jakiś inny dziwniejszy problem?

Draugia

Post » Śro paź 07, 2009 21:44 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Draugia pisze:
Anuk pisze:A co w takim razie z polowaniami komercyjnymi?
Nie mają miejsca?
Chociażby do Puszczy Białowieskiej nie przyjeżdżają sobie bogaci biznesmeni i politycy postrzelać pod okiem bardziej doświadczonych kolegów zapłaciwszy im za pomoc?
Niejaki pan Cimoszewicz słynie w Białowieży ze swoich osiągnięć łowieckich: robi to w ramach selekcji osobników słabych? A może chorych?
Jeśli tak, to bardzo szlachetnie z jego strony, że poświęca swój cenny czas na służbę Matce Naturze!

No niestety, muszę Cię zmartwić...jeśli to miał być cios wymierzony we mnie...
Przy polowaniu na żubry, w większości są to na prawdę osobniki słabe lub starsze... w Białowieży znam jedynie ludzi z Instytutu Badania Ssaków, za to właśnie w Puszczy Boreckiej (o czym mało kto wie) też są żubry, i to dość sporo.
Tam polowania są przeprowadzane tyko na chore lub słabe żubry...
A propos żubrów też ciekawostka, której nie słyszałam od myśliwych (żeby nie było, że znów mam informacje tylko z jednej ręki), ponoć w Puszczy Białowieskiej i chyba też w Boreckiej (nie jestem na 100% pewna) jest ich za duzo jak na tak mały teren...i zaczynają być postrzegane przez naukowców i leśników jako szkodniki... część z nich jest przewożona do Niemiec, ale mimo wszystko czasem zostają wydawane odstrzały na żubry i to nie z inicjatywy mysliwych, którzy już chyba przywykli do żubrów pod ochroną ;) (choć nie moge byc niczego pewna :P)

A dlaczego miał być wymierzony w Ciebie? Przecież nie jesteś myśliwym...

Dlaczego starsze zwierzęta nie mogą dożyć w spokoju swoich dni?

I czy zaprzeczysz, że jest grono ludzi, którzy traktują polowania wyłącznie jako hobby i płacą za udział w takich polowaniach?
Że potem jest wielkie żarcie, suto zakrapiane, i tym panom bynajmniej nie chodzi o to, żeby jeść dziczyznę, bo jest bardziej humanitarna niż chów przemysłowy.
Nawet jeśli leśniczy, czy myśliwy wskazuje takiemu dyrektorkowi do którego osobnika ma strzelać, to ten dyrektorek płaci właśnie za przyjemność zabijania.

Gdzie tu widzisz ten wielki myśliwski etos???
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Śro paź 07, 2009 21:45 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Anuk, prześlij mi dokładnie proszę to na co Ci nie odpowiedziałam...bo się pogubiłam...
A co do odpowiadania na pewne cytaty...czy Ty odpowiadasz mi na wszystko? też wybierasz pewne rzeczy, nie sposób jest odpisac na wszystko naraz... co innego byłoby w rozmowie na żywo :roll:

Draugia

Post » Śro paź 07, 2009 21:47 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Draugia pisze:Na który post Anuk nie odpowiedziałam ? 8O

A gdzie ja coś takiego napisałam? 8O Napisałam, że odpowiadając na jej post kompletnie nie odniosłaś się do argumentów, które zmieściła. więc jeżeli ktoś ma tu problemy z rozumieniem prostych tekstów, to chyba jednak nie ja :wink:

Poza tym temat uważam za zamknięty, przestawiłaś swoje racje, udało Ci się ożywić wątek i wywołać sporą konsternację. Jeśli o to Ci chodziło - jest ok. Dalsze tego wałkowanie nie ma dla mnie większego sensu, muszę jeszcze dziś założyć wątek zwierzakowi w potrzebie.

I mam nadzieję, że kolejnym razem myśliwi wyślą tutaj lepiej przygotowanego, bardziej przekonywującego reprezentanta :wink:
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Śro paź 07, 2009 21:49 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Więc napiszę jeszcze raz
Przykro mi że spotkaliście tylko tych "złych" mysliwych...
Może to kwestia województwa, może kwestia akurat ludzi...

Każdy z myśliwych, których znam (a jest ich trochę wbrew pozorom) powie Ci, że myśliwstwo jest bardziej humanitarne i że mięso jest zdrowsze... No i oczywiście, że człowiek jest drapieżnikiem i musi jeść mięso... z czym akurat się nie zgadzam :roll:

Draugia

Post » Śro paź 07, 2009 21:52 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Jeśli jest problem z nadliczbową populacją, co za różnica kto odstrzeli zwierzęta przeznaczone do odstrzału?

