Hospicjum'Jeszcze i jeszcze'(3). Convenia. Proszę o pomoc!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw cze 18, 2009 9:39

A jak zrobię wiązanki z całych gałązek i powieszę w altance to będzie dobrze (nie barzdo mam czas obskubywać liście bo działka po tych deszczach strasznie mi zarosła.

Agn może zauważyłaś czy dziurawiec już kwitnie, bo muszę wyruszyć gdzieś w teren na poszukiwania i przez tę pogodę nie wiem czy już czy jeszcze za wcześnie
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Czw cze 18, 2009 9:44

Amika6 pisze:A jak zrobię wiązanki z całych gałązek i powieszę w altance to będzie dobrze (nie barzdo mam czas obskubywać liście bo działka po tych deszczach strasznie mi zarosła.

Nie skubać. Wysuszyć w cieniu. I przysłać. :D :D :D

Amika6 pisze:Agn może zauważyłaś czy dziurawiec już kwitnie, bo muszę wyruszyć gdzieś w teren na poszukiwania i przez tę pogodę nie wiem czy już czy jeszcze za wcześnie

Ma pąki, ale nie kwitnie jeszcze. Jeśli będzie słońce i ciepło, to najwyżej tydzień i będzie pięknie kwitł.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw cze 18, 2009 9:48

Agn pisze:
Amika6 pisze:Agn może zauważyłaś czy dziurawiec już kwitnie, bo muszę wyruszyć gdzieś w teren na poszukiwania i przez tę pogodę nie wiem czy już czy jeszcze za wcześnie

Ma pąki, ale nie kwitnie jeszcze. Jeśli będzie słońce i ciepło, to najwyżej tydzień i będzie pięknie kwitł.

Dzięki, z kwiatów dziurawca i oleju(oliwy) robi się bardzo dobry lek na rany pooparzeniowe i inne trudno gojace się
Obrazek

Amika6

Post » Czw cze 18, 2009 10:19

Agn pisze:Teraz czekamy na kolejna kupę Hopi. Czekamy też aż się wreszcie zagoi.

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: Za kolejną kupę Hopi i gojenie :lol:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw cze 18, 2009 10:52

Amika6 pisze:
Agn pisze:

Dzięki, z kwiatów dziurawca i oleju(oliwy) robi się bardzo dobry lek na rany pooparzeniowe i inne trudno gojace się

a jak się robi, tyko zalewa, czy trzeba podgrzać?
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Czw cze 18, 2009 11:36

Zaglądamy, pozdrawiamy,
ciągle w niedoczasie jesteśmy.... :roll:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw cze 18, 2009 11:43

kristinbb pisze:Zaglądamy, pozdrawiamy,
ciągle w niedoczasie jesteśmy.... :roll:

Cześć, Krysiu. :D :D

Agn

Post » Czw cze 18, 2009 11:52

ruru pisze:
Amika6 pisze:
Agn pisze:

a jak się robi, tyko zalewa, czy trzeba podgrzać?

Zalewa i stawia na słońcu aż dojrzeje
tu jest opis http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=42 ... ca#4203516

Możecie spytać Czia o opinię - leczyła nim poparzoną Czesię z tego wątku
Obrazek

Amika6

Post » Czw cze 18, 2009 11:57

Amika, skopiowałam sobie, żeby nie zgubić:

Amika6 pisze:Podaję tutaj przepis, może jeszcze kogoś zainteresuje

Olejek z kwiatu dziurawca.

Rozwinięte, świeże kwiaty dziurawca ułożyć dość ciasno w słoiczku. Jak największą ilość, ale ugniatać delikatnie. Zalać olejem lub oliwą (ja używam „kujawskiego") tak by je tylko przykryć. Zakręcić słoik i postawić w dobrze nasłonecznionym miejscu.
Po 2-3 tygodniach olej nabierze czerwonej barwy i jest gotowy do zlewania (u stosowania). Kwiaty też odciskam na gęstym plastikowym sitku, bo każda kropelka jest cenna. Drobinkami pyłku można się nie przejmować, i tak opadną na dno. Przechowywać w szklanym pojemniku w chłodnym zacienionym miejscu (lodówka na dole będzie w sam raz).
Tak przechowywany nie zjełczeje i nie straci swoich leczniczych wartości przez wiele lat.

