Kastracja i sterylizacja

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Czy sterylizacja / kastracja to dobry pomysł ?

No jasne !
105
99%
Zdecydowanie nie !
1
1%

Liczba głosów : 106

Post » Nie mar 14, 2004 20:49 Kastracja i sterylizacja

Ja szczerze powiem, że jestem przeciwny tym zabiegom, ponieważ to jest nienaturalne. Wydaje mi się że lepiej dla zwierzęcia jest naturalny cykl rozrodczy.

Wypowiadajcie się co o tym myślicie :D
If life is a game, why I cannot change difficulty level eh ?

http://www.fec.prv.pl

Avadon

Od: Nie mar 14, 2004 20:42

Post » Nie mar 14, 2004 20:56 Re: Kastracja i sterylizacja

Avadon pisze:Ja szczerze powiem, że jestem przeciwny tym zabiegom, ponieważ to jest nienaturalne. Wydaje mi się że lepiej dla zwierzęcia jest naturalny cykl rozrodczy.

Wypowiadajcie się co o tym myślicie :D

:? :evil: ja tak nie myślę
Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

Post » Nie mar 14, 2004 20:57

Naturalny cykl rozrodczy? A wiec kocieta 2 - 3 razy do roku przy smiertelnosci dochodzacej do 90 %? Bo tak sie dzieje w naturze. Przezywa niewielka ilosc kociat - te naprawde najsilniejsze.
Nienaturalne sa rowniez szczepienia, karmienie czyms innym poza myszami, ptakami, owadami i drobnymi plazami. Nienaturalne ejst rowniez jakiekolwiek leczenie, odrobaczanie, udzielanie pomocy...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie mar 14, 2004 20:58

Taaak, niesamowicie naturalne i wskazane jet męczenie kotki permanentną rują, ropomaciczem, nowotworami sutka i macicy, świetnie jak co chwila będzie miała kociaki ktore w najlepszym razie zostana uspione a w najgorszym wyladuja w szambie, kapitalnie jak koty odgryzaja sobie łapy i ogony w walce o rewir, świetnie po prostu!
No i dałam sie sprowokowac choć wiem żeś podpucha :evil: :P
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Nie mar 14, 2004 20:58

Ojej, zanim zadales takie pytanie powinienes przejrzec forum ;)
A dlaczego ? Przekonasz sie, gdy odpowie Ci duzo osob ;)

Ja jestem absolutnie za kastracja.
Naturalny cykl rozrodczy nie jest dobry ani dla zwierzecia, ani dla czlowieka.

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Nie mar 14, 2004 21:23

Avadonie, kastracja i sterylizacja sa bardzo dobrym pomyslem i ze wzgledu na jakosc zycia poszczegolnych osobnikow i zapobieganie chorobom u nich (polecam portal weterynaryjny: www.vetserwis.pl) ale tez jako najlepszy sposob na zapanowanie nad nadpopulacja kotow. Koty sa wspanialymi, czujacymi istotami i ich los na ulicach, smietnikach, w piwnicach i w przepelnionych schroniskach jest zbyt tragiczny by gotowac go na dzien dzisiejszy kolejnym kocietom.
Obrazek Obrazek

Ylva

Od: Pon kwi 07, 2003 16:59

Post » Nie mar 14, 2004 21:25

Kastracja nie jest najwspanialszym z wynalazkow, ale poki co nie mamy niczego innego do dyspozycji. W tej chwili - to najlepsze wyjscie.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie mar 14, 2004 21:32

Ludzie przynajmniej teoretycznie mogą się kierować w tej materii rozumem (i czasem się kierują). U zwierząt to czysta biologia - no i mamy zastępy niechcianych kociąt. Zaopiekujesz się nimi wszystkimi??? Szukałeś kiedyś chociaż raz domu dla takiego bezdomnego czy porzuconego zwierzęcia? A widziałeś jak męczy się kotka w permanentnej rui?
Skoro narazie nie ma lepszej metody, kastracja i sterylizacja są konieczne.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie mar 14, 2004 21:39

A czy nasze udomowione zwierzeta tak naprawde zyja naturalnie?? Trzeba sobie zadac to pytanie zanim zaczniemy dyskutowac o slusznosci tych zabiegow. Moze to dla niektorych osob wyda sie dziwne,smieszne ale dlatego, ze zyja nienaturanie- nie mozemy im tej naturalnosci zapewnic- to 'naprawiamy' wyrzadzona im krzywde-tak, tak- kastrujac je.
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Nie mar 14, 2004 21:47

Nie z nami te numery, Bruner. :twisted:

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Nie mar 14, 2004 21:59

Kasia D. pisze:Nie z nami te numery, Bruner. :twisted:

:ryk: :1luvu:
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Nie mar 14, 2004 22:05

Avadon, zajrzyj sobie tutaj zeby daleko nie szukac: http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html

A co do kwestii naturalnosci... Znam ludzi, ktorzy maja takie wlasnie "naturalne" podejscie do swoich kotow, ktorych maja okolo 10. Moze nie do konca naturalne bo jednak podaja antykoncepcyjne pigulki swoim kotkom. Gdyby nie te pigulki to pewnie mieliby tych kotow znacznie wiecej, ale i tak co roku maja jakis miot, bo nie zawsze udaje im sie upilnowac rujek.

Obdarowali kocietami swoich znajomych, w tym i mnie. Swietnie! Tylko ze w ten sposob zabraklo u mnie miejsca na ewentualna adopcje jakiegos/jakichs porzuconych kotow ze schroniska. I u wielu ich znajomych. Wszystkich ich znajomych - jak ich pytalem co sie stalo z ich ostatnim miotem. A wiec dwa kotki z tego miotu zatrzymali a pozostale dwa, jak powiedzial znajomy, dokonal "pourodzeniowej aborcji". Ladna nazwa?
Obrazek

Kubusiowy

Od: Sob lut 07, 2004 13:09

Post » Nie mar 14, 2004 22:08

Dodam może, że pigułki "częściej niż nie" (brzydkie wyrażenie) powodują u kotek ciężkie choroby. Kotka moich znajomych właśnie w ten sposób zachorowała. Jeśli sądzisz, że jest z tym szczęśliwa, to raczej się mylisz. :roll:
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Nie mar 14, 2004 22:21

Avadon-czy uważasz też, że rodzenie przez kobietę dziecka co rok jest naturalne? Przecież taki jest nasz naturalny cykl biologiczny...... :twisted:

aguś

Od: Czw sty 29, 2004 20:51

Post » Nie mar 14, 2004 22:33

Zgadzam sie w całosci ze zdaniem przedpiszców.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

[następna]