Draugia

Post » Śro paź 07, 2009 21:56 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Draugia pisze:
Kinya pisze:Bo może próbujesz mi wmówić twoje własne problemy? może Ty tak głośno krzyczysz na temat myśliwstwa i jak już mówiłam dużo bardziej humanitarnego zabijania zwierząt niż w rzeźni ( a mięsko ci pewnie smakuje, co?), bo rekompensujesz sobie to że nie jesteś w stanie pomóc inym zwierzakom albo masz jeszcze jakiś inny dziwniejszy problem?

Ja też krzyczę na temat myślistwa.
A "mięsko" mi nie smakuje: jak pisałam, nie jem od 10 lat. I co w takim razie mi odpowiesz?

Naprawdę uważasz, że chów przemysłowy należy zastąpić wybijaniem saren i zajęcy?
Że alternatywą dla śmierci zwierząt w rzeźni jest wybicie wszystkiego, co żyje w lasach?

Bo jeśli przedstawiasz myślistwo jako realną alternatywę dla rzeźni, to wynikałoby z tego, że chcesz cały naród karmić dziczyzną...

Przypominam też, że to nie jest wątek polegający na licytowaniu się, kto więcej zrobił i dla jakich zwierząt. Ani na temat etyki jedzenia (było wiele wątków na ten temat)
Podstawowym problemem poruszanym w tym wątku jest zabijanie psów przez myśliwych. A przy okazji ich okrucieństwo.

A mnie się wydaje, Draugia, że do jednego worka wrzucasz złych kłusowników, a do drugiego szlachetnych myśliwych.

Nie neguję istnienia myśliwych, którzy mają jakieś zasady moralne dotyczące tej działalności. Jestem natomiast przekonana, że w szeregach ZŁ siedzi mnóstwo zwykłych drani. I dziwi mnie, że z takim zapałem bronisz całego tego środowiska.
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Śro paź 07, 2009 22:00 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Draugia pisze:Anuk, prześlij mi dokładnie proszę to na co Ci nie odpowiedziałam...bo się pogubiłam...
A co do odpowiadania na pewne cytaty...czy Ty odpowiadasz mi na wszystko? też wybierasz pewne rzeczy, nie sposób jest odpisac na wszystko naraz... co innego byłoby w rozmowie na żywo :roll:

A proszę: irytuje mnie, że przyczepiłaś się do Kinyi, że zapewne lubi mięso (skąd ta pewność?) i od razu zarzucasz jej hipokryzję.
Ja odpowiedziałam wprost, że mięsa nie jem i że dzielę z Tobą wstręt do masowego chowu, ale nie uważam, że myślistwo może być alternatywą.
I zamiast odpowiedzieć mi na ten temat, dalej wyzłośliwiasz się w stosunku do Kinyi.
Bo takie przytyki w stylu "mięsko pewnie lubisz" to moim zdaniem czyste wyzłośliwianie się i dowód na brak argumentów, chociażby wobec postawionych przeze mnie konkretnych pytań dotyczących Twojej filozofii żywieniowej.
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Śro paź 07, 2009 22:08 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Draugia pisze:

Jeśli jest problem z nadliczbową populacją, co za różnica kto odstrzeli zwierzęta przeznaczone do odstrzału?

A to, że w przeciwieństwie do myśliwego znającego las, wiedzącego coś o zwierzętach i dokarmiającego je zimą (niech już będzie, że tacy są szlachetni...) odstrzału dokonuje jakiś skrzywiony psychicznie degenerat.
Płaci kasę po to, by coś zabić. By zobaczyć jak zwierzę kona, zobaczyć krew. I poczuć się wielkim, wszechwładnym panem wszelkiego stworzenia!

To jest humanitarne? Co ten czy tamten prezesik, czy dyrektorek wie o tym lesie i o tych zwierzętach? Co wie, o zasadach "regulacji populacji" o których trąbią myśliwi?

Napiszę wyraźnie: PŁACI, żeby ZABIĆ.

Taka różnica!

A ten, kto tę kasę przyjmuje jest równie niemoralny. I nie stoi na pozycji, z której można tę działalność uzasadnić szlachetnymi pobudkami troski o przyrodę.

Naprawdę naiwnie wierzysz, że zabijane są tylko zwierzęta chore, słabe i stare?
A nie jest przypadkiem tak, że jak się zjawia nabity kasą dyrektorek z ochotą na polowanko, to i "słaby" osobnik się szybko znajdzie?