Stosuje się go do leczenia oparzeń (nawet tych bardzo głębokich) , otarć i wszelkich trudno gojących się ran.
Należy nakładać na rany tak często jak tylko zauważy się, że nie jest nawilżona. Najlepiej jeśli rana może być odkryta, ale można nasączać nim przewiewne (np. gazowe) opatrunki, wtedy rana jest stale nawilżana i opatrunek nie przyklei się do rany.
Jeszcze ważna uwaga. W trakcie leczenia (i jeszcze jakiś czas potem) smarowane miejsca należy osłaniać przed słońcem, bo mogą wybarwić się na brązowo. W szczególności dotyczy to twarzy, dekoltu i rąk.

Kwiatu trzeba sporo, a że są małe (średnica ok. 1,5 cm), więc nazbieranie większej ilości jest bardzo czasochłonne, no i nie łatwo trafić na właściwy ugorek (daleko od szosy). Ja przynoszę do domu całe gałązki, robię z nich bukiety i stawiam w słonecznych miejscach. Potem tylko codziennie ścinam świeżo otwarte kwiaty, dokładam do słoiczków i uzupełniam olej.

Muszę popędzić te kwiaty - przydałoby mi się dla Hopi...

Agn

Post » Czw cze 18, 2009 12:11

To wybarwianie trochę trwa.
Ale puki co mogę Ci trochę wysłać, dostałam (a właściwie to oddała mi to co jej sama dałam :wink: ) słoiczek od koleżanki dla mojej siostrzenicy i nie wysłałam im wszystkiego.
Jak chcesz to podaj adres na PW
Obrazek

Amika6

Post » Czw cze 18, 2009 12:22

suuuper, dzisiaj szukam ładnego dziurawca :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Czw cze 18, 2009 12:29

Agn pisze:Amika, skopiowałam sobie, żeby nie zgubić:

Amika6 pisze:Podaję tutaj przepis, może jeszcze kogoś zainteresuje

Olejek z kwiatu dziurawca.

Rozwinięte, świeże kwiaty dziurawca ułożyć dość ciasno w słoiczku. Jak największą ilość, ale ugniatać delikatnie. Zalać olejem lub oliwą (ja używam „kujawskiego") tak by je tylko przykryć. Zakręcić słoik i postawić w dobrze nasłonecznionym miejscu.
Po 2-3 tygodniach olej nabierze czerwonej barwy i jest gotowy do zlewania (u stosowania). Kwiaty też odciskam na gęstym plastikowym sitku, bo każda kropelka jest cenna. Drobinkami pyłku można się nie przejmować, i tak opadną na dno. Przechowywać w szklanym pojemniku w chłodnym zacienionym miejscu (lodówka na dole będzie w sam raz).
Tak przechowywany nie zjełczeje i nie straci swoich leczniczych wartości przez wiele lat.

Stosuje się go do leczenia oparzeń (nawet tych bardzo głębokich) , otarć i wszelkich trudno gojących się ran.
Należy nakładać na rany tak często jak tylko zauważy się, że nie jest nawilżona. Najlepiej jeśli rana może być odkryta, ale można nasączać nim przewiewne (np. gazowe) opatrunki, wtedy rana jest stale nawilżana i opatrunek nie przyklei się do rany.
Jeszcze ważna uwaga. W trakcie leczenia (i jeszcze jakiś czas potem) smarowane miejsca należy osłaniać przed słońcem, bo mogą wybarwić się na brązowo. W szczególności dotyczy to twarzy, dekoltu i rąk.

Kwiatu trzeba sporo, a że są małe (średnica ok. 1,5 cm), więc nazbieranie większej ilości jest bardzo czasochłonne, no i nie łatwo trafić na właściwy ugorek (daleko od szosy). Ja przynoszę do domu całe gałązki, robię z nich bukiety i stawiam w słonecznych miejscach. Potem tylko codziennie ścinam świeżo otwarte kwiaty, dokładam do słoiczków i uzupełniam olej.

Muszę popędzić te kwiaty - przydałoby mi się dla Hopi...

Niezłe babki-zielarki jesteście. :D Podziwiam. U mnie dziurawca od metra.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw cze 18, 2009 13:55

Agn a u mnie byś nie chciała pokrzyw pozbierać? Oset też mam dorodny 8)
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Czw cze 18, 2009 15:26

Agnieszko, uśmiechnij się :lol:

Poznajesz ten słodki pyszczek?

Obrazek

To dla ułatwienia :lol:

Obrazek

Kliknij w miniaturki :lol:

Kciuki i pazurki trzymamy cały czas :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw cze 18, 2009 16:47

:lol: :lol:

Znalazłam zastosowanie dla durnej rury od gazu, która idzie pod sufitem `po wierzchu`.
Obrazek

To tylko część zbiorów.

A teraz czekamy na wizytę Toszy. :D :D

Agn

[poprzednia][następna]