Moje nerkowe serduszko [']

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 21, 2009 16:41 Re: Moje nerkowe serduszko - w górę i w dół i w górę....

koconek pisze:To ja bardzo poproszę o podesłanie tego artykułu.

Podesle wieczorem (tutaj nadal jest rano) bo jestem w pracy a info mam na swoim domowym komputerze.

Zapomnialam odpowiedziec wczesniej na Twoje pytanie dlaczego uwazam, ze plyny do tej pory podawane twojej kici sa niewlasciwe.. Uwazam, ze jednoczesne stosowanie 0.9% NaCL, ktore prowadzi do hipernatremi czyli zwiekszonego stezenia sodu we krwi i stosowanie glukozy, zeby ten sod zbic jest dla mniie niezrozumiale.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Pon wrz 21, 2009 18:06 Re: Moje nerkowe serduszko - dna moczanowa????:((((

AlkaM pisze:
PcimOlki pisze:
AlkaM pisze:...Ten w butelce zawsze zawiera alkohol benzylowy, .

Nie.

Moze rzeczywiscie nie kazdy w butelce sprzedawany w Polsce zawiera alcohol, ale z pewnoscia Natrium Chloratum 0,9% roztwór do przeplukiwania go zawiera. Nie zawiera alkoholu Natrium Chloratum 0,9% roztwór do infuzji. Niestety spoatkalam sie z przypadkiem podawnia kroplowki podskorne z NaCL do przepukiwania.

Kupuję w aptece flaszkę o nazwie sól fizjologiczna. Zawiera NaCl i wodę. Nic więcej.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon wrz 21, 2009 18:14 Re: Moje nerkowe serduszko - dna moczanowa????:((((

PcimOlki pisze:Nie.

Moze rzeczywiscie nie kazdy w butelce sprzedawany w Polsce zawiera alcohol, ale z pewnoscia Natrium Chloratum 0,9% roztwór do przeplukiwania go zawiera. Nie zawiera alkoholu Natrium Chloratum 0,9% roztwór do infuzji. Niestety spoatkalam sie z przypadkiem podawnia kroplowki podskorne z NaCL do przepukiwania.[/quote]
Kupuję w aptece flaszkę o nazwie sól fizjologiczna. Zawiera NaCl i wodę. Nic więcej.[/quote]
Bo z tego co podaje Wikipedia to Sól fizjologiczna to 0,9 % roztwór chlorku sodu (łac. Natrium Chloratum) w wodzie czyli bez zadnych dodatkow czyli do infuzji.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Pon wrz 21, 2009 19:39 Re: Moje nerkowe serduszko - w górę i w dół i w górę....

Wszystkie płyny, które podaję są do infuzji dożylnej z możliwością podania podskórnie.
I mają to wyraźnie zaznaczone na opakowaniu. Ja na punkcie takich spraw jestem przeczulona.
Myślę, że większość osób, która robi samodzielnie kroplówki, również pilnie zwraca uwagę na ten fakt, no chyba, że ma się do czynienia z kompletnym ignorantem.

Alko: glukoza z NaCl to jeden roztwór - ja tego nie mieszam, kupuje gotowy. Taka kombinacja wbrew pozorom zadziałała właściwie i w stosunkowo krotkim czasie udało się zbić sód do normy. Podanie samej glukozy podskórnie byłoby zbyt obciązające.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pon wrz 21, 2009 21:07 Re: Moje nerkowe serduszko - w górę i w dół i w górę....

Właśnie o to chodzi, że nie ma soli fizjologicznej o stężeniu 4,5% bez glukozy. Przynajmniej nie trafiłem, tam gdzie pytałem.
Natomiast jest w wersji z glukozą, ale nie pamiętam ile tej glukozy tam jest.

PcimOlki

Post » Pon wrz 21, 2009 22:33 Re: Moje nerkowe serduszko - w górę i w dół i w górę....

Kroplówek z glukozą nigdy nie powinno się podawać podskórnie.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon wrz 21, 2009 23:12 Re: Moje nerkowe serduszko - kolej na nowe cuda

AlkaM pisze:
PcimOlki pisze:
AlkaM pisze:Tak gwaltowny spadek hemtokrytu to najczesciej z powodu krwawienia z ukladu pokarmowego.
Przyczyna anemi moze byc rowniez powazna infekcja bakteryjna, najczesciej u kotow z PNN jest to nerek (bakterie niejako "zeruja" na zelazie, a niedobor zelaza prowadzi do anemi). Anemia spowodowana zmniejszona produckcja Erytropoetyny przez nerki , ktorych stan sie pogarsza nie bedzie tak gwaltownie postepujaca, podobnie jak anemia z powodu niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego.

