eksmisja kotów na Bielanach- spółdzielnia zamyka piwnice!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 21, 2009 11:05

Tajdzi obawiam se, że to nikogo nie ruszy :(
Na szczęście dziś się okazało, że cała kocia rodzina weszła do zastawionych klatek łapek i SdZ zgodziła się kotkę z kociętami przekazać. Koty pojadą do Azylu w Konstancinie. Są 3 maluchy 6-tygodniowe z matką, wszystkie mają koci katar. Za kilka tygodni matka po sterylizacji zostanie wypuszczona.
Klatki łapki ponownie zostały rozstawione.
Książki po angielsku- pchli targ
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=155062

Obrazek Obrazek

esperanza

Od: Śro mar 23, 2005 9:53

Post » Pt sie 21, 2009 11:08

kolezanka ostatnio przyszła mi opowiedzieć, że pokazywali w TV taką cudowną akcję gdzie łapali koty i zamykali na wybiegach, ze taki fajny pomysł....
Dopiero jej wytłumaczyłam co to za fajny pomysł :evil:
Ale większość osób pewnie pomyślała jak ona :(
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pt sie 21, 2009 11:10

Ano właśnie tak ludzie myślą.
Część kotów na stałe zainstalowała się na bazarku, a kojec stoi pusty. Kilka kotów przychodzi tam na jedzenie, ale niewiele.

Obrazek Obrazek

esperanza

Post » Pt sie 21, 2009 11:11

A jakaś oficjalna skarga na działania SdZ poszła? Za potwierdzeniem odbioru? Do rzecznika praw zwierząt albo jeszcze gdzieś?

No nie wiem, co można zrobić, żeby choć w przyszłości nie mogli szkodzić zwierzętom :(

Jakiś reportaż pokazujący złą stronę takich akcji? Głośno myślę, bo mnie trafia :?
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Pt sie 21, 2009 11:29

Kicorku, coś mi się wydaje, że tam się nawet to o prokuraturę otarło, ale mogę się mylić - w razie czego niech ktoś mnie skoryguje, bo może mi się z czymś innym pomerdało.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pt sie 21, 2009 11:42

Jako stała mieszkanka Żoliborza podpisalam list mieszkańców w sprawie kotów, ale czy to cos da?....
Esperanza, duzo zebrałyscie podpisów?

malagos

Od: Pon wrz 05, 2005 20:54

Post » Pt sie 21, 2009 13:12

no ja bym to jednak oprotestowała :(
Karina nie odpowidziała mi nawet
zastanawiam się nad uderzeniem do Izy Szumielewicz z Radia Zet...
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pt sie 21, 2009 14:43

Tajdzi jeśli masz kontakt z Izą Szumilewicz, to jak najbardziej.
W poniedziałek chcemy przedstawić zastępcy burmistrza konkretne żądania:
-wstrzymania akcji w budynkach przy Broniewskiego nr 57 i 63

- ukierunkowanie dalszych działań – wydzielenie pomieszczeń w tych budynkach i w budynku nr 61

- przyjęcie zasady wydzielania pomieszczeń dla kotów w innych budynkach w gminie Bielany, gdzie zgłaszane są podobne sprawy (przykładem może być budynek przy ul. Daniłowskiego i ul. Conrada i dobra współpraca wolontariuszy z administracją osiedla i gospodarzem budynku)

- podjęcie przez Gminę działań mających na celu kontynuowanie współpracy z Towarzystwem Opieki nad Zwierzętami.

W związku z tym proszę Was o poparcie i wysyłanie przez wekend maili do burmistrza i jego zastępcy odnośnie zaprzestania prowadzonej eksmisji kotów i uświadomienia ich, jak bezsensowna jest to akcja.
Burmistrz
Zbigniew Dubiel
tel.: (+48) 022 669 10 27
e-mail: dubiel_z@poczta.bielany.waw.pl

Zastępca Burmistrza
Kacper Pietrusiński
tel.: (+48) 022 669 10 25
e-mail: pietrusinski_k@poczta.bielany.waw.pl

Obrazek Obrazek

esperanza

Post » Pt sie 21, 2009 22:09

tajdzi pisze:no ja bym to jednak oprotestowała :(
Karina nie odpowidziała mi nawet
zastanawiam się nad uderzeniem do Izy Szumielewicz z Radia Zet...

A ja dostałam wreszcie taką odpowiedź, ale nie od Kariny.

Szanowna Pani
W związku z Pani listem z dnia 23 lipca 2009 roku nadesłanym do Kancelarii Prezydenta RP uprzejmie informujemy, że został on przekazany do Urzędu Dzielnicy Warszawa Bielany z prośbą o rozpatrzenie sygnalizowanych spraw i problemów. Jak Pani zapewne wiadomo w świetle przepisów obowiązującej ustawy dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt sprawy dotyczące szeroko rozumianej opieki nad bezdomnymi zwierzętami należą do kompetencji organów samorządu gminnego.

