Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Jana pisze:Jeżeli mieszkańcy wierzą, że Sdż wykona to, co obieca - obiecajcie im zajęcie się problemem kotów w piwnicach. Wygląda na to, że Wam uwierzą (czy może wierzą tylko wtedy, kiedy robi się to, czego życzy sobie wspólnota, bez oglądania się na dobro kotów?).
zbyszek gruda pisze:Szanowni Państwo,
na wstępie bardzo przepraszam, że się rozchorowałem i byłem nieobecny - naprawde to sie nie powinno wydarzyć.
Przepraszam także że ostatnio nasza organizacja miała bardzo powazna interwencję - wprawdzie uratowalismy rannego psa - nie kota - zatem nic mnie nie usprawidliwia.
zbyszek gruda pisze:Szanowni Państwo, nie jestem zawodowym rzecznikiem - lecz wolontariuszem, zapewniam także, że z dziennikarzami mam bardzo dobry kontakt - oni nie ukrywaja się pod nickami i najczęściej dzwonią lub piszą na adres poczty elektronicznej. Zaproponowałem to także użytkownikom forum.
zbyszek gruda pisze:Pani Marylo - dziękuję za porady przesłane na maila - są cennne i napewno nam pomogą. Co do kramu - no cóż kiepski jestem i dziękuję za konstruktywna krytykę.
Skoro Państwo wydali juz już swoja opinię - raz jeszcze wyjasniam - SdZ na prosbe spółdzielni podjęła się wyłapania kotów z piwnic i przeniesienia ich do miejsca które Państwo nazywacie gettem.
Dysponujemy ogromna ilościa fotografii i dokumentacji oraz wypowiedzi mieszkańców - ktore stanowia dokumentacje problemu. Kocie odchody i smród w piwnicy jest niewyobrażalny - zatem aby uniknąć dalszego trucia kotów przenosimy je do wskazanego miejsca.
zbyszek gruda pisze: Jak wspomnialem obecnie nie mamy miejsca aby wsyterylizować i wykastrować wszystkie koty (nasza dotacja dotyczy także takich zabiegów na psach!!!!!!!!! - co wyjasniałem ale jak zawsze zostało pominięte). TOZ w kwietniu br zobowiązał sie do przeprowadzenia zabiegów - i jakoś efektów nie widać - ale przeciez sa organizacje złe i wybitne.
NIKT nie chce się wyzbyć kotów z tego terenu a jedynie z piwnic. Klucz do furtki otrzymała Pani Karmicielka - która raz mówi że nam pomoże aby za chwilę zmienić zdanie.
Jeżeli SdZ jest taka zła to czemu wydaje karmę dla karmicieli kotów - w każdy poniedziałek (obecnie wstrzymalismy akcję z uwagi na brak karmy) czy my jestesmy wyłącznie źli?????
zbyszek gruda pisze:...
Jeżeli we wskazanym miejscy będzie jedynie wystawiana karma - a nie po całym osiedlu - to dlaczego zakładacie Państwo, że bedzie wyłącznie źle???
Raz jeszcze podkreślam - SdZ podjęła sie pomocy w celu pomocy kotom ...
ps. i dodam że rzecznik danej firmy, organizxacji, stowarzyszenia - nie ma obowiązku rozmawiania z kazdym dziennikarzem. Jednak czym innym jest kultura osobista
PcimOlki pisze:zbyszek gruda pisze:Szanowni Państwo,
na wstępie bardzo przepraszam, że się rozchorowałem i byłem nieobecny - naprawde to sie nie powinno wydarzyć.
Przepraszam także że ostatnio nasza organizacja miała bardzo powazna interwencję - wprawdzie uratowalismy rannego psa - nie kota - zatem nic mnie nie usprawidliwia.
zbyszek gruda pisze:Szanowni Państwo, nie jestem zawodowym rzecznikiem - lecz wolontariuszem, zapewniam także, że z dziennikarzami mam bardzo dobry kontakt - oni nie ukrywaja się pod nickami i najczęściej dzwonią lub piszą na adres poczty elektronicznej. Zaproponowałem to także użytkownikom forum.
galla pisze:zbyszek gruda pisze:Szanowni Państwo, nie jestem zawodowym rzecznikiem - lecz wolontariuszem, zapewniam także, że z dziennikarzami mam bardzo dobry kontakt - oni nie ukrywaja się pod nickami i najczęściej dzwonią lub piszą na adres poczty elektronicznej. Zaproponowałem to także użytkownikom forum.
Szanowny Panie Zbyszku.
W odróżnieniu od dziennikarzy i Pana - w większości przypadków my reprezentujemy siebie i swoje prywatne poglądy. Jeśli jest inaczej - jest to zaznaczane.
Natomiast Pan jest przedstawicielem Straży dla Zwierząt, nieważne - amatorem czy profesjonalistą. I reprezentuje Pan tę organizacje, a to co Pan mówi, jest oficjalnym stanowiskiem SdZ, jeśli podpisuje się Pan jako rzecznik.
Tak samo dziennikarze reprezentują swoich pracodawców, nie siebie.
I dlatego i Pan, i dziennikarze macie obowiązek podawać swoje dane do wiadomości publicznej.
Osoby prywatne - nie. Mogą, owszem. Ale nie muszą.
A teraz ad rem.
Pisał Pan, że nie jesteście w stanie pilnować tego miejsca 24 godziny na dobę.
