klatka dla chomika... przedstawiam naszego 'chomika' ;)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro wrz 09, 2009 16:43 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

dziewczyny a jakiego chomika kupic zeby sie w miare latwo oswoil? pamietam ze moje byly oswojone, bralam je na rece, nie gryzly, fajne to bylo :)

i kupic w sklepie zoo? nie znam sie na chomikach, jak mi wcisna jakis kit ze zdrowy, ze mlody, ze sie oswoi?

czy z dobrej hodowli? sa w ogole hodowle chomikow...? :oops:

mama007

Od: Czw lut 17, 2005 14:43

Post » Śro wrz 09, 2009 16:50 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

syryjskiego.młodego.
może spytaj jeszcze na forum gryzoniowym?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro wrz 09, 2009 21:01 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

mama007 napisałam do Ciebie wiadowość prywatną, odpowiedz proszę

limay

Od: Wto gru 02, 2008 16:46

Post » Śro wrz 09, 2009 22:50 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

limay pisze:mama007 napisałam do Ciebie wiadowość prywatną, odpowiedz proszę

odpisalam niedlugo po otrzymaniu wiadomosc. sprawdz skrzynke bo u mnie 'wisi' w wiadomosciach do wyslania

a w sprawie chomika podzielicie sie jakims linkiem do forum gryzoniowego fajnym ?

mama007

Post » Śro wrz 09, 2009 23:31 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

gryzonie.info :roll: ?
tam jest dziewczyna która ma rodowodowe chomiki syryjskie.
[prowadzi też hodowlę Dynamimaus]
ale na razie ich nie mnoży
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Czw wrz 10, 2009 9:51 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

Miałam kiedyś chomika syryjskiego, podrzutka. Mieszkał w dużej, wysokiej wanience do kąpania niemowląt, w celach rekreacyjnych biegał wieczorami po pokoju. Żył prawie 3 lata...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob wrz 12, 2009 21:44 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

Dżungarki są fajniejsze od Syryjków ;) I chyba jednak krócej się je oswaja, choć zależy jeszcze jakiego osobnika... Moja pierwsza chomiczka sypiała na łóżku, po kieszeniach, w rękawach, w bluzce tylko trzeba było ją miziać :wink: Nigdy nikogo nie ugryzła. Za to obecna to mała diablica :twisted:

evl

Od: Pon mar 10, 2008 15:29

Post » Sob wrz 12, 2009 21:54 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

mój dżungarek też jest małym diabełkiem, na początku miał małą klatkę ale wydawało mi się, że strasznie się w niej męczył. Potem kupiłam mu taką, większą http://www.krakvet.pl/interzoo-klatka-gryzoni-teddy-ocynk-37x25x51cm-promocyjny-kolor-kuweta-zielona-p-5651.html . Teraz to dopiero szaleje. Nic nie obgryza bo samo bieganie po niej dostatecznie go zajmuje i chyba na podgryzanie nie bardzo ma czas:)

karnaka

Od: Sob wrz 12, 2009 21:41

Post » Pon wrz 14, 2009 12:24 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

O moim chomiku moge powiedziec tyle, ze fajny chomik byl :(

kassia

Od: Pt mar 18, 2005 14:22

Post » Wto wrz 15, 2009 9:28 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

dzieki za wszystkie opinie dziewczyny. klatke na pewno chomik bedzie mial wieeeelka ;) jeszcze sie nie zdecydowalysmy ktora dokladnie, ale na pewno bedzie mial miejsce do biegania i nie bedzie sie nudzil.

a jak to jest z tymi charakterami? wszedzie czytam ze syryjki sa najlepsze dla poczatkujacych bo najlatwiej sie oswajaja. a Wy piszecie ze dzungarki? zglupialam

mama007

Post » Wto wrz 15, 2009 12:08 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

Ja miałam dżungare, bardzo szybko sie oswoiła.
Tyle, ze z takim maluchem trzeba duzo ostrozniej postepowac, niz z wypasionym syryjskim :wink:

kassia

Od: Pt mar 18, 2005 14:22

Post » Wto wrz 15, 2009 18:13 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

Według mnie syryjskie i dżungarskie oswajają się stosunkowo łatwo, w przeciwieństwie do chomików Roborowsky'ego, których tak na dobrą sprawę nie da się całkowicie oswoić. Z tym, że syryjski jest dużo łatwiejszy w obsłudze 8) bo większy- dżungarskie są malutkie, bardzo szybkie i duże prawdopodobieństwo, że czmychną :)

Co do klatki, mój chomik za bardzo z tych udziwnień nie korzysta. Zdecydowanie bardziej woli spacery po mieszkaniu (oczywiście zabezpieczamy wszystkie dziury, kontakty, szceliny etc.). Z kołowrotka do tej pory się nie nauczył korzystać, a ma już prawie rok. Musisz też pamiętać, żeby druty w klatce były ocynkowane, a nie pomalowane farbą- ryzyko zatrucia. Podobnie z elementami wystroju wnętrz :lol: , jak masz możliwość- wymień na drewniane. Akwarium stanowczo nie nadaje się dla chomika, często kupujemy je, ale z własnej wygody, bo jak ktoś napisał, chomik nie wysysypuje z niego trocin. Ale w akwarium jest zła cyrkulacja powietrza, latem duszno, zimą za zimno.

Co do zakupu- hodowli za bardzo nie ma, więc pozostaje sklep zoologiczny. Musisz tylko uważnie wybierać. Kupuj tam, gdzie chomików jest tylko kilka, wszystkie młode (malutkie), w podobnym wieku, bez oznak choroby. Unikaj sklepów, gdzie są w różnym wieku (niebezpieczeństwo chowu wsobnego) i w dużych ilościach.

Bakteria

Od: Sob mar 07, 2009 16:24

Post » Śro wrz 16, 2009 9:17 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

Można też zaadoptować małego chomusia :)

evl

Post » Śro wrz 16, 2009 13:43 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

evl pisze:Można też zaadoptować małego chomusia :)

oooo, a skad? sa adopcje chomikow? bo z tego co przegladalam fora chomicze to raczej wielkiego ruchu adopcyjnego to nie ma...

mama007

Post » Śro wrz 16, 2009 17:02 Re: klatka dla chomika, i chomik w ogole

Ja widuję od czasu do czasu na gryzoniowym. Tu jest dział o oddawaniu zwierzątek http://www.gryzonie.info/viewforum.php?f=51

Cóż, zamiast choma można też przygarnąć dwa myszoskoczki jednej płci, świetne są 8) A też z rodziny chomikowatych, no i największa ich zaleta - nie 'wonieją' tak jak chomiki ;)

evl

[poprzednia][następna]