Skąd ta Twoja niezachwiana wiara w ich moralne pobudki???
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Śro paź 07, 2009 22:09 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Nie miało to atakować Ciebie Anuk, tylko pokazać Kinyi że ja równie dobrze mogę powiedzieć coś równie bezsensownego żeby tylko ją obrazić...a nie o to chyba chodzi na forum, prawda? :roll:
Nie mówię, żeby całą masową produkcję mięsa zwalić na myśliwstwo...ale każdy działa zgodznie ze swoim sumieniem... moje sumienie byłoby czystsze jakbym miała zabić zwierze jak myśliwy niż jak rzeźnik (na szczęście nigdy się to nie wydarzy :) ).
Moją wypowiedzią nie chiałam was namówić, żebyście zostały mysliwymi, czy żebyście to pokochały... tylko pokazać drugą stronę medalu, że jest coś poza tą 1 perspektywą...
Jak pisałam, ludzie są różni, przykro mi że trafiliście akurat na tych gorszych i cały was pogląd o myśliwstwie opiera się na tym...
Może dlatego napisałam co myslę, bo nie lubię generalizowania ludzi...
I tak jak Ty dziwisz się, że ja bronię "całe to towarzystwo" (choć napisałam już kilka razy o "różnych" i "złych" ludziach), tak ja się dziwię, że ty całe to towarzystwo oskarżasz...

To trochę jakbym napisała, że ogólnie to z was żadne miłośniczki kotów, tylko się pokazujecie...bo na wiele takich osób trafiłam i od nich zwierzaki zabierałam :|

Ludzie są jacy są, jedni lepsi, inni gorsi w jakichś sprawach...
A ochrona zwierząt nie polega na ratowaniu wszystkiego co się rusza, czasem niestety co za dużo to niezdrowo... (czasem żal że populacji ludzi nie można też kontrolować)

Przepraszam, jeśli to wygląda że się uchylam od niektórych tematów albo że się przyczepiam do innych, ale czasem jak wysylam post nie widzę że w międzyczasie odpisujecie...

Draugia

Post » Śro paź 07, 2009 22:16 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Jak już mówiłam, myśliwi nie zabijają tylko zwierząt chorych i słabych... to co napisałam o polowaniu "komercyjnym" dotyczyło zubrów...
Powiem tak, znam bardzo dobrze myśliwego, który właśnie jest leśniczym ds. lowiectwa i prowadzi takie polowania...Przyjeżdża do nich czasem rzeczywiście sporo osób...ale w większości są to bogaci myśliwi z zagranicy, nie jadą tylko po to żeby się pokazać, jak Cimoszewicz np, tylko żeby zapolować na coś innego i spróbować np. sarny a nie jeść ciągle reniferów czy innych. I to jest norma na całym świecie, myśliwi się "wymieniają"...ale wszyscy krzyczą tylko o polskich myśliwych...
Jak najbardziej bym też krzyczała, gdybyśmy rozmawiali o staroangielskich polowaniach ze sforą psów, które były totalnie nieetyczne...i sami myśliwi teraz to potwierdzają...

Draugia

Post » Śro paź 07, 2009 22:18 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

Anuk pisze:
Draugia pisze:Anuk, prześlij mi dokładnie proszę to na co Ci nie odpowiedziałam...bo się pogubiłam...

A proszę: irytuje mnie, że przyczepiłaś się do Kinyi, że zapewne lubi mięso (skąd ta pewność?) i od razu zarzucasz jej hipokryzję.
Ja odpowiedziałam wprost, że mięsa nie jem i że dzielę z Tobą wstręt do masowego chowu, ale nie uważam, że myślistwo może być alternatywą.
I zamiast odpowiedzieć mi na ten temat, dalej wyzłośliwiasz się w stosunku do Kinyi.
Bo takie przytyki w stylu "mięsko pewnie lubisz" to moim zdaniem czyste wyzłośliwianie się i dowód na brak argumentów, chociażby wobec postawionych przeze mnie konkretnych pytań dotyczących Twojej filozofii żywieniowej.

Anuk, szkoda czasu, wiadomo o co chodzi tej osobie i co sobą reprezentuje :roll: Ma patent na wszelką wiedzę, przysługuje jej prawo obrażania innych i pisania na ich temat nieprawdy. Widocznie nudzi się w oczekiwaniu na kolejną leśną zabawę w rzeź i postanowiła zabawić się w czcze pogaduchy, a my traktując ją poważenie i dyskutując z nią dajemy jej pożywkę do - jak to napisałaś - wyzłośliwiania się. Czysty trolling. I jak dla mnie - czarna lista.
Na wszelkich forach takie osoby traktuje się w ten sposób:
Obrazek
Proste i skuteczne :)
Ostatnio edytowano Śro paź 07, 2009 22:19 przez Kinya, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Śro paź 07, 2009 22:19 Re: Filip Łobodziński przeciw myśliwym -popierajmy go!!!!

A co do żubrów i słabych osobników zabijanych na polowaniach, są zabijane tylko konkretne osobniki, na które jest odstrzał, nie na przypadkowego osobnika z danej populacji... z racji ochrony...
Jeśli idzie o inne gatunki, mówiłam już że wiem, że nie zawsze to tak jest i rozumiem że nawet byłoby nieraz ciężko takie osobniki znaleźć... a myśliwy i tak poluje.

Draugia

[poprzednia][następna]