Bombilla i reszta - PUMCI JUŻ NIE MA

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 24, 2009 9:56

mb pisze:
Kasia gotowa do spania (wczoraj wieczór)
Obrazek
- i co, zawinęłaś się jakoś wokół Burej Piękności? :lol:

Buraki mają coś takiego w "twarzy", że bydzą respekt :lol:
Miłej niedzieli :)

EwKo

Od: Śro paź 19, 2005 21:52

Post » Nie maja 24, 2009 20:00

EwKo pisze: i co, zawinęłaś się jakoś wokół Burej Piękności? :lol:

Tak 8)
Wypracowałam już sposoby spania na brzeżku poduszki i pod rożkiem kołdry :lol:

Miniony tydzień miałam jakiś zabiegany i męczący. W pracy zimno, na zewnątrz - ciepło i burzowo, a zmienna pogoda skutecznie uniemożliwiała ścięcie trawy, co dodatkowo wprawiało mnie w stan podwyższonej nerwowości :lol:
Wreszcie wczoraj dorwałam się do urządzenia strzygącego i wystrzygłam za jednym zamachem cały ogródek. Trawa sięgała już do kolan, a chwasty - jeszcze wyżej.
Następnie, z rozpędu, wysprzątałam to miejsce na rogu budynku, które wreszcie w tym roku zostanie naprawione. Rozmawiałam o tym z administratorem budynku, który powiedział mi, że zostanie to wyremontowane na koszt wspólnoty, przy okazji remontu tarasów na trzecim piętrze. Dobrze, że o tym pomyślałam, zanim przyszedł to obejrzeć. Ostatnio ogarnął mnie jakiś marazm i nie chciało mi się tego robić, chociaż aż czułam się chora, myśląc o tym miejscu. W sumie wygarnęłam stamtąd cztery worki mokrego żwiru i piachu z domieszką ziemi, cementu i jeszcze jakieś zaprawy. Dobrze, że było to namoczone przez ostatnie deszcze, bo na sucho nie dałoby się tego usunąć. Pod osłoną nocy wytargałam te worki do śmietnika :twisted: :lol:

A we czwartek byłyśmy - ja, Kasia i Kropcia - u weta, aby się zaszczepić (tylko Kasia i Kropcia :lol: ).
Podróż była dość przykra, bo Kropcia, która wcześniej nigdy tak się nie zachowywała, płakała głośno i aż dostawała takich spazmów, jak Bisia :(
Kasia natomiast była ponura i wściekła, aż jej się oczy świeciły zielono.
Na szczęście nie czekałyśmy długo, szczepienia to też tylko chwilka i można było wrócić do domu. Przy okazji poprosiłam weta, żeby zajrzał Kasi do uszka, które co jakiś czas drapie, ale okazało się, że w uszku nic nie ma i że to pewnie nerwowe. Jednak po powrocie do domu wyczyściłam jej uszka wacikiem z kremem, żeby jej tam w środku nawilżyć i natłuścić, bo sama nerwowość, jako wyjaśnienie, to dla mnie za mało. Dotychczas nie robiłam tego zbyt często, bo Kasia nienawidzi wszelkich zabiegów.
Niestety Kasia znowu ma zaczerwienione dziąsła w paru miejscach :( Za miesiąc mamy sie z tym pokazać i wtedy pojedziemy razem z Bisią, żeby zrobić hurtowe badanie krwi.
Dzisiaj znowu Kasi zaczęły łzawić oczka :( Od śmierci Mrusi (nie wiem, czy to ma związek, ale tak jest) Kasia zrobiła się wyjątkowo wrażliwa - byle co - i już ma nawrót kataru :(

A poza tym, to przeżyłam u weta spore rozczarowanie. Otóż chwaliłam się niedawno, że Kasia i Kropcia, żywiące się karmą Orijen, mają takie piękne i smukłe figury. Tymczasem na wadze u weta Kropci wybiło 4,05 kg, a Kasi - 4,30 kg :lol: Jednak myślę, że to raczej masa mięśniowa niż tłuszczyk :lol:

