odklejenie łożyska :(

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob sie 08, 2009 14:01 odklejenie łożyska :(

Bokserka moich rodziców, cudowny psiak, była szczenna. Oczywiście wszyscy zachodzili w głowę jak to możliwe bo była ostro pilnowana. No ale psie głowy są pełne pomysłów przy cieczce... Myśleliśmy że to urojona ciąża nawet, ale parę dni temu wyraźnie kopały maluchy. Zaczęła się akcja porodowa, ale suczka nie oszczeniła się. Od razu weterynarz, który stwierdził że to ciąża urojona, podał jej tabletki uspokajające. Dwa dni później zaczęła zielonym płynem plamić. Diagnoza ropomacicza, usg i okazało się że są jednak dwa szczeniaki, żadna ropomacicza :cry:
Wet stwierdził (już inny) że odkleiło się łożysko. Teraz będzie cesarka, pytanie czy przeżyje bo ma 8 lat. Denerwują mnie weterynarze niektórzy. Dokładnie czegoś nie sprawdzą a potem... Najlepiej mieć wiedzę we wszystkim i mówić na wizycie jakie badania powinni zrobić :(

Macie doświadczenia w podawaniu narkozy waszym psiakom po 8 roku życia?
Obrazek Obrazek

CarboMania

Od: Pt cze 19, 2009 12:16

Post » Sob sie 08, 2009 16:45

Moja sunia miała 7 lat, zwlekaliśmy ...bo wet kiedyś stwierdził, że ma słabe serce i narkoza może ją zabić. Narkozę przeszła dobrze, miała ją dawkowaną. Zrób suce badanie krwi, żeby ocenić stan. wet by tego uniknął, gdyby zrobił jej USG. Martwe płody w macicy doprowadzą do zatrucia. Ale martwe płody powinny być widoczne na USG, jeśli wet nie zrobił, to znowu gdybanie. Dobrze, gdyby została osłuchana pod kątem kardiologicznym. Suka znajomych miała usuwany guz, miał około 11 lat. Nie było problemów.
Pies powinien być oddany wybudzony z narkozy.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Nie sie 09, 2009 0:23

dzięki za odpowiedź. Już jest suczka w domu. Były 3 szczeniaki, nie była w stanie się oszczenić, tak maleństwa były ułożone. Mam nadzieję że dojdzie do siebie.
Obrazek Obrazek

CarboMania

Od: Pt cze 19, 2009 12:16