UMIERAŁAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE .. BALBINKA MA KOCHANY DS !

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro wrz 23, 2009 22:56 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

Zrobiłabym tak samo andżeliko. Podstawowa sprawa - kot który nie dłużej jeden dzień jest narażony na wielkie niebezpieczeństwo - zaczynają powoli wysiadać nerki, wątroba. To nie pies który zje cokolwiek. Kot potrafi się zagłodzić na śmierć. Dopuszczanie do sytuacji w której kot nie je jest narażaniem go na utratę życia i zdrowia. Powie to KAŻDY weterynarz. Weterynarze zalecają sucha karmę tylko z jednego powodu - z powodu karm weterynaryjnych które leczą koty z różnych dolegliwości. Taka karma jest lepsza dla kota niż tabletki ALE brak jedzenia w ogóle to najgorsze z najgorszych jeśli chodzi o koty. Sami weterynarze choć zalecają sucha karmę jeśli wiedzą że kot tej karmy nie je każą karmić tym co kot zje - choćby to był "ten straszny Whiskas". Ale kot COŚ zje i to jest najważniejsze. Dla kota jedzenie jest zbyt ważne. Ma ono wpływ na cały organizm kota i jego brak może w krótkim czasie doprowadzić do śmierci lub nieodwracalnym uszczerbku na zdrowiu. To dlatego weterynarz przy każdej chorobie pyta "CZY KOT JE?".
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro wrz 23, 2009 23:07 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

atra_cura pisze:To nie wina dzieciaków, a ich zapracowanych rodziców, prawdopodobnie biznesmenów, dzięki którym te dzieci są dziećmi niani. Szkoda słów :(

Domku, jesteś?

trafiłam tutaj przez przypadek
ale takie dzieci jak juz same umieja na dwór wychodzić to niani juz nie mają, całymi dniami graja na kompie albo wymyślają bzdury a jakie to mam akurat na przykładzie kolegi syna (synalek sąsiadów, dziecko z piekła rodem)
mam nadzieję że moje dzieci będą przywlekały takie bidy do domu a nie maltretowały je z kolegami, staram się ich tego nauczyć miedzy innymi przez adopcję a nie zakup zwierzęcia,
Oni wiedzą że Jasiek był na ulicy i uratowała go Magda, od której go mamy

monia_k pisze:
szirra pisze:No właśnie . Balbinka była bardzo chora a Andżelika miała jej dawać suchą karmę . Ehhh...........i gdzie ta miłość do kociaczków.

Dokładnie,ja mojemu kotkowi jak był w bardzo cięzkim stanie dawałam co najlepsze. Nad czym się tu zastanawiać 8O :roll:

mamy jednego kota i dwa szczury, dla gotowanego kuraka są gotowi do piekielnych myśli
kasy dużo nie mamy więc radzimy sobie jak umiemy
gotując zupę na kuraku zanim dodam przyprawy wyjmuję mięso i daję potworom, dzieci i tak by go nie zjadły bo gardzą, wolą czystą pomidonówke
jak otwieram jogurt naturalny czy śmietanę to chlasnę do misek po łyżeczce
to nie był wymóg Magdy,a le karmię moje zwierzę ta tak jak własne dzieci
suche jest u nas ciągle w misce, średniej jakosci (profilum)ale duza torba się opłaca, czasem w ramach urozmaicenia kupie małego Hillsa, raz dziennie mokre dostaje albo wspomniany kurak albo puszka,
czasem jakis smakołyk, co jakiś czas KLARA, co jakiś drugi dzień tran w kapsułkach (jedyne lekarstwo, które przyjmuje z uwielbieniem)
cholerka jak sie chce to można coś wymyślić, pokombinować, aby tanio zaradzić

bazylica

Od: Wto mar 03, 2009 0:36

Post » Śro wrz 23, 2009 23:20 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

dokładnie masz rację jeśli się bierze zwierzę do domu to trzeba go traktować jak członka rodziny, jak mam jedną w domu a jej matkę bezdomną dokarmiam w piwnicy i jedzą po równi, nie mogę tamtej wziąć do domu, ale urządziłam taki pokoik w piwnicy że niegorszy niż w domu
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Śro wrz 23, 2009 23:40 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

W odpowiedzi na falę oskarżeń bez pokrycia odpowiadam wszystkim zainteresowanym, że kociak je zarówno surowe mięso jak i suchą karmę.
Jest grzeczny i miły i doskonale przyzwyczaił się do naszych kotów i psów (aktualnie po szaleństwach z kulką śpi z psem i kotami na moim tapczanie) .
Karmienie dwa razy dziennie suchą karmą i raz dziennie surowym mięsem nie wydaje mi się znęcaniem nad zwierzęciem ani krzywdzeniem go.
Nie jestem zwolenniczką karmienia kotów wędliną z dodatkiem przypraw i konserwantów, powiedziałam, że kociak będzie dostawał surowe mięso (raz dziennie) i suchego juniora ponieważ mięsa z saszetek nie chce jeść.
Gdyby kociak źle się czuł u nas to nie brykał by półkach, wannie, bibliotece itp.
Nie wiem czemu ma służyć stwarzanie wrażenia że kotu dzieje się krzywda, ta Pani zupełnie inaczej rozmawia ze mną przez telefon a co innego pisze na Forum, widać zależy jej na stworzeniu wokół sprawy niepotrzebnego szumu i zrobienie z nas bezdusznych drani.