No i na koniec kilka nowych zdjęć weekendowych (niezbyt ładnych, bo robionych komórką, z lenistwa :oops: ):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Nie maja 24, 2009 21:06

To widzę, że miałaś pracowity tydzień, ale jaka przyjemność z patrzenia na to co sie zdołało zrobić. :wink:
Ja tylko w tym tygodniu ukwieciłam balkon. :D Z wetem też spokój, no chyba że pojadę z Molisią na kontrolę ucha do CoolCaty.

Mam nadzieję, że te łzawiące oczka u Kasi to takie przejściowa dolegliwość jak u mojej Niuni, u której skończyło się łzawienie po podaniu Virbagenu.
Z katarem też mam spokój u Mietka( aloes pewno zrobił swoje, muszę znowu kupić butlę) może Kasi byś te kropelki spróbowała dawać, myślę, że by nie zaszkodziło.

Czy Kasia i Kropcia według Ciebie mają za dużo tłuszczyku?
Jak dla mnie to jest niedowaga, :lol: ale ta waga dla wetów jest wprost idealna. :wink:

A zdjęcia są bardzo ładne i nie wiem dlaczego myślisz inaczej. :roll:
Chyba pierwszy raz widzę trzy kotki razem na łóżku u Ciebie?

Pozdrawiam serdecznie Ciebie a dziewczynkom przesyłam głaski. :D
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Pon maja 25, 2009 8:04

kasia86 pisze:Z katarem też mam spokój u Mietka( aloes pewno zrobił swoje, muszę znowu kupić butlę) może Kasi byś te kropelki spróbowała dawać, myślę, że by nie zaszkodziło.

A jak dawkować te kropelki :?:

kasia86 pisze:Czy Kasia i Kropcia według Ciebie mają za dużo tłuszczyku?
Jak dla mnie to jest niedowaga, :lol: ale ta waga dla wetów jest wprost idealna. :wink:

No, cóż... Ostatnio mówiłam już do Kropci: "och, ty moja biedna chudzino! a co to się dzieje, że taka jesteś szczuplutka?" :oops:
A Kasię starałam się dokarmiać, to znaczy ciągle podsuwałam jej miseczki pod nos, bo wydawało mi się, że od jakiegoś czasu mniej je :oops:

kasia86 pisze:A zdjęcia są bardzo ładne i nie wiem dlaczego myślisz inaczej. :roll:
Chyba pierwszy raz widzę trzy kotki razem na łóżku u Ciebie?

Już kiedyś były wszystkie na raz na kanapie, ale że to zdarza się bardzo rzadko, więc staram się uwieczniać każdy taki przypadek :lol:

A zdjęcia dlatego nie wydają mi się ładne, bo te robione aparatem mają ładniejsze kolory.

mb

Post » Pon maja 25, 2009 21:58

A u mnie tydzień pod znakiem ratowania kotki z parkingu wraz z młodym. Były dwa młode, jeden ufny, drugi nieufny, ale zanim załatwiłam dt, ufny zniknął. Pozostaje mi mieć nadzieję, że trafił w dobre ręce, zwariowałabym, gdybym myslała inaczej.

Mama z maluszkiem są w domu od tygodnia. Mama, Asterka, jest bardzo dzielna, ciągle opiekuje się swoim maluszkiem, myje go, karmi, uczy różnych rzeczy, maluszek w środę skończy 8 tygodni. Za miesiąc będzie do adopcji: komu nieufnego maluszka, komu? :twisted: Ale super nowiną jest to, że moja sąsiadka, która zdecydowała się przechować te koty, stwierdziła, że Asterka u niej zostanie! :D Kotka ma jedno oko mętne, być może to blizna po kocim katarze, jest chudzieńka i zarobaczona, ale lgnie do ludzi, można ją nosić na rękach, czesać, wykłada się do głaskania. Super kot! Należy jej się dobry domek, tak się cieszę! :D

weatherwax

Od: Pon lip 12, 2004 8:29

Post » Pon maja 25, 2009 22:03

Obrazek
To jest Asterka z maluszkiem. :)

weatherwax

Od: Pon lip 12, 2004 8:29

Post » Wto maja 26, 2009 10:21

weatherwax pisze:Obrazek

Biedne kotki :cry:
To znaczy - już nie biedne :D ale takie wzruszające :cry:

