>>Cantucci, mniam..Bazarek dla Krakusów i nie tylko

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw sie 20, 2009 11:11 >>Cantucci, mniam..Bazarek dla Krakusów i nie tylko

W lokalu fundacyjnym dla krakowskich bied przebywa kilkanaście kotów. 8 dorosłych, reszta to maluszki czekające na szczepienie. Koty , które nie cierpią na dokuczliwe choróbska, czekają aż znajdzie się dla nich przynajmniej dom tymczasowy.
Czekają i umierają z nudów :roll: Doglądamy je zwykle dwukrotnie w ciągu dnia. Dajemy jeść, czyścimy kuwety, sprzątamy, głaszczemy, wyczesujemy futra i wychodzimy. A one zostają same z tęsknotą za człowiekiem.
Od 2 miesięcy z krótką przerwą jestem u nich codziennie i ciągle kombinuję, jakby im ożywić samotność. Wymyśliłam tunele, które są świetną zabawką dla futerek. Potrzebne są aż 3 :? bo mamy 3 pomieszczenia, a nie wolno żadnego wyróżniać :)
Nie stać mnie na taki wydatek z własnej kieszeni, ale może wspólnymi siłami uda się...?
Pokażę potem zdjęcia szczęśliwych kotów w tunelach :D

Robię całkiem niezłe cantucci :) Klasyczne z migdałami, czasem z orzechami laskowymi, innym razem waniliowe z migdałami i białą czekoladą. Uwielbiam je do kawy zwłaszcza. Zwykle za jednym razem produkuję nieco ponad 60 sztuk. Schowane w słoju, czy puszce mogą stać długo. Nigdy nie stoją dłużej niż tydzień, znikają błyskawicznie :D

Obrazek Obrazek

Tak o cantucci pisze Agnieszka Kręglicka:

"Niespiesznie sięgam po małe ciasteczko, sucharek z kawałkami migdałów. W pierwszej chwili jest lekko twardy, ale zaraz okazuje się niewiarygodnie kruchy. Niezbyt słodki, delikatnie pachnący cytryną.
Cantucci, czasem pieszczotliwie zdrabniane na cantuccini - wspomnienia z Toskanii. Obok kieliszek wina o bursztynowym kolorze. Vin santo to trunek luksusowy. Późno zbierane i selekcjonowane winogrona trebbiano i malvasia rozkładane są na matach i przez ponad dwa miesiące suszone do wielkości rodzynek. Sok w nich skoncentrowany niesie najintensywniejszy smak, jaki mogą dać owoce. Moszcz trafia do małych drewnianych beczek, tam fermentuje i przez kilka lat dojrzewa. Powstaje słodkie wino o przebogatym aromacie, wyraźne i pełne smaku. Mały łyk wypełnia usta karmelową słodyczą z lekkim posmakiem goryczki, orzechów i suszonych owoców. Długo po połknięciu smak zostaje na podniebieniu.
W Toskanii podają na deser vin santo razem z cantucci. Namawiają, by maczać sucharek w winie. Być może gdy sucharek jest za twardy, a wino mniej udane, ten ruch jest uzasadniony. Gdy święte wino jest najwyższej klasy, nie pozwoliłabym sobie na profanowanie go okruchami na dnie kieliszka. Ani nie pozbawiałabym chrupkości cantucci."

To mój pierwszy bazarek ciasteczkowy i stąd ograniczenie do krakowskiego regionu. Cantucci są wprawdzie twarde, ale pewnie musiałabym je przesyłać paczką ostrożną, co zwiększy koszty przesyłki do 13zł.
Jeśli jednak będą chętni podjąć ryzyko i kupić cantucci w worku :wink: to wyślę je nawet do Świnoujścia :D
2 sztuki cantucii w Costa Coffee kosztują prawie 6zł. Moje są bez konserwantów, na jajach kur z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu 8)

Oferuję 20 sztuk cantucci o klasycznym smaku, czyli z migdałami.
Cena 15zł, odbiór osobisty.

Zapraszam!