Zatem chciałabym się dowiedzieć, jak macie zamiar zapewnić kotom bezpieczeństwo?
teren jest ogrodzony i w sąsiedztwie Straży miejskiej - czy inne takie miejsca jak te jednej z fundacji - maja monitoring?
Poza tym - ja rozumiem, że mieszkańcom przeszkadzają koty, smród, brud itp. Nie im pierwszym, nie ostatnim.
Jednak nie jestem w stanie zrozumieć, jak organizacja reprezentująca interesy zwierząt i stojąca na ich straży mogła poprzeć rozwiązanie nie tylko sprzeczne z naturą kotów, ale również będące dla nich realnym zagrożeniem? Ja wiem, że w piwnicach też było dla nich niebezpiecznie. Ale uważacie, że teraz będzie lepiej? Jak będą jak na widelcu? Bez możliwości ucieczki!
I, powtórzę pytanie którejś z osób - co z kociakami, które tam się urodzą, skoro nie ma środków na wykastrowanie tych kotów?
T.Wypych pisze:No to może inaczej. Dla ułatwienia zadania panu Zbyszkowi, a także dla uniknięcia zacietrzewienia, ataków itp. złych zjawisk towarzyszących dyskusji, proponuję wypełnienie formularza:
1. Celem działań SdZ była ochrona zwierząt.
2. Konkretna sytuacja polegała na tym, że: ...
3. Zamierzony przez SdZ stan docelowy polegać miał na tym, że: ...
4. W tym celu SdZ podjęła środki polegające na tym, że ...
5. Skutkiem podjętych działań było to, że: ...
6 W związku z powyższym akcja SdZ musi być uznana za celową i udaną.
zbyszek gruda pisze:Szanowni Państwo, nie jestem zawodowym rzecznikiem - lecz wolontariuszem
Jana pisze:T.Wypych pisze:No to może inaczej. Dla ułatwienia zadania panu Zbyszkowi, a także dla uniknięcia zacietrzewienia, ataków itp. złych zjawisk towarzyszących dyskusji, proponuję wypełnienie formularza:
Panie Zbyszku, to może jako rzecznik prasowy SdZ przedstawi Pan oficjalne stanowisko odnosząc się do powyższej listy?
zbyszek gruda pisze:Jana pisze:T.Wypych pisze:No to może inaczej. Dla ułatwienia zadania panu Zbyszkowi, a także dla uniknięcia zacietrzewienia, ataków itp. złych zjawisk towarzyszących dyskusji, proponuję wypełnienie formularza:
Panie Zbyszku, to może jako rzecznik prasowy SdZ przedstawi Pan oficjalne stanowisko odnosząc się do powyższej listy?
Oczywiście - a czy moge jutro?
a czy moge poprosić o odpowiedzi na moje pytania?
Jana pisze:zbyszek gruda pisze:Jana pisze:T.Wypych pisze:No to może inaczej. Dla ułatwienia zadania panu Zbyszkowi, a także dla uniknięcia zacietrzewienia, ataków itp. złych zjawisk towarzyszących dyskusji, proponuję wypełnienie formularza:
Oczywiście - a czy moge jutro?
a czy moge poprosić o odpowiedzi na moje pytania?
Jasne![]()
Pana pytania - a które?
Bo jeżeli chodzi o konkrety i dlaczego uważamy, że ta akcja jest niekorzystna dla kotów, w tym wątku padły już wszystkie argumenty.
zbyszek gruda pisze:Mieszkańcom nie przeszkadzaja koty ale ich bytowanie w piwnicy!!! pisałem o tym wiele razy
zbyszek gruda pisze:a jakie mozliwości maja koty uwięzione w piwnicy? gdzie uciekną?
zbyszek gruda pisze:nie nie ma środków - ale nie mamy miejsca na pielęgnacje pooperacyjną - pieniadze jak trzeba to pożyczymy!!!
Prosze czytać co piszę - przypomina to farsę naprawdę
zbyszek gruda pisze:Chcemy wystąpic do spółdzielni o pomoc finansowa dla sterylizacji - gdyz zakupilismy siano dla krów i koni - 8 ton - 2600 PLN i pewnie znowu zabraknie na czynsz lub telelefony...
zbyszek gruda pisze:Nasza organizacja chce wysterylizować i wykastrować wszystkie koty z Broniewskiego - niestety poza pieniędzmi mamy problemy lokalowe i obecnie przebywa u nas 12 kotów (po sterylizacji, koty wolnobytujące) i nie mamy dodatkowych klatek dla kociaków.
Jana pisze:T.Wypych pisze:Jana pisze:Zadzwoniłam do SdZ, rozmawiałam z rzecznikiem prasowym.
Jeśli chodzi o sterylki, przyznano, że to świetny pomysł, ale SdZ czeka na dofinansowanie - wystąpili o to do miasta (dodatkowe fundusze).
SdZ dostała niedawno na sterylizację 63.000 zł, do końca roku, czyli niemal tyle samo co Koteria (66.555). Ale pewnie szybko poszły sterylizacje i już wszystko wydali.
Kiedy o to zapytałam odpowiedziano mi, że SdZ sterylizuje całe masy kotów i na te kilkanaście kotów z Broniewskiego już nie mają środków
Użytkownicy przeglądający ten dział: Magda_lena, natka123 i 103 gości