Mam nadzieję, że ta cisza, która zapadła po moim wpisie nie oznacza, że nikt maila nie wysłał...
Wczoraj odbyło się spotkanie z z-cą burmistrza Kacprem Pietrusińskim.
Według słów p.Pietrusińskiego WOŚ Bielany nie ma nic wspólnego z akcją wyłapywania kotów przez SdZ. Owszem domki i kojec są własnością gminy i było planowane wyłapanie kotów z piwnic, ale SdZ gminę ubiegła
P. Pietrusiński twierdzi, że SdZ dogadała się ze Spółdzielnią i to na jej zlecenie była prowadzona akcja.
Ciekawostka:
WOŚ Bielany nie wiedziało na początku, że akcja jest prowadzona
Temat kotów przy Broniewskiego 57, 61 i 63 był podobno powodem sporów od 3 lat. Według słów p.Pietrusińskiego TOZ zobowiązał się do sterylizowania kotów i zabezpieczenia drzwi piwnic lokatorów, tak by koty nie wchodziły do nich, a mogły poruszać się po korytarzach. Ponieważ TOZ zobowiązań nie wypełnił (nie wiem niby jak miałoby zostać zabezpieczone kilkadziesiąt par drzwi i za co- moje przemyślenia) postanowiono przenieść koty do kojca.
Nie znam ustaleń między WOŚ Bielany a TOZ-em, więc nie mogę się na ten temat wypowiadać, relacjonuję jedynie słowa Z-cy burmistrza.
Według p. Pietrusińskiego na terenie Bielan funkcjonują 4 azyle z budkami.
Poprosiłam o ich listę i chcę zweryfikować, czy rzeczywiście koty w nich mieszkają. Listę dostanę na kolejnym spotkaniu, które odbędzie się za 2 tygodnie.
P.Pietrusiński obiecał wesprzeć nasz apel do bielańskich spółdzielni, by informowały WOŚ o wszelkich planowanych działaniach względem kotów wolno żyjących na ich terenach. Jest to o tyle istotne, że po akcji przy Broniewskiego każda spółdzielnia może sobie nająć SdZ i taką akcję wyłapywania przeprowadzić.
P. Pietrusiński przyznał, że najlepsze rozwiązanie dla kotów wolno żyjących w blokach jest przeznaczenie jednego pomieszczenia w piwnicy, do którego karmicielka będzie miała dostęp i w którym będzie koty karmić i po nich sprzątać. Jednak spółdzielnia twierdzi, że w blokach nr 57, 61 i 63 pomieszczeń, w których koty mogłyby zamieszkać nie ma.
Tyle tytułem streszczenia spotkania.
Wnioski?