Tak chociaż na 1-2 dni, jakbyś z Qua posiedziała teraz na początku, to on by się może trochę przyzwyczaił do swojego nowego stanu...
Moderator: Estraven
Malati pisze:Dziewczyny trudno mi się przebić przez wątek ale potrzebuję Waszej rady (jeśli gdzieś pisałyście o tym to dajcie znak a tam pobiegnę). Quarek (czyli moje kocisko kochane) miał wczoraj udar przez który stracił wzrok. Na razie (mam nadzieję, że uda nam się z tego wyjść) nie widzi. Jak mogę mu ułatwić życie? Nie przenosić, optymalnie ustawić dom, co jeszcze? Może jakieś takie praktyczne wskazówki o których na początku się zapomina, nie dostrzega a one mogą ułatwić mu życie. Bardzo proszę Was o pomoc i przepraszam za głupie pytania.
Lidka pisze:Nie stawiaj nic na sciezkach po ktorych chodzil. Jesli mial jakies ulubione miejsce wyzej to pomoz mu je teraz osiagnac i zejsc na dol. Ja bralam Kubusia i podsadzalam a potem trzymalam przy zeskoku. Po kilku probach wiedzial. Miejsca po ktorych moze sie wdrapac owinelam wykladzina dywanowa
marcjannakape pisze:Przede wszystkim to nie sa głupie pytania![]()
Usunąć przeszkody z normalnej drogi Qua. Poza tym dokładnie rozejrzeć sie wokół i usuąć niebezpiecznerzeczy, które moga spaść. Bo Qua poczatkowo bedzie zagubiony i może sie obijac o różne rzeczy (a wtedy a to książka spadnie, a to bibelot czy cos innego).
Postaraj się na razie ograniczyć mu przestrzeń - do jednego pokoju. Niech dogłębnie pozna teren.
I niech ma tam wszystko od jedzenia po toaletę (kuweta przy łózku to nie taka straszna rzecz - przeżyjesz).
Jak najmniej go wyręczaj, czyli nie przenoś, nie podsadzaj (chyba, ze sam będzie właził i zacznie spadać) i nie zsadzaj - sam musi poznać odległości i swoje możliwości.
I pamietaj, że Qua da rade, bo to silny facet. Przystosuje się, choć z duzym nakładem pracy.
Kot. Nie dla idiotów!Uschi pisze:żeby CZEGO było więcej???![]()
![]()
![]()
to robaczek coś tam jeszcze zostawił????
leń robaczek![]()
![]()
![]()
Georg-inia pisze:Uschi pisze:żeby CZEGO było więcej???![]()
![]()
![]()
to robaczek coś tam jeszcze zostawił????
leń robaczek![]()
![]()
![]()
też się zastanowiłam nad słowami Malati, ale głupio mi się było tak chichrać otwarcieoops:
Użytkownicy przeglądający ten dział: Baidu [Spider], Silverblue i 6 gości