CoZaLudzie

Od: Wto wrz 22, 2009 21:21

Post » Śro wrz 23, 2009 23:48 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

Dodam jeszcze, że podobno decyzja aby oddać kociaka wynika z faktu, że wiele Pań wysyła
e maile aby odebrać nam kota a ponieważ płaciły na leczenie kociaka więc ta Pani czuje się tym związana.

CoZaLudzie

Post » Czw wrz 24, 2009 0:23 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

Bez względu na inne aspekty sprawy czujemy się związani daną Pani obietnicą dostarczenia pościeli i kołderek, postaram się przygotować coś w sobotę a syn zawiezie w przyszłym tygodniu, mam nadzieję że przywiezione przez nas poduchy dobrze służą kotom na Wyszyńskiego.

CoZaLudzie

Post » Czw wrz 24, 2009 7:49 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

8O no, ale co z kotką?
pani adoptująca pisze tu, że kotka się zaadaptowała, to ją odda czy nie?
Obrazek
Obrazek

kirke18

Od: Pt mar 31, 2006 10:17

Post » Czw wrz 24, 2009 8:53 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

CoZaLudzie pisze:Nie jestem zwolenniczką karmienia kotów wędliną z dodatkiem przypraw i konserwantów

Przepraszam, że się wtrącam, ale tu się muszę zgodzić.
Wędliny są pełne soli. Sól niszczy nerki i układ pokarmowy kota.

I nie uważam też, że ton wypowiedzi Pani, która adoptowała Balbinkę jest "zimny i suchy". Jest po prostu rzeczowy... Brak zdrobnień i zachwytów w poście nie oznacza braku miłości do zwierząt...
Nie staję po niczyjej stronie, to tylko taka moja obserwacja
Ostatnio edytowano Czw wrz 24, 2009 9:09 przez Bryska4, łącznie edytowano 2 razy

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Czw wrz 24, 2009 8:59 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

No, nieprzyjemnie..

Kaprys2004

Od: Śro kwi 02, 2008 15:53

Post » Czw wrz 24, 2009 9:18 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

Nikt tu nie mówi o karmieniu szynką i kiełbaską bo to wszyscy akurat wiedzą ,że nie jest za zdrowe. Chyba jest wiele innych rozwiązań. Rozważamy zmuszanie kota do suchej karmy. A cały czas powtarzam ,że koty mają rózne gusta i nie należy zmuszać do suchej karmy i zarzucać przyzwyczajanie kota do karmienia surowym mięskiem. Mój weterynarz właśnie zaleca podawanie surowego mięska. A stwierdzenie ,że kot nie bedzie rządził co bedzie jadł to nie jest zimne podejście . Może Bryska4 przeczyta całość a potem sie wypowie.

szirra

Od: Pt sie 17, 2007 22:15

Post » Czw wrz 24, 2009 9:24 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

Podobno padło takie zdanie w rozmowie telefonicznej, ale ja odnoszę się tylko i wyłącznie do wypowiedzi tej Pani na forum, bo rozmów telefonicznych osobiście nie słyszałam. Jeśli rzeczywiście padły takie słowa - ok, są nieco radykalne.
I napisałam, że jest to moje zdanie. Ty możesz mieć inne.
Ostatnio edytowano Czw wrz 24, 2009 9:30 przez Bryska4, łącznie edytowano 1 raz

Bryska4

Post » Czw wrz 24, 2009 9:30 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

[quote="CoZaLudzie"]
My mając całą grupę zwierząt nie uważamy za słuszne aby poza wyjątkowymi sytuacjami (np choroba zwierzaka wymagająca specjalnej diety) wyróżniać któregolwiek z nich, może to spowodować tylko niechęć i zazdrość pozostałych kotow w stosunku do tego "lepiej" potraktowanego.

To jest ciepla wypowiedz ?? A dlaczegop pozostałe koty maja byc zazdrosne skoro tak lubia sucha karmę ?? Ehhh....

szirra

Post » Czw wrz 24, 2009 9:32 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

Uważasz ,że opiekunka ,która wyciągnęła kociaczka z tak ciężkiego stanu i dobrowolnie oddała go tej pani bo chciała dla nie jak najlepiej będzie teraz wymyślać jakieś nieprawdziwe wypowiedzi tej pani. Zastanów się po co by to miała robic ???

szirra

Post » Czw wrz 24, 2009 9:39 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

Nie, nie uważam. Wiem, że każda opiekunka chce dla kotki jak najlepiej. Po prostu nie odnoszę się do czegoś, czego nie widziałam lub nie słyszałam osobiście. Bo nie czuję się upoważniona ani do chwalenia ani krytykowania czegoś, czego nie widziałam na własne oczy. A osobiście widziałam tylko cztery posty Pani, która wzięła Balbinkę. I jak napisałam - nie staję po niczyjej stronie, wypowiedziałam się tylko na temat tonu wypowiedzi (tonu, nie treści) tej Pani.
Ten ton uważam za rzeczowy właśnie. Nie zimny, nie ciepły, rzeczowy.
Koniec.

Bryska4

Post » Czw wrz 24, 2009 9:47 Re: UMIERAM, BO DZIECI KĄPAŁY MNIE W KAŁUŻY......

Masz rację to jest twoje subiektywne odczucie . Ja tez jestem tylko postronną osobą . Nie znam ani jednej ani drugiej pani ale wiem ,że pani Andżelika ratuje kociaczki i jest człowiekiem o wielkim sercu i nie mam powodu żeby jej nie wierzyć. A ludzie adoptujący koty są rózni i nie zawsze mówią prawdę .

szirra

[poprzednia][następna]