Z poważaniem
Małgorzata Rozpondek
specjalista w Biurze Listów i Opinii Obywatelskich
Kancelarii Prezydenta RP

Rozumiem, że umyli ręce.
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Wto sie 25, 2009 8:36

A prezydent miasta?

esperanza, i co?

Kicorek

Post » Wto sie 25, 2009 9:22

Mam nadzieję, że ta cisza, która zapadła po moim wpisie nie oznacza, że nikt maila nie wysłał...
Wczoraj odbyło się spotkanie z z-cą burmistrza Kacprem Pietrusińskim.
Według słów p.Pietrusińskiego WOŚ Bielany nie ma nic wspólnego z akcją wyłapywania kotów przez SdZ. Owszem domki i kojec są własnością gminy i było planowane wyłapanie kotów z piwnic, ale SdZ gminę ubiegła :roll:
P. Pietrusiński twierdzi, że SdZ dogadała się ze Spółdzielnią i to na jej zlecenie była prowadzona akcja.
Ciekawostka:
WOŚ Bielany nie wiedziało na początku, że akcja jest prowadzona :roll:
Temat kotów przy Broniewskiego 57, 61 i 63 był podobno powodem sporów od 3 lat. Według słów p.Pietrusińskiego TOZ zobowiązał się do sterylizowania kotów i zabezpieczenia drzwi piwnic lokatorów, tak by koty nie wchodziły do nich, a mogły poruszać się po korytarzach. Ponieważ TOZ zobowiązań nie wypełnił (nie wiem niby jak miałoby zostać zabezpieczone kilkadziesiąt par drzwi i za co- moje przemyślenia) postanowiono przenieść koty do kojca.
Nie znam ustaleń między WOŚ Bielany a TOZ-em, więc nie mogę się na ten temat wypowiadać, relacjonuję jedynie słowa Z-cy burmistrza.
Według p. Pietrusińskiego na terenie Bielan funkcjonują 4 azyle z budkami.
Poprosiłam o ich listę i chcę zweryfikować, czy rzeczywiście koty w nich mieszkają. Listę dostanę na kolejnym spotkaniu, które odbędzie się za 2 tygodnie.
P.Pietrusiński obiecał wesprzeć nasz apel do bielańskich spółdzielni, by informowały WOŚ o wszelkich planowanych działaniach względem kotów wolno żyjących na ich terenach. Jest to o tyle istotne, że po akcji przy Broniewskiego każda spółdzielnia może sobie nająć SdZ i taką akcję wyłapywania przeprowadzić.
P. Pietrusiński przyznał, że najlepsze rozwiązanie dla kotów wolno żyjących w blokach jest przeznaczenie jednego pomieszczenia w piwnicy, do którego karmicielka będzie miała dostęp i w którym będzie koty karmić i po nich sprzątać. Jednak spółdzielnia twierdzi, że w blokach nr 57, 61 i 63 pomieszczeń, w których koty mogłyby zamieszkać nie ma.

Tyle tytułem streszczenia spotkania.
Wnioski?

Obrazek Obrazek

esperanza

Post » Wto sie 25, 2009 9:29

Jak na razie jeden - SdZ jest hyclem na usługach spółdzielni :roll:

A to, że spółdzielnia twierdzi, że nie ma żadnego pomieszczenia, należałoby może sprawdzić osobiście, z jakimś urzędnikiem z WOŚ?

Kicorek

Post » Wto sie 25, 2009 9:39

te pomieszczenia trzeba sprawdzic
ja mieszkam na Bielanach i od spoldzielni mam dostep do tzw pralni gdzie sa przetrzymywane koty
w moim bloku takie pralnie sa co kilka klatek
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto sie 25, 2009 9:53

z tego co pamiętam spółdzielnie mają obowiązek udostępnić wolnożyjącym kotom jakieś pomieszczenie lub otwierać okienka piwniczne? czy to ja już tak sobie interpretuję?
w każdym razie dużo gadają a nic nie robią

co można jeszcze zrobić? bo burmistrz będzie sobie gadał, a SdZ sobie wyłapie kolejne koty... :roll:
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Wto sie 25, 2009 9:58

tajdzi - nie obowiazek a zalecenie
od prezydenta
jak sie zapra to jest nieegzekwowalne

tyle ze niektorzy myslacy administratorzy wiedza ze najlepiej sie wychodzi na rozsadnej wspolpracy z rozsadnymi karmicielkami
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

[poprzednia][następna]