aga9955 pisze:Podanie krwi pomogloby na jakis czas, przynajmniej daloby czas na dokladna diagnostyke.
Dokładnie
Jeśli są wskazania do podania krwi, to przy prawidłowym podaniu nie powinna zaszkodzić, a daje czas i szansę.
Hemoliza, zgodnie z moją wiedzą, nie jest chorobą samą w sobie - jak już pisałam - tylko objawem innych chorób, np. białaczki zakaźnej, hemobartonelli, FIPa, chorób autoimmunologicznych i innych. Ale do zdiagnozowania chorób autoimmunologicznych droga jest daleka, tego nie zrobi się w godzinę raczej, bo trzeba wiele innych rzeczy wykluczyć.
I owszem, jeśli hemoliza ma miejsce, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że nowa krew też zostanie rozwalona. Ale wtedy jest co niszczyć i trwa to na ogół jakiś czas, w którym można diagnozować dalej, albo podać odpowiednie leki, jeśli diagnoza już jest.
Bez podania krwi w wyniku hemolizy niszczone są te resztki erytrocytów, które zostały - tak najprościej pisząc.
Bardzo intensywna hemoliza zachodzi np. przy hemobartonellozie. Antybiotyki podawane na tę chorobę działają dopiero po jakimś czasie, więc niepodanie krwi może oznaczać, że choroba zniszczy krew, zanim zadziała antybiotyk. A transfuzje dają czas antybiotykowi na zadziałanie, podnosząc parametry krwi. Jeśli choroba jest bardzo zaawansowana i agresywna, kot może dostać i kilka transfuzji, zanim wreszcie antybiotyk zadziała.
Ale przypomniała mi się własnie jedna rzecz - kiedyś jedna z forumowiczek z Krakowa miała kotkę z białaczka zakaźną i anemią. Kotka kwalifikowała się do przetoczenia. Forumowiczka rozmawiała z kilkoma klinikami w Krakowie i wszystkie odradzały transfuzję. Może to taka moda w Krakowie i okolicach jest, żeby transfuzji nie robić? Dla porównania kot mojej mamy miał 3 albo 4 transfuzje. Żaden wet nie odradzał, a wręcz przeciwnie - skoro podjęliśmy decyzję o walce, transfuzje były koniecznością. Aga też dawała swojej kici kilka transfuzji. Erin też nikt przetoczenie nie odradzał i nie odmawiał. Może to dodatkowo specyfika regionu? Że przy białaczce nie ma sensu dawać krwi?
U Dudusia hemoglobina niższa, co jest niedobre, ale jednak pozostałe wyniki podobne do poprzednich. RBC było jakoś około 1,99 mln, HCT 13,4%, z tego co pamiętam. To, że te wartości nie spadły jakoś drastycznie, to jednak niezła wiadomość, mimo że wyniki ogólnie są kiepściutkie