Asterka jest super, a maluszek - boski :love:

Myślę, że ten drugi kotek po prostu znalał dom - przecież także dobrzy ludzie są na tym świecie.

Na osiedlu, na którym mieszkałam poprzednio i gdzie mieszkańcy byli dla siebie nawzajem gorsi niż wilki, a małoletni chuliganie zatruwali wszystkim życie, raz w lecie pojawiła się kotka z maluchami.
Dopóki kotki nie podrosły, kociej rodziny na krok nie odtępowała grupa małych chuliganów: dostarczali kotce jedzenie, mościli wygodne posłania, gdy kotka chciała zmieniać miejsce, zostawała razem z kociętami przenoszona, jak świętość. Ja przyglądałam się temu wszystkiemu w totalnym szoku :lol:
Gdybym tego nie widziała, nigdy bym nie uwierzyła, że te małe dranie, nie szanujące nikogo i niczego, prawie wyłącznie bluzgające na ch..., k... i p... (bo to byli sami chłopcy :!: ) potrafią w taki sposób odnosić się do zwierząt :D A gdy kotki podrosły, cała grupa znalazła domy :D
Nie lubiłam mieszkać na tym osiedlu, ale tamto zdarzenie wspominam z wdzięcznością, bo daje nadzieję i otuchę.

mb

Post » Wto maja 26, 2009 10:28

weatherwax pisze:Obrazek

To jest piękne zdjęcie. :1luvu: Aż mi łzy w oczach stanęły. :cry:
Maluszek boooski. :love: Tak się tuli do swojej mamusi. :cry:
Obrazek Obrazek

Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)

Anna61

Post » Czw maja 28, 2009 22:18

Witam po dłuższej nieobecności w Waszym wątku. Nadrobię zaległości szybko. Już obejrzałam ostatnie zdjęcia, na których dziewczynki prezentują się wspaniale :love: :love: :love:

Pozdrawiamy Ciebie bardzo serdecznie, a dziewczynkom przesyłamy głaski i całuski w kocie brzuszki :D
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Nie maja 31, 2009 9:15

Witam niedzielnie. :D

Co porabiacie?

U nas pada, ale jest ciepło i koty są na balkonie.
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Nie maja 31, 2009 9:24

kasia86 pisze:Witam niedzielnie. :D

Co porabiacie?

U nas pada, ale jest ciepło i koty są na balkonie.

Dzieńdobry :D

U nas po prostu leje, jak z cebra :(
Temperatura nie jest najgorsza, bo około 14 stopni, ale wszystko jest tak nasiąknięte wodą, że nawet Kropcia, miłośniczka deszczów i burz, nie chce wyjść z domu. Jednak, żeby rozerwać się trochę, przychodzi do mnie równo, co 5 minut i wyje przejmująco, a gdy wstaję z krzesła , biegnie przede mną z podniesionym ogonkiem, prowadząc mnie do krzesła "widokowego" :wink:, ustawionego przy oknie, żebym ją głaskała :lol: Powoli zaczynam mieć tego dosyć :lol:
Znowu wyje :evil: :lol:
Bisia i Kasia śpią, z tym, że Kasia raczej drzemie, bo jest niezadowolona, że dzisiaj na razie była tylko raz wygłaskiwana. A jak jest niezadowolona, to tylko udaje, że śpi :lol:

mb

Post » Nie maja 31, 2009 9:56

A może Kropci jest zimno?