Jak więc wytłumaczyć spadek HCT z 37,1 na 22.9 w ciągu 10 dni? Oraz wzrost z 22,9 na 43,2 w ciagu dni 14.
Krwawienie wykluczone. Infekcja jest niezmiennie. Wykryto niedrożność moczowodu.

Stawialabym na blad laboratorium?? 8O

@ PcimOlki, zadzwoniłam dziś do niemieckiego Laboklinu. Takie wyniki badań hematologicznych, jakie podałeś, wskazują definitywnie na błąd laboratoryjny.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto wrz 22, 2009 12:33 Re: Moje nerkowe serduszko - w górę i w dół i w górę....

Pcimolki NaCl z glukozą Baxtera możesz dostać w roztworze 1:1 lub 2:1.
Tylko do użycia weterynaryjnego.

Proponuję też rozróżnić kroplówki z glukozy i kroplówki z roztworu NaCl z glukozą.

koconek

Post » Wto wrz 22, 2009 12:35 Re: Moje nerkowe serduszko - w górę i w dół i w górę....

Bardzo tez proszę, jezeli ktoś miał podobny problem o podanie innej metody obniżenia poziomu sodu we krwi niż iniekcja Nacl z glukozą.

koconek

Post » Wto wrz 22, 2009 13:02 Re: Moje nerkowe serduszko - w górę i w dół i w górę....

Wreszcie dostarczyli mi Azodyl. Przed chwilą. Paczka miała dotrzeć do 3dni roboczych. Za taką usługę zapłaciłam. Została dostarczona po tygodniu.
Paczka była otwierana i sprawdzana na cle w USA przed wysyłką samolotem, co zostało na paczce oznaczone wielką naklejką. Oznacza to, że przelezała w Warszawie od piątku rana tylko dlatego, że komuś się nie chciało wypełnić papierów. Przypuszczam, że przelezałaby jeszcze trochę gdyby nie użycie słów wyłudzenie, przywłaszczenie, itp. oraz kilku innych dotyczących braku profesjonalizmu oraz postraszenie ich poinformowaniem mediów.
Tak więc, jesli ktokolwiek chce jeszcze korzystać z usług tej firmy to powiem jedno i to bardzo delikatnie FEDEXOWI JUŻ PODZIĘKUJEMY.

koconek

Post » Wto wrz 22, 2009 15:25 Re: Moje nerkowe serduszko - w górę i w dół i w górę....

koconek pisze:Pcimolki NaCl z glukozą Baxtera możesz dostać w roztworze 1:1 lub 2:1.
Tylko do użycia weterynaryjnego.
...

Tak, wiem, ale nie mogę dostać 4,5% NaCl bez glukozy. Chociaż robię kroplówki 9%, a sód nawet lekko spadł.

Tinka07 pisze:@ PcimOlki, zadzwoniłam dziś do niemieckiego Laboklinu. Takie wyniki badań hematologicznych, jakie podałeś, wskazują definitywnie na błąd laboratoryjny.

Cokolwiek to nie było, obecnie jest bez znaczenia. Może premedykacja wpłynęła na te obniżone wyniki.

PcimOlki

Post » Śro wrz 23, 2009 10:02 Re: Moje nerkowe serduszko - dzieje się coś złego

Bardzo się boję.
Kicia od wczoraj bardzo niespokojna.
Nie spała całą noc, łaziła, piła dużo wody, nawet miala chwile zawieszenia.
Dzisiaj rano wymiotowała śliną z minimalną ilością kłaczków.
Teraz schowała się w tapczanie - chowa się tylko, gdy jest bardzo chora:(
Boję się, że zaczynamy znów przegrywać...

koconek

Post » Śro wrz 23, 2009 10:04 Re: Moje nerkowe serduszko - dzieje się coś złego

Ojej, trzymajcie się....
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Śro wrz 23, 2009 10:16 Re: Moje nerkowe serduszko - dzieje się coś złego

Trzymajcie sie mocno.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955