:D

Zamawiający:
1.Cammi
2.anna09
3.lutra
4.gosikbaum
5.eski
Ostatnio edytowano Pt sie 21, 2009 7:14 przez mjs, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek

mjs

Od: Pon kwi 03, 2006 17:46

Post » Czw sie 20, 2009 12:16

Moje Ci One!!!
Dam 20 za dwadzieścia - albo proszę wskazać tunel, który moge za nie wymienić :-)

Cammi

Od: Sob lip 21, 2007 23:34

Post » Czw sie 20, 2009 12:28

Cammi pisze:Moje Ci One!!!
Dam 20 za dwadzieścia - albo proszę wskazać tunel, który moge za nie wymienić :-)

Dzięki, Cammi :1luvu:
Będziemy składać złotóweczki, bo marzą mi się takie tunele dla dorosłych
http://www.krakvet.pl/trixie-tunel-kota ... -3791.html
a dla maluszków wystarczy krótszy, 50cm.
Poczekamy z wypiekiem na więcej zamówień, ok? jak nie będzie to i tak się nie zmarnują :lol:
Obrazek

mjs

Post » Czw sie 20, 2009 12:38

Ja też daję 20 zł za 20. Znam już ich smak i mogę potwierdzić, że są pyszne :D
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Czw sie 20, 2009 12:42

Idem, lubię do kawy, a tunele będą gitara.
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Czw sie 20, 2009 12:44

A gdyby kupić dla maluchów takie nie kocie tylko jak dla królika?

średnica 18cm, długość 130 cena 21,99 - nie za długie dla maluchów? Można by po drodze zrobić dziurę lub przeciąć i dwa z jednego :-)

na allegro takie znalazłam :-)

Obrazek

Cammi

Od: Sob lip 21, 2007 23:34

Post » Czw sie 20, 2009 12:50

Dziewczyny kochane! Obrazek

No to już na jedno pieczenie chętnych mamy :D
Czy proponujecie jakiś konkretny termin wypieku, czy zbieramy dalej chętnych?
Obrazek

mjs

Post » Czw sie 20, 2009 12:52

Cammi pisze:A gdyby kupić dla maluchów takie nie kocie tylko jak dla królika?

średnica 18cm, długość 130 cena 21,99 - nie za długie dla maluchów? Można by po drodze zrobić dziurę lub przeciąć i dwa z jednego :-)

na allegro takie znalazłam :-)

Obrazek

Tunel rewelacyjny! Sprawdzę w jakimś sklepie zoo czy tunele dla królisiów są wzmacniane tak jak dla kotów, bo jak tam wpadnie tabun kociaków to rozszarpią na strzępy :lol:
Obrazek

mjs

Post » Czw sie 20, 2009 12:55

Mamy jeden tunel i 1/3 drugiego!!!
Obrazek

mjs

Post » Czw sie 20, 2009 13:54

ja poprosze 20 za 20:)
tylko prosze mi przypominac ze trzeba zapłacić bo mam skleroze:) a dla kociaków moze coś takiego?? sama mam, sa fajnie szeleszczące i mocne, i usztywniane
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70109412

gosikbaum

Od: Pt sty 30, 2009 21:43

Post » Czw sie 20, 2009 17:58

gosikbaum pisze:ja poprosze 20 za 20:)
tylko prosze mi przypominac ze trzeba zapłacić bo mam skleroze:) a dla kociaków moze coś takiego?? sama mam, sa fajnie szeleszczące i mocne, i usztywniane
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70109412

Dziękuję, Kochana :1luvu: Wrzuć mi, proszę, na pw swój adres.

Tunele rewelacyjne, mogłabym kupić po 2 do każdego pokoju! Niestety nie są dostępne w Krakowie, ale to nie problem, poprosi się kogoś z innego miasta :)
Obrazek

mjs

Post » Czw sie 20, 2009 19:13

moge kupic jak bede w ikea, ale nie wiem czy bedę do niedzieli w sklepie a w pon wyjeżdżam, wiec jesli jest ktoś kto moze wczesniej to ok, a jesli nie to prosze pisac smiało:) kupię i wyślę:)

gosikbaum

Od: Pt sty 30, 2009 21:43

Post » Czw sie 20, 2009 19:16

gosikbaum pisze:moge kupic jak bede w ikea, ale nie wiem czy bedę do niedzieli w sklepie a w pon wyjeżdżam, wiec jesli jest ktoś kto moze wczesniej to ok, a jesli nie to prosze pisac smiało:) kupię i wyślę:)

Świetnie, dzięki :D Mój TŻ wybiera się do Katowic, ale gdyby tam nie dotarł lub gdybym nie znalazła nikogo wcześniej to napiszę.
Obrazek

mjs

Post » Pt sie 21, 2009 6:04

O matko, ale mi narobiliscie smaka o poranku na te pysznosci :) Jestem z Poznania i gotowa jestem zaryzykowac. Niech będą i w worku, byle by były. Proszę o porcyjkę

eski

Od: Sob lip 25, 2009 13:29

Post » Pt sie 21, 2009 6:26

eski pisze:O matko, ale mi narobiliscie smaka o poranku na te pysznosci :) Jestem z Poznania i gotowa jestem zaryzykowac. Niech będą i w worku, byle by były. Proszę o porcyjkę

Bardzo dziękuję :D
Proszę o adres na pw.
Obrazek

mjs

[następna]