Mikołajku, brykaj szczęśliwy za TM [']
Za pozostałe kociaki mocne

Beta glukan to dobry pomysł.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
milenap pisze:Pcimolki, FeLV to nie koniecznie leukocytoza, ja mam już trzeciego białaczkowca z leukopenią. A jednego tylko do tej pory miałam z leukocytozą.
milenap pisze:Co do limfocytów, to kojarzę, ze Nocka ['] Galli miała bardzo wysoki poziom limfocytów (nie chce strzelać konkretnej liczby), organizm walczył z wirusem, którego zresztą walczył.
Co do białaczki limfatycznej, to chyba oprócz badań krwi i ich interpretacji pozostaje jedynie badanie szpiku?
...
milenap pisze:Co do limfocytów, to kojarzę, ze Nocka ['] Galli miała bardzo wysoki poziom limfocytów (nie chce strzelać konkretnej liczby), organizm walczył z wirusem, którego zresztą walczył.
PcimOlki pisze:Jego Majestat, biała jego mać, był łaskaw pięknie odpowiedzieć, w parametrach krwi, na podawanie antybiotyku. Czy w związku z tym mogę założyć, że FeLV jest raczej mało prawdopodobny?
galla pisze:PcimOlki pisze:Jego Majestat, biała jego mać, był łaskaw pięknie odpowiedzieć, w parametrach krwi, na podawanie antybiotyku. Czy w związku z tym mogę założyć, że FeLV jest raczej mało prawdopodobny?
Tak, jak Ci napisałam, wyniki badań krwi nie dadzą jednoznacznej odpowiedzi na to, czy kot ma białaczkę zakaźną czy nie, bo tak naprawdę nie ma parametrów rozmazu czy morfologii, które w 100% mogą świadczyć o tej chorobie. A to dlatego, że białaczka może mieć różny przebieg i wyniki będą odpowiadać schorzeniu, które u danego kota wystąpi. Z drugiej strony określone wartości mogą występować u kota, który białaczki nie ma. Jedyne co, to przy np. obniżonych leukocytach można bardziej podejrzewać działalność tego wirusa. Ale i tak odpowiedzi dostarczają testy.
W związku z tym nikt nie opowie Ci, czy reakcja kota na antybiotyk (również na poziomie antybiotyków) oznacza, że kot białaczki na pewno nie ma. Możliwe, że nie ma.
PcimOlki pisze:Ok, będę uparty - prawdopodobnie nie ma.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 86 gości