zatwardzenie u kota :///

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 11, 2007 20:32

Można też dodawać (tak jak w ludzkim przypadku) otręby. Jest też preparat o nazwie Colon C. Ktoś z forum stosował go u kota za zgoda weta i podobno efekty były bardzo dobre. Można go wymieszać z jedzonkiem. Z warzyw kotki mojej siostry (urodziły się u mnie) wcinają jeszcze gotowanego kalafiora i brokuły (uwielbiały je już jako małe berbecie) a nawet kradną gotowane ziemniaki. Niedozwolone są chyba tylko cebula i czosnek.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw sie 20, 2009 19:04

Mamy właśnie taki mały problemik. Kupa co ok. 48h malutkie bobeczki twarde i jest ich połowę mniej jak zwykle. Boję się, że coś tam może zacząć zalegać. Teraz wprowadzałam nową karmę i postanowiłam drastyczniej, nie przez tydzień ale od razu. Biegunki nie ma. Kupa bez zmian. Widzę, że można dawać Colon C. Ale jakie dawkowanie?
Próbowałam pastę odkłaczającą ale odmawia :roll:
Kot jada ostatnio głównie mokrą karmę. A mimo to kupy maleńkie.
A może martwię się niepotrzebnie?

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

Post » Czw sie 20, 2009 21:07

No właśnie chyba niepotrzebnie. Ja mam te same dylematy. Moje koty jedzą RC Sensitivity i Orijen suche a od czasu do czasu mokre Applaws, Schesirr czy Almo Nature. Zauważyłam, że kupy często są małe i dość twarde i też tak co 1,5 dnia (czasem co 24 godziny, ale to rzadziej). Czasem zdarzy się też, że są większe i bardziej miękkie. Czasem daję pastę odkłaczającą, ale częściej olej z pestek winogron, bo pasta czasem za bardzo rozmiękcza.
Wydaje mi się, że skoro kot nie wykazuje objawów zaparcia, takich jak: widoczne problemy przy wypróżnianiu, kupale jak kamienie (dosłownie), brak apetytu, wymioty czy twardy brzuch, to małymi kupkami chyba nie należy się martwić. To chyba znaczy, że pokarm jest dobrze przyswajany i nie ma dużo resztek do wydalenia? Na przykład koty na surowym mięsie robią tylko co 2 dni małe zwarte bobki, co jest oznaką wysokiej przyswajalności.
Więc staram się też tym nie martwić...

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Pt sie 21, 2009 9:57

Dokładnie tak jak pisze margo. Mam dwa futra. Jedno jest normalne (choć bardzo kudłate :wink: ) a drugie nienormalne bo alergiczne. Jedzą to samo. Kudłate robi małe twarde (dla mnie ideał :D ) bobki a rude alergiczne duże, często miękawe kupale. Cała różnica to działanie ich jelit. Kudłate jest zdrowe a rude nie przyswaja tak jak powinien przyswajać zdrowy kot. Nieduże, mało 'aromatyczne' i twarde kupale to powód do radości. Oznaczają, że zwierzak trawi i przyswaja tak jak powinien.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt sie 21, 2009 10:12

Trochę go dla własnego spokoju nafaszerowałam odkłaczaczami i dziś rano był paw z kłaków a zaraz potem kupa miękka pełna kłaków. Więc może jednak trochę się przytkał.
Twarde i zwarte robił zawsze, tylko ostatnio były maciupińkie.

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

[poprzednia]