Re: Moje kocistosci - wpadka

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro maja 27, 2009 18:36

Ale się porobiło... :( :( :(
Najpierw, to dzień po odnalezieniu Amiego, w czwartek, zorientowaliśmy się, ze jednego kota w domu nie widać - Łupiny... Panika, poszukiwanie po katach... Nie ma, wpadła jak kamień w wodę :(
Odnalazłam ją w żywopłocie na podwórku. Było trochę pogoni, bo była spanikowana, trochę skakania przez płot (szacowna pani w średnim wieku, jak zaczynają mnie określać, ale przez dwa metry siatki dałam rady przeleźć), a kotka odespała dwie godziny w kanapie i już była cała w skowronkach, czy est coś w miseczce.
Musiała się w zamieszaniu związanym z psem wymknąć komuś między nogami... :oops: :oops: :oops:
Ufff...

Po drugie, znalazłam wreszcie weta-specjalistę od spraw nerkowych. Poszłam z Hipolitem, zrobiliśmy wreszcie konkretne badania i... jak na razie wygląda na to, że nerki nie zagęszczają moczu. Jutro wet obejrzy jeszcze najświeższe wyniki i zadecyduje, czy nawadniamy, czym nawadniamy i ile. I jakie leki włączamy do tego.

A przy tej okazji zrobiłam też badanie krwi Miki. Ot tak, przekrojowo, bo zaczęłam się obawiać, czy to nie anemia, i...
:crying: :crying: :crying:
Jest kiepsko. Mocznik ponad 30 przy górnej granicy 11, kreatynina - 668 gdy granica jest 224... Hematokryt za to poniżej normy :crying:
Co się dzieje :?:
Miki jest kotem domowym, całe życie była domowa, bo do schroniska trafiła oddana przez poprzednich właścicieli. Dwa lata temu brała udział w programie badań nerek, wyniki miała świetne. Puszysta, tłuściutka pieszczocha...
Czy to reakcja na fakt, ze w domu pojawił się Hipolit? A może to przez kamień na zębach? Odkryliśmy, że ma paskudny, a teraz wiem już, że nie może mieć czyszczonego pyszczka :( Podłamałam się...

Z dobrych rzeczy jest to, że Ami już prawie nie sika w domu. Wytrzymuje prawie trzy godziny między jednym siu a drugim. Żeby tylko jeszcze zrozumiał, że to się robi tylko na dworze...
A drugą dobrą rzeczą jest to, że wreszcie zamknęli nam płot - Ami może spokojnie pobiegać :)
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Śro maja 27, 2009 21:25

Trzymam kciuki za Miki. Mocno :ok:
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Śro maja 27, 2009 22:01

dzięki
Miki jest kotem, którego zawdzięczam kontaktom z miau - imię nadano jej w schronisku, skąd ją wyciągałam jako bardzo nieufny i agresywny tymczas...

Siean

Post » Czw maja 28, 2009 21:55

Pogadałam z lekarzem.
Hipolit na razie będzie na lekach - Ipakitine, Lotensin, a z kroplówkami dajemy sobie spokój. Wyniki, choć nieszczególne, to jednak po tygodniu bez nawadniania czy płukania miał lepsze niż wcześniej z podawaniem płynów. Ot, ciekawostka.
Tyle, że nie ma mowy o narkozie i kastracji... :strach: :strach: :strach:

Miki płuczemy przez tydzień. Potem zobaczymy, co wyjdzie z badań - czy ten wysoki mocznik to efekt problemów z zębami, czy też nerki są w kłopocie.
I znów - nie ma mowy o narkozie i ściągnięciu kamienia :strach: :strach: :strach:

Siean

Post » Czw maja 28, 2009 22:04

Wspolczuje :(
Plucze Kokiego juz 2 tyg a mocznik i tak 159 :(

Trzymam kciuki za kociaste :ok:

Izabela

Od: Nie cze 08, 2003 20:33

Post » Pt maja 29, 2009 17:49

Dzięki :)
Dziś kociaste miały swoje comiesięczne święto - w wielkim garze na suche pokazało się dno i pańcia zamówiła dostawę. Zawsze jest to okazja do połasowania, pozaglądania, poprzeszkadzania, gdy Duża upycha po różnych zakamarkach te wszystkie puszki, pudełka, paczki... A jak jeszcze przesypuje suche z toreb do gara, to dopiero jest zabawa :D
W tym miesiącu mamy w daniu bazowym mieszankę: Purinę w trzech smakach z dwoma smakami Profilum... Garnek mieści 18 kg i powinno, zaznaczam ;) powinno wystarczyć do następnego miesiąca.

A przy okazji dostałam zabawkę - materiałowy tunel :) Zobaczymy, jak się będzie spisywać :)

Siean

Post » Sob maja 30, 2009 11:59

Witamy i mocno kciuki trzymamy!
Powodzenia kociaki! :ok:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob cze 06, 2009 21:31

Nie jest dobrze :(
Miki wyniki ma kiepskie - mocznik w środę był ponad dwukrotnie przekroczony, kreatynina 2,5 raza. Mocz ma niski ciężar właściwy - nerki nie zagęszczają. I jeszcze krew jest na granicy anemii :(
Miki nie chce jeść.

Dziś wet zasugerował mi rozważenie eutanazji :placz: bo według niego dalsze leczenie podchodzi już pod uporczywą terapię.
Odpowiedziałam,że jak na razie, to niemożliwe. Nie uśpię kota, który prawie nie schodzi z kolan i prócz braku apetytu nie żadnych zewnętrznych objawów choroby.

Na razie nawadniamy, w niewielkich ilościach, bez Lotensinu i Furosemidu. I podajemy rozwodnionego gerberka z Ipakitine.

Siean

Post » Sob cze 06, 2009 21:37

Karm na sile. To jeszcze nie koniec. Zreszta komu ja to pisze.....wiesz najlepiej. Spokojnie. Macie jeszcze czas.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Sob cze 06, 2009 21:48

Karmię.
I to dla mnie oczywiste, że to jeszcze nie koniec. Nie tak szybko.
Ale podłamana jestem...

Siean

Post » Sob cze 06, 2009 21:51

Siean pisze:Karmię.
I to dla mnie oczywiste, że to jeszcze nie koniec. Nie tak szybko.
Ale podłamana jestem...

wiem....ale walczcie. My walczymy caly czas. Czasem jest lepiej czasem gorzej. Ale do konca dopoki kiciak nie cierpi to walka trwa.

Trzymam kciuki
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Sob cze 06, 2009 22:02

Siean trzymam mocne za Mikiego :ok:

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Sob cze 06, 2009 22:15

Za Miki. To koteczka ;)
Ale fakt, wszyscy mylą ją z kocurkiem.