Karma Profilum

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 24, 2009 23:49

Witam ponownie mam nadzieję że ktoś odpowie mi na moje nurtujące pytania,
:oops:
Zacznę od tego, że sucha karma się powoli kończy :roll:
I znów się zaczęły dylematy co kupić :wink:
Mam dwa koty do zaopatrzenia w jedzonko ale niestety są tak różne ,że jedna karma do nich nie pasuje 8)
Chcę do nich dobrać karmę najodpowiedniejszą i oczywiście w cenie :)
Pierwszy kot kocur ma przeszło rok jest wykastrowany po ojcu ,,syberyjczyku" mama europejska . Jest dość sporym kotem ma 5,7kg .Pomimo, że jest wykastrowany nie tyje jest w sam raz (dworek robi swoje):) Jadł dotychczas bosha sanebelle light ale nie jestem za tym żeby dawać stale jedną karmę.Zobaczyłam, że pojawił się nowy produkt boscha sanebelle Grande i bardzo mnie zaciekawił bo mój kot jest masywny i duży . Zniechęca mnie jedno bo znalazłam na któryś z aukcji skład i podali, że mięso jest tam 20% wydaje mi się dość mało :roll: i nie wiem czy w wszystkich produktach boscha tak jest i czy tak może być. :?: Myślę jeszcze nad royal canin ale kompletnie nie wiem jaką do niego dopasować.

Drugi kot to kotka(mojej babci) po matce egzotycznej ociec europ
Ona ma prawie 5 lat niedawno dopiero została wysterylizowana
bardzo przytyła po sterylizacji nie ma tak dużo ruchu jak Pet. Jadła też boscha Sanebelle light a przedtem świństwa.Jednak tu myślę nad boschem bo tańszy tylko który a może inna karma o dobrym składzie i dla kotów skłonnych do nadwagi?

Aanka

Od: Pt sie 29, 2008 20:06

Post » Sob lip 25, 2009 11:57

Podrzucę bo dość późno pisałam :oops:

Aanka

Post » Sob lip 25, 2009 12:33

A co z karmami, które są do każdego wieku, np Orijen, Taste of the Wild lub Chicken Soup? Nie zawierają zbóż i mają dużą zawartość mięsa.

margo22

Od: Pt wrz 08, 2006 16:37

Post » Sob lip 25, 2009 12:37

margo22 pisze:A co z karmami, które są do każdego wieku, np Orijen, Taste of the Wild lub Chicken Soup? Nie zawierają zbóż i mają dużą zawartość mięsa.

ja karmię Orijenem i jestem zadowolona (Orijen + mięcho i różnego rodzaju dodatki). Kot w naturze je ciągle tak samo, niezależnie od wieku. Dlatego stwierdziłam, że te karmy są jak najbardziej ok (TOTWu się doczekać nie mogę, ale zbyt szybko go nie będzie mój koto miał)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Sob lip 25, 2009 14:37

A czy to prawda że koty jedząc np orijena nie jedzą jej tyle co by jadły innej karmy ? Szybciej są zaspokojone w tym sensie?

Aanka

Post » Sob lip 25, 2009 16:37

Aanka pisze:A czy to prawda że koty jedząc np orijena nie jedzą jej tyle co by jadły innej karmy ? Szybciej są zaspokojone w tym sensie?

zauważ dawkowanie.
Orijen ma mniejsze niż np Profilum Chicken
W wypadku mojego kota, różnica w dawkowaniu wynosi do 30g na dobę... ;)
A kot jedząc Orijena nie chodzi głodny ;)
więc, może jest lepiej przyswajalna?
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Sob lip 25, 2009 16:44

Porównam Orijena z innymi karmami (Royal Canin, Sanabelle).

2,5 kg worek Orijena 6 ryb wystarcza mojemu koty na 7 tygodni.
2 kg worek RC i Sanabelle wystarcza na 4 tygodnie.

Karmienie Orijenem jest tańsze jak RC :D

P.S. kot waży 5,5 kg, więc dawkowanie jest większe jak przeciętnego kota ;)

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

Post » Nie lip 26, 2009 22:32

W takim razie jestem przekonana i będziemy testować orijena :D
Mam nadzieję że efekty będą znakomite dziękuję serdecznie za pomoc.
Niech nasze koty będą zdrowe!!! :D

Aanka

Post » Wto kwi 06, 2010 10:52 Re: Karma Profilum

Witam kupiłam mojemu kotkowi karmę Profilum i odkąd ją je to ma takie rozwolnienie, że szkoda gadać. Tylko nie jestem pewna czy to tylko od karmy bo dostał też szyneczkę na święta:) i czekam jeszcze do jutra jak mu nie przejdzie to muszę iść do weterynarza bo szkoda kota.

Aasiulkaa

Od: Nie kwi 04, 2010 23:52

Post » Śro kwi 07, 2010 7:45 Re: Karma Profilum

karma profilum powoli jest wycofywana z rynku. zmienily sie priorytety firmy w kozuszkach.
problem czy dobra czy nie sam zniknie 8)
IKE
Świat jest taki, jaki myślisz, że jest.

boni

Od: Nie wrz 24, 2006 21:02

Post » Śro kwi 07, 2010 11:59 Re: Karma Profilum

A zastanawiałam sie po czym Ratulek ma rozwolnienie. Od dawna je, a raczej uwielbia profilum. I nie przyszło mi do głowy, że przyczyną może być nowo otwarta paczka. Kurcze, a to jego przysmak. :cry: Potrafił wygryżć dziurę w torbie i podjadać.
Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść
głęboko w serce. Potem je łamią. Ale ile warte byłoby życie bez nich...

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Od: Sob lut 24, 2007 17:42

Post » Czw maja 27, 2010 19:14 Re: Karma Profilum

Witam, a dlaczego ta karma jest wycofywana z rynku? Własnie też zauważyłam że coraz trudniej ją dostać. Praktycznie w ogóle nie idzie już dostać tej karmy w wersji dla kotów po kastracji, jedynie zwykłą "Adult". To jedyna karma która ma dobry skład, jest smaczna i przede wszystkim TANIA! Gdybym miałą kupować Royala, Eukanube czy Hill'sa to bym poszła z torbami. Paczka 1,5kg kosztuje ok. 30zł i wg mnie jest to tanizna w porównaniu z Royalem (200g za 20zł). Nie mówiąc o tym że kupuję ją też kociętom które mam na DT. Bardzo mnie ta informacja zaniepokoiła, czy mam już robić zapasy i szykować na nie miejsce w piwnicy??? Co do samej karmy, to moja kotka ją uwielbia i wszystkie moje tymczaski też. Zupełnie nie mam pomysłu co miałąbym kupować w zastępstwie tej karmy (żeby była to karma w miarę dobrej jakości i w podobnej cenie za podobną gramaturę).

Lottie

Od: Wto lip 28, 2009 10:37

[poprzednia]