Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
e-dita pisze:chodzi o podatek od darowizny
wpłaty podlegają opodatkowaniu, jeżeli ta sama osoba wpłaci w określonym czasie jakąś tam kwotę i to nie jednorazowo - jak mowie nie znam szczegółów.
Ta kwestia była już poruszana wcześniej i wszystko było wtedy ok , z zastrzeżeniem trzymania ręki na pulsie.
Jayin pisze:z tego co mi się przypomina - to jednorazowa kwota darowizny od tej samej osoby, lub kilka darowizn mniejszych od jednej osoby w jakimś czasie - nie mogła przekroczyć podanej w ustawie kwoty (poniżej której darowizny zwolnione są z podatku). a kwota ta to było chyba coś ok. 9 000 zł?... nie pamiętam dokładnie. ale wydaje mi się, że na pewno kilka tysięcy zł.
Witamy Sabinko i Dziekujemy.U nas pada i mokro a ja siadam ze zdrowiem.Tak że kciuki i życzenia bardzo na czasieSabinka pisze:Hejka!
Kutnowskie kociaki pozdrawiają szczecińskie futerka. Życzymi Ci Izo dużo zdrówka i dobrej pogody.
U nas chłodno, wietrznie, ale przynajmniej mało pada.
NOT pisze:e-dita pisze:chodzi o podatek od darowizny
wpłaty podlegają opodatkowaniu, jeżeli ta sama osoba wpłaci w określonym czasie jakąś tam kwotę i to nie jednorazowo - jak mowie nie znam szczegółów.
Ta kwestia była już poruszana wcześniej i wszystko było wtedy ok , z zastrzeżeniem trzymania ręki na pulsie.
Pomyślałam sobie, że właściwie nie ma nad czym się zastanawiać.
Przecież nikt nie wpłaca ogromnych sum.
Co za różnica, czy ktoś wpłaca regularnie po 20 czy 40 lub 60zl, a ktoś inny sporadycznie wpłaci 50 czy 100zl.
Trzeba tylko dowiedzieć się, jak wysoki jest limit powyżej którego należy zapłacić podatek od darowizny.
Myślę, że nikt z osób wspierających finansowo koty pod opieką p.Izy nie przekracza kwotę, by p.Iza musiała zapłacić ten podatek.
Piekne Dzięki Megana. Dobrze ze zaglądaszMegana pisze:Stokrotko,
bądź grzeczną kotką,
daj się złapać!
To mi się mądra kicia trafiła do adopcji, eh.
Izo, czasem trzeba podjąć trudną decyzję, współczuję![]()
Nie daj się złamać, koło fortuny wciąż w ruchu.
Pozdrawiam ciepło.
iza71koty pisze:...
Myślę ze sporadyczne kwoty nie muszą być brane pod uwagę. Bo jest to darowizna jednorazowa lub powiedzmy co jakiś czas.I z pewnością w ciagu 5 lat nie uzbiera sie z tego kwota 4902 zł.Piszę oczywiście od jednej Osoby.
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510, Phantom2004, puszatek, WilliamGreva i 47 gości