Oj!
Nie wiedzialam, ze Animonda carny jest nie dobra =(
Z watku Kocie ABC [size=7][warto przejrzec!]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=27018
a w szczegolnosci tej strony:
http://leo.wsinf.edu.pl/~klimek/rokcafe/karmy_polecane/
wyczytalam, ze mokra Animonda jest polecana dla malych kociat, ale faktycznie animonda carny byla polecana tylko dla doroslych.

[/size]
Warto rzucic okiem np. na wyzej wspomnianym kocim ABC jakie kocie jedzenie jest dobre. Ale glowna rada jaka ja bym miala to taka zeby kotom diete urozmaicac, zeby sie nauczyly jesc rozne rodzaje pokarmu.
Mnie sie to nie udalo: 2 koty mieszkajace ze mna generalnie nie interesuja sie swiezym miesem, bardzo wybrzydzaja jezeli chodzi o puszki [mam wrazenie, ze im gorszej jakosci tym bardziej im smakuje], na szczescie niezmiennie od ponad roku chetnie jedza suchego Hillsa. Za to 2 koty mieszkajace z moimi rodzicami lepszej karmy czasem nawet nie tkna, a gorsza wcinaja chetnie -- ale one na szczescie lubia swieze mieso, gotowana rybe i takie tam.
Ale tez nie mozna przesadzac z czestymi zmianami jedzenia, bo male zoladki sa delikatne.
A jezeli chodzi o problem z limitem kotow... tez mialam problem p.t. "jak to AŻ DWA koty???"
na szczescie skuteczna okazala sie taktyka nie rozmawiania o tym zbyt duzo a jak juz to utrzymywania, ze oczywiscie musza byc dwa, jak mozna wziac jednego kota, zawsze mialy byc dwa przeciez...
Nie wiem czy pomoze uswiadomienie, ze kot jezeli jest sam to w ciagu dnia czuje sie samotny, wiecej drapie i potencjalnie niszczy, bardziej moze molestowac swoich duzych, gdy ci wreszcie wroca do domu. Dwa koty sa duzo szczesliwsze, lepiej sie rozwijaja, mniej niszcza bo zajmuja sie bardziej soba niz meblami w utrzymaniu wbrew pozorom nie potrzebuja dwa razy wiecej
[wieksza konkurencja do jedzenia, to mniej sie marnuje, zabawek nawet mniej potrzeba, a np. transporter jezeli jest duzy moze spokojnie pomiescic oba koty -- ja nadal uzywam tylko jednego transportera [choc musze przyznac, ze za to gdy dwa ruszajace sie koty znajda sie w srodku, to ledwo jestem w stanie ten transporter podniesc]
Co by tu jeszcze dodac...
Powodzenia