Nordstjerna pisze:A ja się doszukałam. Po rozpakowaniu drapak ujawnił wadę fabryczną: kraj produkcji. Made in China.

No i mamy tajemnicę niskiej ceny.
Od trzech tygodni mamy ten model:
http://armarkt.republika.pl/ac7701s.html
Mam ten sam model jakieś 2 lata. Nie śmierdział, jest baaardzo stabilny, nie znalazłam drapaka z większą podstawą. Po drążkach Rysia wspina się jak po drzewie (od podłogi aż do karniszy) i nic się nie chwieje.
Na dole miejsce się przydaje, bo koty dzięki temu mogą drapać stojąc. Słupki się nie chwieją (fakt jeden ten na który zachodzi drabinka ostatnio się obruszał, ale wystarczyło dokręcić śrubę-20 sekund i ok)
Zabawek było kilka, nie rozwaliły się, jedynie gumki zostały przegryzione;) Drabinka? -bardzo przydatna w naszym przypadku, szczególnie jak kicia była mała. Na górnych pólkach 2 koty (4 + 5 kg) mieszczą się.
Fakt ładniej by wyglądał gdyby plusz był też w środku budek, ale to szczegół.
Ogólnie jest zrobiony z wytrzymałego misia, nie zauważyłam do tej pory żadnych rozdarć, sizal na słupkach też jak na tak intensywne używanie dobrze się trzyma i nie kruszy. Widziałam, ze zmienił się teraz przedstawiciel tej firmy w Polsce, więc myślę, że nawet jakby się chciało jeden zmienić to nie było by problemu.
Dostałam o ile pamiętam certyfikat, że materiały nie są szkodliwe dla kotów.
Znajoma ma inny model i też zachwala.
Zdziwiła mnie ta kiepska opinia, może faktycznie trafiła Ci się jakaś podróbka, albo trefny egzemplarz....nie mogę ręczyć za sprzedawców z allegro, ale ja tam kupiłam i nic nie mogę zarzucić.