U mnie tak lata Franciszek za mną, jak chce żebym z nim poszła spać. :oops: :lol: Tylko ona tak ma, reszta daje sobie radę sama.
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Pon cze 01, 2009 7:44

Nie mogłam wczoraj nic napisać, bo w środku dnia wychodziłam, a wieczorem forum nie chciało mi się włączyć :(

anna09 pisze: Witam po dłuższej nieobecności w Waszym wątku.

No, wreszcie :D
Smutno było bez Ciebie :( więc proszę na przyszłość nie zostawiać nas na tak długo :D

kasia86 pisze:A może Kropci jest zimno?

Nie, moje kociska są wygrzane, bo mamy własne ogrzewanie i pańcia grzeje kotkom, żeby im tyłeczki nie zmarzły :D

Gdy w 2006 roku zmieniałam mieszkanie na mniejsze, to udało mi się spełnić także inne marzenia, oprócz tego o ogródku. Mianowicie, od lat szlag mnie trafiał, gdy musiałam trząść się z zimna w takie wiosny, jak ta lub każdego zimowego lub jesiennego ocieplenia, gdy spółdzielcze kaloryfery automatycznie się wyłączały, gdy temperatura na zewnątrz osiągała 10 stopni :evil:
Teraz mam wszystko "na prąd": podgrzewanie wody, kuchenkę i ogrzewanie mieszkania. I wychodzi to całkiem niedrogo :D

kasia86 pisze:U mnie tak lata Franciszek za mną, jak chce żebym z nim poszła spać. :oops: :lol:

:ryk:
Kropcia w ten sposób wymusza na mnie głaskanie, które musi odbywać się na krześle, to znaczy: Kropcia leży na krześle, a ja kucam obok krzesła i wygłaskuję Kropcię. Kropcia ma jakiś trwały uraz psychiczny i boi się brania na ręce. Wzięta na ręce nawet mruczy, ale po kilku sekundach cała sztywnieje i wyrywa się. Widać, że to taki odruch - nie jest w stanie wytrzymać tego dłużej. Z Mrusią było tak samo.

Ostatnio narzekałam, że nic się u nas nie dzieje, tymczasem w ostatnim tygodniu nastapiły ważne zmiany :!:
Bisia, po około 2 tygodniach rozkoszowania się legowiskiem na szafie, zdecydowała się zostać kotem kanapowym :D
Bisia to dziewczyna zdyscyplinowana i metodyczna, więc kotem kanapowym została od poniedziałku :lol:
Tak więc od poniedziałku jedynym miejscem dziennego wylegiwania się i wysypiania Bisi jest kanapa. Gdy nadchodzi noc i wybieram się do snu, Bisia pierwsza układa się na kanapie i gdy się położę Bisia przesypia całą noc przytulona do moich nóg. A dzisiejszej nocy Bisia spała przytulona do mojego boku, bo przed snem przyszła, żeby ją wygłaskać na dobranoc ( :!: ) i po wygłaskaniu została w tym miejscu :D
Potrzeba było 1,5 roku, żeby Bisia stała się kotem kanapowym :!:

A żeby było śmieszniej, to Bisia leżała przy moim prawym boku, a Kaśka ułożyła się przy lewym, więc - leżąc na płask - lewą ręką głaskałam Kasię, a prawą ręką głaskałam Bisię, a one chóralnie :wink: mruczały :lol:
Na koniec dołączyła do nas Kropcia, która przywarła do moich nóg z lewej strony i tak spędziłam noc - zaklinowana między trzema kotami, jak w imadle :lol:

mb

Post » Pon cze 01, 2009 20:41

Kilka nowych zdjęć z ubiegłego tygodnia:

Bisia kanapowa
Obrazek

Kasia pozuje na krześle
Obrazek

Kasia pomaga pańci pakować ściętą trawę do worków
Obrazek Obrazek

Bisia kanapowa cd.
Obrazek Obrazek