koconek pisze:Pcimolki, tą dyskusję już toczyliśmy, więc myślę, że nie ma sensu powtarzać od nowa.
Nie dienerwój siem.
koconek pisze:Dla mnie sprawa jest jasna: skoro jak na razie nie udało się znaleźć innej sensownej metody obnizenia poziomu sodu we krwi to będę stosować terapię zaleconą. Nie dopuszczę przecież aby poziom sodu wzrósł do takiego stopnia, że wywoła śpiączkę.
Tinko: weterynarza mam najlepszego: to pani doktor Agnieszka Neska-Suszyńska.
Nie znalazłam w tym kraju lepszego specjalisty od kocich (i psich) nerek, a sam fakt, że jako jedyna w Polsce przeprowadza przeszczepy nerek powinien mówić już sam za siebie.
Plus na miejscu pomoc poznańska weterynaryjna w prowadzeniu i kontorolowaniu terapii zalecanej przez p.doktor.
Tinka ostatnio dziwnie pisze - myśle, że zajęta jest mocno, a jednocześnie czuje się zobowiązana do pomocy. Z tego wynika pewien chaos jej stanowiska, wynikający z braku czasu do dokonania analizy. Tymniemniej stanowisko Tinki zawsze dobrze jest przemyśleć, bo jej wiedza jest znaczna i dobrze uporządkowana. Myślę, że niejednego weta zagieła by na dzień dobry.
Wszystko jest względne.
koconek pisze:Oczywiście fajnie by było, gdyby w Polsce mozna było stosować równie skuteczne preparaty, jak np. w USA. Ale niestety tak nie jest i opieramy się na tym, co jest dostępne. Np. od czasu dyskusji na temat płynów prowadzonej z Alką próbuję na wszelkie sposoby znależć żródło dostępu do Plasmalyte i co? efekt jest taki, że w wterynarii już od dłuższego czasu nie dostepny, w medycynie ludzkiej też na specjalne zamówienia ministerstwa u producentów, a teraz próbuję załatwiać przez klinikę dziecięcą, choć raczej z marnym skutkiem. W efekecie albo muszę podać kotu PWE zawierające chlorek wapnia ( Mziel: PWE ma mniej i chlorku wapnia i chlorku sodu niż Ringer, a jednocześnie najwięcej potasu), choć wapń mamy okropnie wysoki, albo pozwolić, zeby kot mi się odwodnił, bo w jego stanie samo dopajanie strzykawką już nie wystarcza.
Szukaj za granicą lub zleć wykonanie takiego płynu, jaki jest potrzebny, w lab. farmaceutycznym.